Ελλιπής η εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου από τις αρμόδιες αρχές, λέει η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας Ζώων

"Κάθε χρόνο εγκαταλείπονται περισσότερα από 200.000 ζώα"

1651135693863983

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου για την προστασία των ζώων από τις αρμόδιες προέβη η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων, με αφορμή πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό παιδιού από σκύλο και τα σχόλια που έγιναν στα ΜΜΕ.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, σε σύγκριση με τον ανθρώπινο πληθυσμό του νησιού ο αριθμός των σκύλων είναι υπερβολικά μεγάλος, με την κατοχή, εγγραφή και αναπαραγωγή σκύλων να είναι εντελώς ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται περισσότερα από 200.000 ζώα κάθε χρόνο.

Επιπλέον, σημειώνεται πως οι πλείστοι από τους κατόχους σκύλων δεν φροντίζουν να μάθουν βασικούς κανόνες για τις ανάγκες των ζώων και τρόπους εκπαίδευσής τους, ενώ χιλιάδες σκύλοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, παραμελημένοι και κακοποιημένοι.

Σημειώνεται πως από το 2001, που μπήκε σε ισχύ ο Νόμος Περί Σκύλων, ο οποίος είναι αυστηρός και πολύ δεσμευτικός για τους κατόχους των σκύλων, οι αρμόδιες για την εφαρμογή του Τοπικές Αρχές δεν κατάφεραν να τον εφαρμόσουν σωστά και αποτελεσματικά.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται πως παρότι στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες υπάρχει Τομέας Προστασίας και Ευημερίας των ζώων από το 2001 αυτός στελεχώνεται από μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, στην πλειοψηφία τους υψηλόβαθμοι, οι οποίοι δεν ασχολούνται με επιθεωρήσεις καταγγελιών κακοποίησης ζώων, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκε και ειδική Αστυνομία για τα ζώα η οποία δεν ασχολείται με όλες τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων.

Η εταιρεία αναφέρει ακόμη πως ο ρόλος και των δύο παραπάνω σωμάτων είναι συμβουλευτικός, με αποτέλεσμα στις πλείστες των περιπτώσεων να μην καρποφορεί η παρέμβαση τους και να αφήνονται τα ζώα στο έλεος των κακοποιών τους. Στις περιπτώσεις όπου ο κακοποιός κάτοχος του ζώου θορυβηθεί και το απομακρύνει από τον χώρο κράτησης τους, κλείνουν την καταγγελία χωρίς να ερευνηθεί κατά πόσο ο νέος χώρος κράτησης ζώων είναι κατάλληλος.

Τέλος, αναφέρεται πως από το 2001 που τέθηκε σε ισχύ νόμος για την εξώδικη ρύθμιση αδικημάτων σε βάρος των ζώων καμία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν τον εφάρμοσε, με τις μόνες περιπτώσεις που αφορούν ποινικά αδικήματα και δεν τιμωρούνται πάραυτα με εξώδικο πρόστιμο να είναι αυτές που αφορούν κακοποίηση ζώων.

Καταλήγοντας, η Κυπριακή Εταιρεία Προστασίας των Ζώων αναφέρει πως “οι όποιες επίσημες δηλώσεις για σεβασμό και προστασία των ζώων δεν ανταποκρίνονται σε αληθινά αισθήματα αγάπης και σεβασμού προς τα ζώα και προς τους θεσμούς του κράτους”.

Πηγή ΚΥΠΕ