Επαναδραστηριοποιείται η πλατφόρμα «Στέγη για Όλους»

Οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία της το 2019 έχουν οξυνθεί

1 Copy Copy 87

Αναγκαία και επιτακτική κρίνει η Συντονιστική Ομάδα της κοινωνικής πλατφόρμας “Στέγη για Όλους” την επαναδραστηριοποίησή της, καθώς οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία της το 2019, όχι μόνο υφίστανται αλλά έχουν οξυνθεί.

Σε ανακοίνωση, αναφέρεται ότι την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Συντονιστικής Ομάδας της κοινωνικής πλατφόρμας «Στέγη για Όλους», κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ο κοινός στόχος των Οργανώσεων που αποτελούν την πλατφόρμα, για διεκδίκηση του δικαιώματος κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή προσιτή στέγη, όπως και για διεκδίκηση ολοκληρωμένης κρατικής στεγαστικής πολιτικής.

“Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι λόγοι που το 2019 οδήγησαν στη δημιουργία της «Στέγης για Όλους», όχι μόνο υφίστανται ακόμα, αλλά έχουν οξυνθεί. Η στεγαστική πολιτική του κράτους δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, ενώ παράλληλα έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα που αμφισβητούν πιο έντονα το δικαίωμα στη στέγη: Τα σχέδια που εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση είναι ανεπαρκή, ενώ παράλληλα η συνεχής αύξηση των επιτοκίων καθιστά τον κίνδυνο νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων πιο ορατό από ποτέ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση, σημειώνοντας ακόμα ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όπως και το κόστος ανέγερσης κατοικίας, την ώρα που τα προβλήματα στους προσφυγικούς συνοικισμούς χρονίζουν και εντείνονται, και το ζήτημα των εκποιήσεων εντείνεται.

Ως εκ τούτου, η Συντονιστική Ομάδα της «Στέγης για Όλους», έκρινε ότι η επαναδραστηριοποίηση της πλατφόρμας είναι αναγκαία και επιτακτική και γι’ αυτό καλεί σε ανοικτή σύσκεψη τις Οργανώσεις που αποτελούν την πλατφόρμα, αλλά και άλλες Οργανώσεις, την ερχόμενη Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου. Επιπρόσθετα, προετοιμάζει την επικαιροποίηση των θέσεων και αιτημάτων της, όπως και τα επόμενα βήματα και δράσεις της.

“Στον αγώνα για τη διασφάλιση του δικαιώματος στη στέγη, κανένας και καμιά δεν περισσεύει”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