Επικίνδυνη διασπορά σε υπεραγορές – φούρνους

Coronavirus, διασπορά, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, Υπεραγορές, φουρνοι

Σε υπεραγορές, φούρνους και υποκαταστήματα τραπεζών στήνει τώρα τις αλυσίδες μετάδοσής του ο κορωνοϊός, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις ανησυχίες των ειδικών ότι στην κυπριακή κοινωνία υπάρχουν μεγάλες ή μικρές εστίες μόλυνσης, οι οποίες επιβάλλεται χωρίς καθυστέρηση να εντοπιστούν.

Ακόμα πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι τα κρούσματα αυτά δεν έχουν εντοπιστεί μέσω της ιχνηλάτησης επαφών άλλων κρουσμάτων, ούτε πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν παρουσιάσει συμπτώματα και παραπέμφθηκαν βάσει των επίσημων πρωτοκόλλων για εξέταση. Πρόκειται για εργαζόμενους, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν αναπτύξει καν συμπτώματα και από μόνοι τους αποτάθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια για να εξεταστούν.

«Φοράτε μάσκες για να προστατεύεστε και να προστατεύετε και τους υπόλοιπους» το μήνυμα των ειδικών. Το φαινόμενο «εξαιρετικά σοβαρό», τόνισε ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης. «Πιθανολογώ ότι αυτά τα άτομα είναι συμπτωματικοί, έχουν τον ιό και δεν το γνωρίζουν». Οι πολίτες, πρόσθεσε, «κατά τη δική μου άποψη πρέπει να φορούν μάσκες σε αυτά τα μέρη, αν δεν έχουν μάσκες να κάνουν μάσκες με το ρούχο ή με ό,τι άλλο διαθέτουν, διότι πρέπει και να προφυλασσόμαστε και να προφυλάσσουμε και τους άλλους μέχρι να έχουμε στην κατοχή μας τις μάσκες που προανήγγειλε προ μερικών ημερών ο υπουργός Υγείας ότι θα αγοραστούν». Η ανάγκη για τη διενέργεια των δειγματοληπτικών ελέγχων που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας είναι επιτακτική, πρόσθεσε ο καθηγητής εξηγώντας ότι «στα 20.000 δείγματα που θα ελεγχθούν στόχος είναι να περιλαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται σε χώρους στους οποίους έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα και άρα έχουν αυξημένες πιθανότητες και να προβληθούν από τον ιό αλλά και να τον μεταδώσουν».

Ο κορωνοϊός όμως συνεχίζει την επίθεσή του και στα νοσηλευτήρια, δημόσια και ιδιωτικά με αποτέλεσμα ο αριθμός των επαγγελματιών υγείας που μολύνονται από τον ιό να γίνεται καθημερινά μεγαλύτερος. Χθες, για άλλη μια μέρα, μεταξύ των 31 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονταν άλλοι οκτώ επαγγελματίες υγείας.

Πρόκειται για δύο επαγγελματίες, μια νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας και μια εργοθεραπεύτρια του Μακάρειου Νοσοκομείου, τρεις νοσηλευτές του νοσοκομείου Αμμοχώστου, μια νοσηλεύτρια του Αμερικανικού Ιατρικού Κέντρου στη Λευκωσία, μια νοσηλεύτρια του χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου της Πάφου και έναν ιδιώτη παιδίατρο. Θετικός στον κορωνοϊό καταδείχθηκε και ασθενής του νοσοκομείου της Λευκωσίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες περιλαμβανόταν και αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς.

Αναλυτικά, στον απολογισμό της χθεσινής ημέρας περιλαμβάνονται 31 νέα κρούσματα τα οποία προέκυψαν ύστερα από 819 εργαστηριακούς ελέγχους. Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων προέκυψε από μικρότερο αριθμό εργαστηριακών εξέτασεων σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, εξήγησε ότι «ο αριθμός των διαγνώσεων που γίνεται καθημερινά διαφοροποιείται όπως διαφοροποιείται και η φιλοσοφία των δειγματοληψιών, αν είναι στοχευμένες ή του γενικού πληθυσμού ή από ιδιωτικά εργαστήρια. Επομένως και αυτό παίζει σημασία. Για αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Επίσης, ένα άλλο πράγμα το οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι ότι τα κρούσματα που αναφέρουμε κάθε μέρα δεν ανήκουν σε δειγματοληψίες της ίδιας ημέρας. Πρέπει αυτά τα κρούσματα να μπουν στις σωστές ημέρες δειγματοληψίαςγια να δούμε την πραγματική εικόνα».

Πηγή: philenews