Επ. Αμμοχώστου: Σε εξέλιξη έργα για 3 σχολεία – €43,5 εκ. παγκύπρια

Ανέγερση Νηπιαγωγείου στο Φρέναρος, Νέο Γυμνάσιο στο Παραλίμνι, επέκταση στο Γυμνάσιο- Λύκειο Δερύνειας-Σωτήρας

F2DD9E67 9A86 4A9A 93EE 5742693FEE48 exclusive, Έργα, Σχολεία

Η ανέγερση έξι σχολικών κτηρίων και άλλα 16 μεγάλα έργα βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη από πλευράς των Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας. Συνολικά 22 έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία ξεπερνούν τα €43,500 εκατομμύρια βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», ανέγερση γίνεται για τα: α) Δημόσιο Νηπιαγωγείο Ψευδά, β) Β’ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Τραχωνίου, γ) Νηπιαγωγείο Φρενάρου, δ) Β’ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα Λεμεσός (κατεδάφιση υφιστάμενου), ε) Β’ Δημοτικό Σχολείο Γερίου (κατεδάφιση υφιστάμενου) και στ) Α’ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Πάφου.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι:

> Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας: Αναδόμηση – Αποκατάσταση.

> Α’ Δημοτικό Σχολείο και Α’ Νηπιαγωγείο Παλουριώττισσας: Επεκτάσεις – Βελτιώσεις.

> Δημοτικό Σχολείο Χολετριών, Πάφος: Επέκταση, εξωτερικές εργασίες και αθλητική υποδομή.

> Δημοτικό Σχολείο Μουταγιάκας, Λεμεσός: Επέκταση – Αντισεισμική αναβάθμιση και γενική βελτίωση.

> Δημοτικό Σχολείο Έμπας, Πάφος: Επέκταση – Μετατροπές και αθλητική υποδομή.

> Δημοτικό Σχολείο Τίμης, Πάφος: Αντισεισμική αναβάθμιση και γενική βελτίωση.

> Δημοτικό Σχολείο Αθηαίνου: Αμφιθεατρική αίθουσα εκδηλώσεων – Ανέγερση.

> Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Λάρνακας: Επέκταση αιθουσών διδασκαλίας και ανέγερση κυλικείου.

> Ειδικό Σχολείο «Ευαγγελισμός», Γέρι: Ανέγερση νέας πτέρυγας και βελτίωση υφιστάμενου κτηρίου.

> Γυμνάσιο Παραλιμνίου: Γενική αναβάθμιση κτηρίων – Επεκτάσεις και μετατροπές – Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

> Δημοτικό Σχολείο Παραμύθας, Λεμεσός: Επέκταση.

> Δημοτικό Σχολείο Κυπερούντας: Αποπεράτωση ημιτελούς έργου.

> Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θεοδώρου, Λάρνακας: Συντήρηση, αποκατάσταση και προσθήκη.

> Απεήτειο Γυμνάσιο-Λύκειο Αγρού: Βελτίωση αίθουσας πολλαπλής χρήσης, εξωτερικές και άλλες εργασίες.

> Δημοτικό Σχολείο Ερήμης, Λεμεσός: Επέκταση και αθλητική υποδομή.

> Γυμνάσιο και Λύκειο Δερύνειας – Σωτήρας: Επέκταση.

Αναφορικά με το συνολικό κόστος των 22 μεγάλων έργων που «τρέχουν» αυτή την περίοδο στις πιο πάνω σχολικές μονάδες ανέρχεται στα €43.574.611.

Για τα πιο πάνω έργα καθώς επίσης και γενικότερα για το πλάνο που αφορά τις κτηριακές υποδομές στις σχολικές μονάδες, ο «Φ» επικοινώνησε με τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, Ανδρέα Μαραγκό, ο οποίος ανέφερε ότι πέραν των μεγάλων σε κλίμακα έργων, διενεργούνται και πολλά άλλα μικρότερης κλίμακας. Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό σε εξέλιξη βρίσκονται πέραν των 100 έργων στα σχολεία, ενώ κάποια έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα και κάποια άλλα προγραμματίζονται σε διάφορα σχολεία για την επόμενη σχολική χρονιά.

