Επανέρχονται οι συντεχνίες της ΑΗΚ στην απόφαση της ΡΑΕΚ

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ, επανέρχονται σήμερα στις εξελίξεις στον τομέα ηλεκτρισμού και της απόφασης της ΡΑΕΚ

30cb481c117c4982f3cdb0bd70c53a5d AHK

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στην ΑΗΚ, επανέρχονται σήμερα στις εξελίξεις στον τομέα ηλεκτρισμού και της απόφασης της ΡΑΕΚ και μιλούν για «δήθεν δημόσια διαβούλευση, με σκοπό τον οριστικό αποκλεισμό της ΑΗΚ από ΑΠΕ».

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι συντεχνίες ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, κάνουν λόγο για «προπέτασμα καπνού σε μια απέλπιδα προσπάθεια σας στο να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη από το φιάσκο, που θα προκύψει σύντομα από τη λειτουργία της περιβόητης αγοράς, για την οποία φροντίσατε να πείσετε και πολιτικούς ότι θα φέρει φθηνότερο ηλεκτρισμό και για να στρέψετε την κοινή γνώμη εναντίον της ΑΗΚ».

Όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, «η απαράδεκτη απόφασή σας, την οποία καλύπτετε κάτω από τον μανδύα της δήθεν δημόσιας διαβούλευσης, για εμάς συγκρούεται με θεμελιώδεις αρχές δίκαιης μεταχείρισης». Προσθέτουν ότι οι ίδιες σεβόμενες τον κύπριο καταναλωτή, «τον οποίο είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε, σκόπιμα δεν σας υποβάλαμε σχόλια».

Εξάλλου, ΕΠΟΠΑΥ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ θέτουν ερωτήματα σε σχέση με την απόφαση της ΡΑΕΚ και ζητούν απαντήσεις δημόσια.

Συγκεκριμένα, διερωτώνται αν όταν το κράτος έθεσε χρονοδιαγράμματα για επίτευξη στόχων, όσον αφορά τις ΑΠΕ δόθηκε η εντύπωση ή αντιλήφθηκε ότι η ΑΗΚ πρέπει να εξαιρεθεί από αυτή την προσπάθεια, καθώς επίσης αν μπορεί να πει στους καταναλωτές αν είχε εντοπίσει υπερκέρδη από παραγωγούς ΑΠΕ και αν ναι τις έπραξε.

«Όπως παραδέχεστε στο έγγραφό σας, ήδη έχετε εμποδίσει την ΑΗΚ να δραστηριοποιηθεί σε έργα ΑΠΕ. Μπορείτε να τεκμηριώσετε το δίκαιο της απόφασης σας, σε συσχετισμό μάλιστα με τις σημερινές οικονομικές επιπτώσεις; Γιατί, ενώ δεν είχατε το δικαίωμα, καθ’ υπέρβαση εξουσίας και παράτυπα, επιβάλατε στην Αρχή Ηλεκτρισμού να μην προχωρήσει στο άνοιγμα φακέλων διαγωνισμού για εξεύρεση γης για δημιουργία έργων ΑΠΕ; Μπορείτε να δώσετε μια λογική εξήγηση γιατί, εκτός της απαγόρευσης στην ΑΗΚ να δημιουργήσει έργα ΑΠΕ, της έχετε στερήσει και το δικαίωμα να αγοράζει από ανεξάρτητους παραγωγούς;», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι συντεχνίες στην ανακοίνωσή τους.

Οι εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου αναφέρουν ότι έγκαιρα είχαν υποδείξει ότι «το μοντέλο αγοράς που προωθείτο στην Κύπρο ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει σε ένα μικρό και απομονωμένο σύστημα, γιατί αυτό αφορούσε μεγάλα κράτη, διασυνδεδεμένα μεταξύ τους και με πλουραλισμό στις πηγές ενέργειας», σημειώνοντας ότι «παρόλο τούτου, τόσο ο Οργανισμός μας όσο και οι εργαζόμενοι, συμβιβαστήκαμε και εργαστήκαμε συνειδητά για να σας βοηθήσουμε στο έργο σας».

«Για να εκλείψει», όπως συμπληρώνουν, «οποιαδήποτε υπόνοια νόθευσης της ανταγωνιστικής αγοράς, η ΑΗΚ προχώρησε κάτω από τη σοφή καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λογιστικό και Λειτουργικό Διαχωρισμό των Δραστηριοτήτων της. Εμείς συνηγορήσαμε στην ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και ευσυνείδητα και έγκαιρα συνδέουμε τους ανεξάρτητους παραγωγούς στα δίκτυα».

Αναφέρουν ότι «χωρίς να επεμβαίνουμε στα δύσκολα και πολύπλοκα θέματα, τα οποία έχετε να αντιμετωπίσετε, εκτιμούμε πως, νοουμένου ότι η φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ είχε και έχει προτεραιότητα διείσδυσης στο σύστημα, θα έπρεπε να γίνει από μέρους σας μια λελογισμένη διαχείριση της που να αποδίδει τα δέοντα στους παραγωγούς», προσθέτοντας πως «αντίθετα, το μοντέλο αγοράς οδηγεί στο να αποζημιώνονται τα ΑΠΕ στο κόστος της Συμβατικής Παραγωγής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τιμή ηλεκτρισμού σε σημείο που να ευνοείται η αισχροκέρδεια, τόσο από τους ανεξάρτητους παραγωγούς όσο και από την ΑΗΚ».

sigmalive.com