Άναψαν τα αίματα στην έκτακτη συνεδρία της κοινοβουλευτική επιτροπής παιδείας στην παρουσία και του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου.
Η επιτροπή συνεδριάζει υπό την σκιά της πανδημίας στους σχολικούς χώρους, τις απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών, τις εξετάσεις τετραμήνων αλλά και τις νέες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για το Τest to Stay.
Ο υπουργός έλαβε πυρά ερωτήσεων πλευράς των βουλευτών του ΑΚΕΛ, Χρίστο Χριστοφίδη και Άντρο Καυκαλιά, για την κατάσταση στα σχολεία.
Ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης τόνισε πως αυτά τα τεστ στα σχολεία έχουν εφαρμοστεί με παραϊατρικό προσωπικό στις ΗΠΑ, σε ένα περιβάλλον με καλό εξαερισμό αλλά και υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά, ενώ διερωτήθηκε και το παράδοξο, όπως το χαρακτήρισε, πως μπορεί ένα παιδί να είναι στο σχολείο μέχρι τις 13:30 αλλά μετά πρέπει να είναι καραντίνα.
Ο Άντρος Καυκαλιάς κατήγγειλε πως η Κυβέρνηση εξήγγειλε ένα εργαλείο ένα σύστημα και τώρα τρέχει να καλύψει τις αδυναμίες εφαρμογής του. «Δεν είστε έτοιμοι να κάνετε αυτό που εσείς είπατε, γιατί υπήρξε τόσο βιαστική εξαγγελία για τα test to stay χωρίς να μελετήσουμε αν έχουμε τον τρόπο να το κάνουμε όπως για παράδειγμα στο ανθρώπινο δυναμικό και τώρα ψάχνουμε ποιοι θα τα κάνουν» είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Παιδείας απάντησε στους βουλευτές πως «προτάθηκε ένα πρόσθετο μέτρο και έρχεται ένας βουλευτής να λέει να μην το κάνουμε…τότε να μην το κάνουμε…να μην κάνουμε ούτε τα εμβόλια που έχει κάποιους ακραίους που το λένε…».
«Εάν υπάρχει πιθανότητα τα παιδιά ενώ είναι επαφή να υπάρχει ασφαλής τρόπος να βρίσκονται στο σχολείο τότε να το κάνουμε αν είναι να είναι σπίτι αυτή τη λύση το ξέρουμε», είπε.
Δύσκολο το έργο της ιχνηλάτισης στα σχολεία
Απαντήσεις για την διενέργεια των τεστ αλλά και την απόφαση αυτή έδωσε ο επιδημιολόγος Βαλεντίνος Σιλβέστρος. Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση με το άνοιγμα των σχολείων είναι πολύ δύσκολη.
«Σύμφωνα με τα δεδομένα μας που συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο παιδείας για εντοπισμό επαφών κάθε μαθητής δηλώνει μέσο όρο 7 μαθητές εντός του σχολείου. Σημαίνει ότι αν χθες βρήκαμε 287 μαθητές σημαίνει πως 3000 μαθητές θα μείνουν στο σπίτι άρα στην βδομάδα μιλάμε για κάποιες δεκάδες χιλιάδες μαθητές μένουν στο σπίτι. Για αυτό μας ζητήθηκε να βρούμε μία λύση για να μην έχουμε αυτό το φαινόμενο και εισηγηθήκαμε το test to stay.
Σημείωσε πως είναι κάτι για το οποίο υπάρχουν ανησυχίες ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι «επειδή λειτουργούμε με στατιστικά το να εξεταστεί ένα παιδί πριν μπει στην τάξη είναι κάτι που μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης».
Όσο αφορά τα ζητήματα που υπάρχουν ο Επιδημιολόγος είπε πως «πρέπει να σκεφτούμε τι κερδίζουμε και το διακινδυνεύουμε με αυτή την απόφαση αλλά αν το κριτήριο μας είναι να μείνουν ανοικτά τα σχολεία με μαθητές μέσα μπορούμε να το εφαρμόσουμε τουλάχιστον πιλοτικά σε κάποια σχολεία από εκεί και πέρα θα δούμε πως θα δουλέψει είναι ρευστή η κατάσταση».
Η τοποθέτηση της ΠΟΕΔ
Στην συνεδρία παρίστανται και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Από πλευράς ΠΟΕΔ η πρόεδρος της οργάνωσης. Μύρια Βασιλείου, κατήγγειλε στην Επιτροπή πως για το test to stay ενημερώθηκαν από τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και πως δεν υπήρξε καμία διαβούλευση.
Όσο αφορά τις απουσίες καθηγητών ο Υπουργός παιδείας τόνισε πως υπάρχει ένας πάγιος αριθμός στις απουσίες καθηγητών πέραν από την πανδημία λόγο άλλων ασθενειών με ποσοστό της τάξης του 3,7%. Ο υπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση ως δύσκολη αφού με το άνοιγμα των σχολείων υπήρχε μία απουσία 8,6% καθηγητών και δασκάλων ενώ την τρίτη μέρα καταγράφηκε απουσία εκπαιδευτικών λίγο περισσότερο από 9%.
Ωστόσο χαρακτήρισε την κατάσταση διαχειρίσιμη αφού το Υπουργείο λαμβάνει όλα τα μέτρα για αναπληρώσεις.
Εξετάσεις τετραμήνων
Θέμα συζήτησης στην επιτροπή είναι και η έναρξη των εξετάσεων τετραμήνων.
Ο Υπουργός Παιδείας είπε πως οι εξετάσεις ξεκίνησαν σήμερα ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν τηρούνται τα κριτήρια των παγκύπριων εξετάσεων είπε πως οι εκπαιδευτικοί δεν κλείστηκαν σε ένα ξενοδοχείο αλλά κρατήθηκε ένα υψηλό στάνταρ και τηρήθηκαν οι δικλείδες ασφαλείας.
*Η συνεδρία βρίσκεται σε εξέλιξη