Στον κτηριολογικό σχεδιασμό που έχει ενώπιον του το υπουργείο Παιδείας αναφέρθηκε πριν από μερικές μέρες και ο αρμόδιος Υπουργός, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, επεσήμανε ότι αυτός ξεπερνά τα €100 εκατομμύρια.

Εξάλλου, έχουν εγκριθεί και έργα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, όπως για παράδειγμα, η κατασκευή του Ειδικού Σχολείου Αποστόλου Λουκά και η αποκατάσταση εκείνου του Ερυθρού Σταυρού με επένδυση ύψους €12,4 εκατομμυρίων, στο πλαίσιο της Ενότητας για την Κοινωνική Ευημερία και Ενσωμάτωση καθώς επίσης και στην Ενότητα «Κλιματική Ουδετερότητα, Ενεργειακή Απόδοση και Διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συγκαταλέχθηκε η Ενεργειακή Αναβάθμιση 405 σχολικών κτηρίων με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με δαπάνη €7,3 εκατομμυρίων.

«Πράσινο» για δεύτερο Γυμνάσιο στο Παραλίμνι

Ένα αίτημα τόσο των κατοίκων του Παραλιμνίου και των γύρω περιοχών του καθώς επίσης και της ΟΕΛΜΕΚ, αρχίζει σιγά–σιγά να παίρνει σάρκα και οστά. Πρόκειται για την ανέγερση και δεύτερου Γυμνασίου στο Παραλίμνι καθώς τα τελευταία χρόνια ο μαθητικός υπερπληθυσμός στο υφιστάμενο Γυμνάσιο Παραλιμνίου προκαλούσε πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα του σχολείου. Υπολογίζεται ότι το Γυμνάσιο Παραλιμνίου έχει τα τελευταία χρόνια περίπου 15 Τμήματα τα οποία είναι μετακινούμενα, καθώς οι χώροι και οι αίθουσες δεν είναι επαρκείς για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μαθητών που φοιτούν σε αυτό.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο «Φ», το σημείωμα έργου όσον αφορά στην ανέγερση δεύτερου Γυμνασίου στην περιοχή έχει ήδη εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ) και θα αρχίσει σύντομα η οργάνωση και η διαδικασία που απαιτείται για την υλοποίηση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο Γυμνάσιο Παραλιμνίου θα είναι στα σύνορα του Παραλιμνίου με την Αγία Νάπα, κοντά στον κεντρικό δρόμο που ενώνει τις δύο περιοχές και σε αυτό θα στεγαστεί επίσης και το Αθλητικό Σχολείο, το οποίο τώρα λειτουργεί στο υφιστάμενο Γυμνάσιο. Τόσο η ανέγερση του δεύτερου σχολείου στην περιοχή, όσο και τα έργα τα οποία βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη στο υφιστάμενο Γυμνάσιο Παραλιμνίου (έργα γενικής αναβάθμισης κτηρίων, επεκτάσεις και μετατροπές καθώς επίσης και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις) αναμένεται να επιλύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν από τους μεγάλους αριθμούς μαθητών που φοιτούν εκεί.

Την ανάγκη για λήψη πολιτικής απόφασης για ανέγερση δεύτερου Γυμνασίου στο Παραλίμνι έθιξε πέρσι και η ΟΕΛΜΕΚ σε σχετική της ανακοίνωση, δίνοντας μάλιστα και αριθμητικά στοιχεία αποτυπώνοντας την κατάσταση. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, κατά την σχολική χρονιά 2019 – 2020 στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου φοιτούσαν 668 μαθητές παρόλο που οι κτηριακές του εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν μόνο 16 κανονικές αίθουσες διδασκαλίας. Κατά συνέπεια, η διδασκαλία διεξαγόταν στις ειδικές τάξεις περιλαμβανομένων και των εργαστηρίων του σχολείου, σε λυόμενες αίθουσες, ενώ 13 Τμήματα ήταν καθημερινώς μετακινούμενα, τα οποία φέτος έγιναν 15.

Πηγή: Philenews