Ένα μήνα αναβολή στην έκδοση αδειών οικοδομής σε 10 μέρες

Σκάλωσε η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για έκδοση άδειας οικοδομής

άδεια οικοδομής

Σκάλωσε η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για έκδοση άδειας οικοδομής η οποία θα ετίθετο σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022 και ο υπουργός Εσωτερικών, κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Δήμων, έδωσε παράταση για ένα μήνα ώστε να είναι έτοιμοι όλοι οι δήμοι να ανταποκριθούν.

Με βάση τη νέα πολιτική που είχε εξαγγελθεί και η οποία υλοποιήθηκε ήδη από την Πολεοδομία (για τις πολεοδομικές άδειες) και τις επαρχιακές διοικήσεις, οι αιτήσεις θα υποβάλλονταν ηλεκτρονικά και θα εξετάζονταν εντός δέκα ημερών και από τους Δήμους.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντής, εξέφρασε οργή για την ταλαιπωρία στην οποία, όπως υποστηρίζει, υποβάλλονται τώρα τα μέλη του ΕΤΕΚ απλώς για να καταθέσουν έντυπη αίτηση ακόμη και για απλές οικοδομές.

Δεν είναι δυνατόν λίγες μέρες πριν την εφαρμογή της νέας διαδικασίας, να υπάρχουν δήμοι οι οποίοι κλείνουν ραντεβού στους αρχιτέκτονες και στους μηχανικούς δέκα μέρες μετά την επικοινωνία με τις τεχνικές υπηρεσίες, απλώς για να καταθέσουν γραπτώς τις αιτήσεις και τα σχέδια, είπε. Ακόμη και τις εποχές της γραφειοκρατίας, οι αρχιτέκτονες έπαιρναν τα σχέδια και τις αιτήσεις τους και μετέβαιναν στον οικείο δήμο και τα κατέθεταν αυθημερόν, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα που η διαδικασία είναι ακόμη πιο χρονοβόρα, είπε. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, αυτό συμβαίνει ακόμη και σε μεγάλους δήμους και έφερε ως παράδειγμα τον Δήμο Στροβόλου. Ενώ στο παρελθόν θεωρείτο πως το Τμήμα Πολεοδομίας παρουσίαζε καθυστέρηση στη διαδικασία υποβολής/παραλαβής αιτήσεων για έκδοση πολεοδομικής άδειας, σήμερα η κατάσταση βελτιώθηκε και αυτό που κυρίως δυσκολεύει μέλη του ΕΤΕΚ είναι οι διαδικασίες που εφαρμόζουν οι δήμοι, είπε ο κ. Κωνσταντής. Διευκρίνισε δε, πως τόσο η Πολεοδομία όσο και οι Επαρχιακές Διοικήσεις δέχονται υποβολή αιτήσεων σε ηλεκτρονική μορφή. Διερωτήθηκε δε, αν τελικά οι δήμοι θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τα της ανάπτυξης μετά την έγκριση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διερωτήθηκε επίσης, πόσα ραντεβού την ημέρα κλείνουν οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, αφήνοντας να νοηθεί πως ο αριθμός τους είναι μικρός και πως θα μπορούσαν να διαχειριστούν περισσότερες αιτήσεις αλλά δεν το πράττουν. Εξέφρασε ακόμη την ευχή να είναι έτοιμοι όλοι οι δήμοι εντός του ορίου του ενός μηνός της παράτασης που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Πάντως, λειτουργοί σε διάφορους δήμους θεωρούν από δικής τους πλευράς, πως αρκετοί αρχιτέκτονες υποβάλλουν τις αιτήσεις τους «κατά προσέγγιση», υπό την έννοια ότι παρουσιάζουν πολλά κενά τα οποία αναμένουν να συμπληρωθούν από τους υπαλλήλους των δήμων κάτι το οποίο, όπως υποστηρίζουν, καθιστά αδύνατη την ταχεία εξέταση των αιτήσεων, όπως απαιτεί το ΕΤΕΚ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, ερωτηθείς από τον «Φ» σχετικά με την αναβολή της διαδικασίας ηλεκτρονικής παραλαβής των αιτήσεων, ανέφερε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με το πάτημα ενός κουμπιού. Υπάρχουν δήμοι οι οποίοι χρειάζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκπαίδευση του προσωπικού τους, ανέφερε ο κ. Βύρας, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν χάθηκε ο κόσμος για ένα μήνα. Όταν τον ρωτήσαμε αν θα επιλυθούν τα προβλήματα σε όλους τους δήμους εντός ενός μηνός, ο κ. Βύραςανέφερε πως ο στόχος είναι εφικτός. Διευκρίνισε πάντως, πως οι μεγάλοι δήμοι είναι έτοιμοι να εφαρμόζουν τη νέα διαδικασία, αλλά κρίθηκε πως θα ήταν καλύτερα η νέα πολιτική να εφαρμοστεί ενιαία από όλους τους δήμους.

Πολεοδομία – Έπαρχοι δρουν ηλεκτρονικά

Όπως είναι γνωστό, από την 1η Οκτωβρίου του 2020 υλοποιήθηκε η εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή για έκδοση άδειας για ανέγερση μέχρι διπλοκατοικίας σε εγκεκριμένο οικόπεδο μέχρι 20 ημέρες και όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, οι πλείστες από αυτές (νοουμένου ότι υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά) έχουν εκδοθεί εντός δέκα ημερών. Ανέφερε επίσης, πως τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της πιο πάνω μεθοδολογίας έχουν εκδοθεί περίπου 2.500 αιτήσεις.

«Από την 1η του Οκτώβρη του 2020 έχουμε εισαγάγει μια πρωτοποριακή μεταρρύθμιση με τη συνεργασία των ιδιωτών μελετητών και του ΕΤΕΚ και η έκδοση άδειας για ανέγερση μέχρι διπλοκατοικίας σε εγκεκριμένο οικόπεδο εκδίδεται κατά μέγιστο σε 20 ημέρες με τις πλείστες από αυτές να έχουν εκδοθεί σε 10 ημέρες όταν υποβάλλονται ηλεκτρονικά, επειδή πάρα πολύ απλά πετύχαμε να αλλάξουμε τη μεθοδολογία», ανέφερε.

Είπε επίσης πως ο θεσμός αποδίδει και το επόμενο βήμα, το οποίο θα γίνει από την 1η Ιουνίου του 2022, αφορά στην επέκταση του θεσμού, με τη έκδοση άδειας εντός δέκα ημερών σε ακόμη μεγαλύτερες αναπτύξεις μέχρι και 20 μονάδες. Όπως είπε, αυτό θα καλύψει και τις πολυκατοικίες, κάτι το οποίο θα δώσει την ευκαιρία και σε επιχειρηματίες αλλά και σε κάποιους που ενδεχόμενα έχουν πρόθεση να ανεγείρουν μεγαλύτερες από μια κατοικία μονάδες, να εκδώσουν τις άδειες τους εντός δέκα ημερών.

philenews.com