Επαναφέρουν τα ψευδο-εξώδικα

εξώδικα, Κατεχόμενα, κατοχικές αρχές

Με τα μαζεμένα εξώδικα Ελληνοκυπρίων οδηγών που είχαν συγκεντρώσει εν κρυπτώ και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, “απαντούν” πλέον οι κατοχικές Αρχές στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ακριτών της Τηλλυρίας με αφορμή τα προσκόμματα στη διέλευση με πρόφαση τον κορωνοϊό. Αποκλειστικές πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι σε μια κίνηση καταφανώς εκδικητική, οι κατοχικές Αρχές επαναφέρουν τα “χρωστούμενα” των ακριτών της Τηλλυρίας που διακινούνται μέσω του οδοφράγματος Λιμνίτη στις κατεχόμενες περιοχές και τα οποία υποτίθεται είχαν οριστικώς διευθετηθεί από πέρυσι μετά τη σχετική αναταραχή που είχε προκληθεί.

Το θέμα που προκάλεσε σάλο πριν τέσσερα χρόνια με την αποκάλυψη του, ότι δηλαδή οι κατοχικές αρχές εμφάνισαν ξαφνικά χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες για τροχαίες παραβάσεις στους ανυποψίαστους κατοίκους Τηλλυρίας απαιτώντας να πληρωθούν για να τους επιτρέπεται η διέλευση, διευθετήθηκε με συμφωνία “σκόντου” από πλευράς των κατοχικών αρχών. Οι αρχές του ψευδοκράτους, συγκεκριμένα, είχαν διαγράψει, όπως διαβεβαίωναν τότε, όσα εξώδικα υπερέβαιναν τα δέκα ανά κάτοικο της Τηλλυρίας, απαιτώντας να καταβληθεί το πρόστιμο για όσα εξώδικα τροχαίων παραβάσεων εκδόθηκαν μέχρι τον αριθμό αυτό ανά άτομο. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, ελληνοκύπριοι κάτοικοι της περιοχής, τόνισαν ότι το θέμα ουσιαστικά διευθετήθηκε σε αυτό το πλαίσιο. Εξάλλου και οι κάτοικοι του διαμερίσματος δεν μπορούσαν να μην μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα για μεταφορά των εμπορευμάτων τους και τα πλείστα εξώδικα τους “χαρίστηκαν”, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως ανέφεραν, οι Ελληνοκύπριοι έλαβαν ως τότε πέραν των 40 εξωδίκων από τις κατοχικές αρχές.

«Η διευθέτηση έγινε, καθώς λόγω της καθυστέρησης των κατοχικών αρχών να επιδώσουν τις κλήσεις, μαζεύτηκαν τόσα πολλά εξώδικα σε κάποιους συγχωριανούς, που απαιτείτο ένα ποσό €3.000 ή και €4.000 για να εξοφληθεί, ενώ ούτε είχαμε προειδοποιηθεί για λειτουργία συστήματος καμερών στους δρόμους», υποστήριξαν τότε. Επαγγελματίες της περιοχής διευκρίνισαν ότι δεν υπήρξε αντίδραση, σημειώνοντας ότι υποχρεούνται να μεταβαίνουν καθημερινώς μέσω Λιμνίτη στη Λευκωσία και άρα είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν τους “κανόνες” του ψευδοκράτους.

Σήμερα, εντούτοις, παράγοντες και κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι ήδη τις τελευταίες μέρες κατά τη διέλευση τους μέσω των κατεχομένων προς τη Λευκωσία αντελήφθησαν σε οδοφράγματα κινήσεις των λεγόμενων “αστυνομικών Αρχών” των κατεχομένων που έδειχναν να εξετάζουν δήθεν εκκρεμούντα εντάλματα. Γεγονός που ερμηνεύουν ως μέτρο πίεσης και “απάντησης” στην έμπρακτη αντίδραση των κατοίκων Τηλλυρίας την περασμένη εβδομάδα με τον προσωρινό αποκλεισμό των Κοκκίνων.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος