Ένοχος για το θανατηφόρο με θύμα 10χρονο

Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, έγινε αποδεκτή μαρτυρία για την ταχύτητα του οδηγού μέσω βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

court 4 ένοχος, ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ

Μετά από μακρά δικαστική διαδικασία το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού έκρινε ένοχο χθες τον 28χρονο οδηγό (τότε 24χρονο), ο οποίος σκότωσε τον 10χρονο μαθητή, Ανδρέα Παναγιώτου, το μεσημέρι της 14ης Μαρτίου 2017 στην οδό Κωστή Παλαμά στη Μέσα Γειτονιά. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε από τον δικαστή ένοχος σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά την κατηγορία της αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, κατά παράβαση του Άρθρου 210 του Ποινικού Κώδικα και η δεύτερη κατηγορία αφορά την οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα.

Στην πολυσέλιδη απόφαση το Δικαστήριό προέβη σε εκτενή αναφορά στις μαρτυρίες που παρουσιάστηκαν ενώπιον του, καθώς και στο επίμαχο βίντεο που εξασφάλισε τότε η Τροχαία Λεμεσού και σε αυτό εντοπίστηκε η ταχύτητα με την οποία το όχημα του  κατηγορούμενου κτύπησε τον 10χρονο, ο οποίος εκτινάχθηκε στον αέρα και κτύπησε στην άσφαλτο. Ο κατηγορούμενος οδηγούσε με ταχύτητα 91 χλμ αντί 50 χλμ που είναι το όριο.

Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, έγινε αποδεκτή μαρτυρία για την ταχύτητα του οδηγού μέσω βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Η μαρτυρία παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο από τον εμπειρογνώμονα της Τροχαίας Λεμεσού, Αστυφύλακα, Σταύρο Κυριάκου. Ο εν λόγω εμπειρογνώμονας μέσω του συγκεκριμένου οπτικού υλικού-τεκμηρίου, και μέσα από επιστημονικές εξετάσεις κατέληξε σε σημαντικά ευρήματα τα οποία παρουσίασε για την ακριβή ταχύτητα του κατηγορούμενου. Το Δικαστήριο όπως αναφέρεται στην απόφασή του, βασίστηκε στη μαρτυρία του εμπειρογνώμονα ο οποίος κρίθηκε αξιόπιστος και καταδίκασε τον κατηγορούμενο. «Πάρα την επίπονη αντεξέταση από την υπεράσπιση για έξι συνεχόμενες ημέρες, η μαρτυρία του δεν κλονίστηκε σε κανένα σημείο», σημείωσε ο Δικαστής.

Στην απόφαση γίνεται αναφορά και στον εμπειρογνώμονα- μάρτυρα που κατέθεσε από την πλευρά του κατηγορούμενου. «Ο ΜΚ1 επιχείρησε να παραπλανήσει το δικαστήριο παρά να το διαφωτίσει, υποκαθιστώντας μάλιστα τον εαυτό του σε συνήγορο υπεράσπισης διαστρεβλώνοντας με μεθοδικό τρόπο την πραγματικότητα και τη λογική». Επίσης, στα ευρήματα του Δικαστηρίου σημειώνεται ότι εάν ο κατηγορούμενος κινείτο με ταχύτητα 50 χλμ, διανύοντας όλη την απόσταση των μέτρων μέχρι το σημείο της σύγκρουσης, τότε το παιδί δεν θα μπορούσε να κτυπηθεί.

Την υπόθεση χειρίστηκε εκ μέρους της Γενικής Εισαγγελίας, η Ανώτερη Δημόσια Κατήγορος, Ξένια Ξενοφώντος ενώ ορίστηκε νέα δικάσιμος στις 23 Δεκεμβρίου 2021 για αγόρευση μετριασμού της ποινής.

philenews.com