Έντεκα εκατοστά χιόνι μέσα σε δύο ώρες στο Τρόοδος – Επελαύνει η «Ελπίς» (vid)

Αναλυτικά ο καιρός

54f2bbc55af310477f053e3c191cd820 Καιρός, πρόγνωση, Τρόοδος, ΧΙΟΝΙΑ

Συνεχίζει να επηρεάζει την Κύπρο το καιρικό σύστημα «Ελπίς» που δίνει παγκύπριες βροχές αλλά και χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας Κλεάνθης Νικολαΐδης, ανέφερε ότι το χαμηλό βαρομετρικό δεν αναμένεται να επηρεάσει την Κύπρο στην ένταση και την έκταση που επηρεάζει την Ελλάδα.

Τόνισε πως στην Κύπρο δεν αναμένεται χιονόπτωση σε ύψος κάτω των 600 μέτρων.

Σήμερα αναμένεται να σημειώνονται φαινόμενα καθ΄όλη τη διάρκεια της μέρας.

Όπως είπε, στην περιοχή του Τροόδος, μέσα σε δύο ώρες, έχει αυξηθεί το ύψος του χιονιού κατά 11 εκατοστόμετρα (63 εκατοστόμετρα συνολικά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει εκδοθεί κίτρινη προειδοποίηση για παρατεταμένες βροχές και καταιγίδες, η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 16:00 το απόγευμα.

Αναλυτικά ο καιρός

Βαρομετρικό χαμηλό με την ονομασία Ελπίς θα επηρεάζει την περιοχή μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Σήμερα ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά αναμένεται χιονόπτωση. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι παρατεταμένα και έντονα. Σταδιακά μέχρι αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί αισθητά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά κυρίως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4 με 5 μποφόρ και στα προσήνεμα μέχρι πολύ ισχυροί, 6 μποφόρ για να καταστούν αργότερα κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, μέτριοι 4 και παροδικά μέχρι ισχυροί, 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 14 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά στα ψηλότερα ορεινά θα υπάρχει παγετός.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και πιθανό να πέσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα παράλια. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ αλλά αρχικά στα προσήνεμα παράλια, μέχρι ισχυροί, 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι κυματώδης αλλά σταδιακά θα καταστεί ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στον 1 βαθμό στο εσωτερικό, στους 7 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 4 στα υπόλοιπα παράλια και στους -7 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά, στα ημιορεινά και σε υπήνεμες περιοχές του εσωτερικού θα σχηματιστεί παγετός.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως τις απογευματινές και βραδυνές ώρες. Στα ορεινά αναμένεται χιονόπτωση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, για να κυμανθεί αισθητά πιο κάτω από τους κλιματικούς μέσους όρους.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις, που δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά μικρή άνοδο.