Μία νέα διάσταση στις συζητήσεις που γίνονται για την πορεία εμβολιασμών δίνει ο νομικός Χρήστος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος σε ανάρτησή του αναφέρει ότι είναι νομικό δικαίωμα κάποιου να μην εμβολιαστεί, όμως “αν κάποιος εμβολιάστηκε και μολύνθηκε από μη εμβολιασμένο πρόσωπο μπορεί να στραφεί ενάντιον του τελευταίου που τον μόλυνε και να απαιτήσει αποζημιώσεις”, όπως αναφέρει.
Είναι νομικό δικαίωμα κάποιου να μην εμβολιαστεί
Αν όμως κάποιος εμβολιάστηκε και μολύνθηκε από μη εμβολιασμένο πρόσωπο μπορεί να στραφεί ενάντιο του τελευταίου που τον μόλυνε και να απαιτήσει αποζημιώσεις
Λαμβάνοντας την απόφαση του μη εμβολιασμού να είναι και αυτό στα υπ όψη.— Christos Triantafyllides (@TriantaCY) August 1, 2021
Μάλιστα σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Offsite, αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον ίδιο τον νομικό ζητώντας να αναλύσει τι ισχύει. Ο κ. Τριανταφυλλίδης μάς εξήγησε ότι η θέση του έχει νομικό έρεισμα με δεδομένο ότι “η επιστημονική άποψη είναι ότι ο γενικός πληθυσμός πρέπει να εμβολιαστεί”.
Όπως είπε, “από τη στιγμή” είπε που “κάποιος εμβολιασμένος μολυνθεί από μη εμβολιασμένο μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις”. Από την άλλη όμως ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι “βασική προϋπόθεση είναι να αποδειχθεί ενώπιον Δικαστηρίου το όποιο αδίκημα μέσω μαρτυρίας και σαφώς να εντοπιστεί ο ύποπτος”.
Στο ερώτημα με ποιον τρόπο θα αποδειχθεί ότι κάποιος μη εμβολιασμένος μόλυνε άλλα πρόσωπα, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι “αυτό είναι θέμα απόδειξης μέσω μαρτυρίας και στοιχείων στο Δικαστήριο”. Χαρακτηριστικά, παραλλήλισε το αδίκημα της ταχύτητας όπου στο Δικαστήριο οι πολίτες καλούνται να αποδείξουν ότι υπήρχε παραβίαση ορίου ταχύτητας”.
Η κλίμακα αποζημίωσης θα κριθεί από το Δικαστήριο
Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι εάν και εφόσον μια υπόθεση με αυτά τα χαρακτηριστικά οδηγηθεί στο Δικαστήριο και καταλήξει σε αποζημιώσεις τότε η κλίμακα θα καθοριστεί σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, από το Δικαστήριο που θα κληθεί να αποφασίσει για:
- Την οικονομική και κοινωνική ζημιά που υπέστη ο παραπονούμενος.
- Για αποζημιώσεις σε σχέση με τις μέρες καραντίνας
- Για αποζημιώσεις εφόσον ο εμβολιασμένος που μολύνθηκε έμεινε για νοσηλεία.
- Οποιαδήποτε άλλη θεραπεία μπορεί να κριθεί ως αρμόζουσα από το Δικαστήριο.
- Δεν υπάρχει προηγούμενο
Πολίτες στράφηκαν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των επιδημιολόγων για την εφαρμογή των μέτρων κατά κορωνοϊού. Ωστόσο, δεν υπάρχει προηγούμενο για αγωγή που αφορά μόλυνση εμβολιασμένου από μη εμβολιασμένο. Ο κ. Τριανταφυλλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν τέτοιες αγωγές στο άμεσο μέλλον.
Πηγή: Offsite