ΕΚΥΣΥ: Aύξηση στις συντάξεις, αύξηση και στο κόστος διαβίωσης

Ποια η αύξηση από 1η Ιανουαρίου στην κατώτατη σύνταξη.

imagew 8 ΕΚΥΣΥ, Συντάξεις

Αγανάκτηση για το μικρό ποσοστό αύξησης στις συντάξεις με το νέο έτος, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΥΣΥ, αναφέροντας ότι το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων έχει υποστεί σημαντική μείωση από τις εξαιρετικά μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, του ηλεκτρισμού και άλλων βασικών ειδών πρώτης ανάγκης. Επιπλέον, ζητά από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα που να προστατεύουν τους χαμηλοσυνταξιούχους και να καταργήσει το πέναλτι 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, αναφέρει, ανακοίνωσαν ότι, από τον Ιανουάριο του 2022, οι συντάξεις Κοινωνικών Ασφαλίσεων αυξάνονται μόνο κατά 1,22% στο βασικό μέρος σε σχέση με τα ποσά που ίσχυαν κατά την 31.12.2021. Με το ίδιο ποσοστό, θα αυξηθούν οι συντάξεις και στο συμπληρωματικό μέρος.

Η ΕΚΥΣΥ ζητά από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για έλεγχο των τιμών και την παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών προς τους συνταξιούχους και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Προτεραιότητα της ΕΚΥΣΥ, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, είναι η επανάκτηση και η επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν την κρίση, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση του Σχεδίου της ειδικής χορηγίας για τους χαμηλοσυνταξιούχους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στην ανακοίνωση επίσης διευκρινίζεται ότι από 1η Ιανουαρίου 2022 το βασικό μέρος της κατώτατης σύνταξης αυξάνεται από €375,28 σε €379,85, χωρίς εξαρτώμενα.