Επιχειρήσεις: Έτσι θα γίνεται ο υποχρεωτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 01 27T135533.055 rapid test, εργαζομενοι

Tους τελευταίους μήνες σημαντικό όπλο στη στρατηγική για αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο μεγάλος αριθμός rapid test αντιγόνου που διενεργούνται στην κοινότητα και τα οποία μας επιτρέπουν να έχουμε γρήγορη και αξιόπιστη επιδημιολογική επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου κατά την ανακοίνωση της σταδιακής άρσης των μέτρων.

Συνεπώς, αξιοποιώντας το εργαλείο των rapid test, και για να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού σε χώρους εργασίας και γενικότερα στον πληθυσμό, το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει πλάνο στοχευμένου ελέγχου με rapid test στους χώρους εργασίας για όλες τις ομάδες εργαζομένων που θα επαναδραστηριοποιούνται.

Δείτε εδώ: Αυτά είναι τα νέα μέτρα: Ανοίγουν καταστήματα, επιστρέφουν τελειόφοιτοι και δημοτικά σχολεία

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που θα επιστρέφουν στον εργασιακό τους χώρο, στη βάση της στρατηγικής, θα υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid test το οποίο θα παραχωρείται δωρεάν από το Υπουργείο Υγείας μέσω των μονάδων δειγματοληψίας.

Από αύριο και μέχρι την Κυριακή θα υλοποιείται πρόγραμμα εξέτασης όλων των εργαζομένων που απασχολούνται σε κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής, οι οποίοι θα επαναδραστηριοποιηθούν από την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα, από την 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test του 20% του προσωπικού που εργάζεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία ισχύ rapid test το 20% των εργαζομένων τους. Για υλοποίηση του στόχου αυτού, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μεταβαίνουν στα σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας από αύριο.

Δείτε εδώ: ΚΥΠΡΟΣ: Σε δύο φάσεις τα νέα μέτρα – Τί ισχύει από 1 και τί από 8 Φεβρουαρίου

Η σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας με ασφάλεια προϋποθέτει την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Είναι θερμή παράκληση προς όλους τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, προς τους επαγγελματικούς συνδέσμους, τις συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις, προς τις επιχειρήσεις, να μεριμνήσουν για την επιμελή εφαρμογή των επικαιροποιημένων οδηγιών.

Την ίδια ώρα, όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία που έχουν την ευθύνη για την εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων είναι συντεταγμένα για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση.