«Εν ρισκάρω πλέον να το γεμώσω» – Με πόσα γεμίζουν 4 δημοφιλή αυτοκίνητα;

Απρόθυμοι οι πολίτες να γεμίζουν τα ντεπόζιτα καυσίμων των οχημάτων τους - Πώς διαμορφώνεται ο λογαριασμός της βενζίνης για 4 δημοφιλείς μάρκες αυτοκινήτων (Πίνακας)

1 Copy Copy 33

Η άνοδος στις τιμές των καυσίμων είναι μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται μονίμως στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης τόσο των ΜΜΕ όσο και των πολιτών.

Παρά τις αυξήσεις ωστόσο, οι πολίτες εξακολουθούν να επισκέπτονται τα πρατήρια καυσίμων, αφού η διασφάλιση της κινητικότητας των οχημάτων τους αποτελεί βασική καθημερινή τους ανάγκη.

Εντούτοις, σε συζητήσεις που γίνονται σε διάφορα πηγαδάκια, καταγράφεται η τάση να μην «γεμίζουν» τα ντεπόζιτα των οχημάτων τους, αλλά να προτιμούν να πληρώνουν 20 – 30 ευρώ τη φορά. Παράλληλα, όσοι επιχειρούν πολλές φορές εκπλήσσονται στο άκουσμα του τελικού λογαριασμού.

«Τελευταία φορά»

Κάπως έτσι ήταν και η αντίδραση του Γιώργου Αριστοτέλους, κατόχου Nissan Qashqai, όταν η ταμίας του ανακοίνωνε σε πρατήριο του Στροβόλου ότι έπρεπε να πληρώσει 103 ευρώ.

«Μα βγήκε τόσα πολλά;», ρώτησε εμφανώς έκπληκτος ο νεαρός, με την ταμία να τον ρωτά «Ναι, πόσα του είπατε να βάλει;». «Του είπα να το γεμίσει, αλλά δεν υπολόγισα πως θα έβγαινε τόσα», απαντά ο κ. Αριστοτέλους, προσπαθώντας να κάνει κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς.

Εκείνη την ώρα μπαίνει στη συζήτηση άλλος ένας πελάτης που περίμενε στη σειρά για να πληρώσει.

«Φίλε μου», λέει απευθυνόμενος στον κ. Αριστοτέλους, «είχα ακριβώς το ίδιο αυτοκίνητο και γέμιζε με 75-80 ευρώ πριν μερικούς μήνες. Όμως όπως εν οι τιμές τωρά εν ρισκάρω πλέον να το γεμώσω».

Ο νεαρός, γνέφοντας καταφατικά, πληρώνει απρόθυμα το ποσό στο ταμείο, επιβεβαιώνοντας τον άλλο πελάτη πως όντως χρειαζόταν περίπου 80 ευρώ για να γεμίσει το Nissan Qashqai του το προηγούμενο διάστημα.

Διαπιστώνοντας πως πλέον η αύξηση ξεπερνά το 30%, ο νεαρός αναφωνεί πως «είναι η τελευταία φορά» που το γεμίζει και αποχωρεί βιαστικά.

Πόσα χρειάζονται για να γεμίσουν 4 δημοφιλείς μάρκες αυτοκινήτων;

Το Economy Today θέτει στο μικροσκόπιο τέσσερις από τις δημοφιλέστερες μάρκες αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους του νησιού, επιχειρώντας να καταγράψει πόσα θα στοιχίσει στον κάτοχό τους, το γέμισμα του ντεπόζιτα καυσίμων.

Για τις ανάγκες της άσκησης χρησιμοποιήσαμε οχήματα μάρκας Toyota, Mercedes, Mazda και Nissan που αποτελούν σύμφωνα και με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της αγαπημένες μάρκες προτίμησης των Κυπρίων. Παράλληλα, εντοπίσαμε τις τιμές που καταγράφει σήμερα το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, στη Λευκωσίας για την αμόλυβδη βενζίνη 95. 1 Copy 2 1

 

Όπως φαίνεται και στον πίνακα, η μέση τιμή ανέρχεται στα 1,599 σεντ το λίτρο, η φθηνότερη εντοπίζεται στα 1,555 σεντ το λίτρο, ενώ η ακριβότερη ανέρχεται σε 1,679 σεντ το λίτρο.

Αρχίζοντας με το Nissan Qashqai, ένεκα και του πιο πάνω περιστατικού, για να γεμίσει το ντεπόζιτο του, χωρητικότητας 65 λίτρων, σε ένα πρατήριο του Στροβόλου θα χρειαστούν κατά μέσο όρο περίπου 101.33 ευρώ. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να γεμίσει με 101.07 ευρώ, ενώ αν ο καταναλωτής σταματήσει στο πρατήριο με την υψηλότερη σημερινή τιμή, θα πληρώσει σχεδόν 110 ευρώ.

 

1 Copy

Την ίδια ώρα, εάν ένας κάτοχος Mazda Demio του 2014, με χωρητικότητα καυσίμων τα 44 λίτρα, επιλέξει να γεμίσει το ντεπόζιτό του, ο λογαριασμός του θα κυμανθεί από 68 – 74 ευρώ. Παράλληλα, για ένα Toyota Yaris ZR, χωρητικότητας 42 λίτρων, χρειάζονται 65 – 70 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις οχημάτων τύπου Mercedes, τα οποία γεμίζουν με αμόλυβδη των 98 οκτανίων, οι τιμές είναι ακόμα πιο ψηλές. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων, η μέση τιμή ανέρχεται στα 1,664 σεντ το λίτρο, ενώ φθηνότερη και ακριβότερη, αγγίζουν αντίστοιχα τα 1,579 και 1,749 αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως για να γεμίσει ένα Mercedes Benz C-Class, χωρητικότητας 66 λίτρων, το κόστος θα κυμανθεί από 104 μέχρι 115 ευρώ.

Αυξήσεις μέχρι και πάνω από 20% σε ένα τρίμηνο

Συγκριτικά, και με βάση τις τιμές καυσίμων που ίσχυαν τον Ιούνιο του 2023 (πριν από την κατάργηση της επιδότησης), όταν μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 ήταν στο €1.38 λίτρο, τα εν λόγω οχήματα θα χρειάζονταν για να γεμίσουν:

Nissan Qashqai:  €89.70

Mazda Demio: €60.72

Toyota Yaris: €57.96

Mercedes Benz C-Class: €95.40

Για τα οχήματα με αμόλυβδη βενζίνη 98, η μέση τιμή ανερχόταν την ίδια περίοδο στα €1.45 λίτρο.

Επομένως, βάσει και των στοιχείων που αναλύθηκαν οι αυξήσεις σήμερα, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023,  κυμαίνονται από 13% μέχρι και 21%.

Με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων να μην φαίνεται να έχουν αγγίξει την οροφή τους ακόμη, το Economy Today θα επιχειρήσει να επαναλάβει την άσκηση το επόμενο διάστημα, με την ελπίδα ότι, εάν επανέλθουν οι επιδοτήσεις, οι αριθμοί θα διαφοροποιηθούν προς τα κάτω.

Πηγή: EconomyToday