Ενσωμάτωση ΤΕΙ στα Ελληνικά πανεπιστήμια – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Κύπριοι φοιτητές

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας

shutterstock 1077839366 ελληνικά πανεπιστήμια, Κύπριοι φοιτητές, ΤΕΙ

Σε ανακοινωση το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) εξαιτίας της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας να προχωρήσει στην ενσωμάτωση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, αρχίζοντας από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, προχώρησε άμεσα, μόλις έλαβε γνώση των αλλαγών, στη μελέτη των Πλαισίων Πρόσβασης στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας.

Κύριος γνώμονας του ΥΠΠΑΝ είναι όλοι οι μαθητές να μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις σε τμήματα και κλάδους σπουδών, ανάλογα με τη μέχρι τώρα προετοιμασία τους στις Κατευθύνσεις της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και τα προγράμματα της Θεωρητικής και Πρακτικής Κατεύθυνσης των Τεχνικών Σχολών.

Διευκρινίζεται, εκ νέου, ότι το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κατάργησε αριθμό Τμημάτων των ΤΕΙ, ενώ διαφοροποίησε άλλα Τμήματα, εντάσσοντάς τα σε διαφορετικές Πανεπιστημιακές Σχολές. Το ΥΠΠΑΝ έλαβε γνώση των συγκεκριμένων αλλαγών τον Ιούλιο του 2019 και προχώρησε αναγκαστικά στην προσαρμογή των Πλαισίων Πρόσβασης για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας. Σ’ αυτό το πλαίσιο δόθηκε μεταβατική περίοδος στους απόφοιτους Κύπριους, οι οποίοι είχαν ήδη δηλώσει από τον Μάρτιο του 2019, τα εξεταζόμενα μαθήματα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις 2019.

Επισημαίνεται, ότι δεδομένων των αμετάκλητων αλλαγών στο Σύστημα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας, η Ειδική Επιτροπή του ΥΠΠΑΝ για το θέμα θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο την ρύθμιση των θεμάτων που προκύπτουν, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, σε σχέση με τα απαιτούμενα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας.

Πηγή: newsbomb