Επιστολή Άντρου Κυπριανού σε ΠτΔ για προβλήματα επιχειρηματιών επ. Αμμοχώστου

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Παρατίθεται η επιστολή:

«Σε περιοδεία που έκανα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου τέθηκαν ενώπιον μου δύο πολύ σοβαρά προβλήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το πρώτο αφορά το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για το μέγιστο αριθμό ατόμων για εξυπηρέτηση σε χώρους εστίασης. Η μείωση που έγινε στο μέγιστο αριθμό πελατών μετά από την καταγγελία του NAVA είναι άδικη γιατί θυματοποιούνται κατά βάση νομοταγείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλους εξωτερικούς χώρους και που τώρα με βάση το σχετικό διάταγμα μπορούν να φιλοξενήσουν μόνο μέχρι 150 άτομα, ασχέτως των τετραγωνικών που διαθέτουν. Θεωρούμε ότι ο αριθμός θα πρέπει να επανέλθει τουλάχιστον στους 200 που ήταν πριν.

Το δεύτερο αφορά τους εποχιακούς εργαζόμενους των ξενοδοχείων και όχι μόνο, οι οποίοι σε περίπτωση που δεν επαναλειτουργήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες ή τα καταστήματα στα οποία εργάζονται, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κανένα εισόδημα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, πέραν του 80% του προσωπικού των ξενοδοχείων είναι εποχιακοί εργαζόμενοι οι οποίοι απολύονται τέλος Οκτωβρίου και επαναπροσλαμβάνονται τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Η πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων, εργοδοτούνται για πολλά χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Το άλλο 20% των εργαζομένων είναι μόνιμοι υπάλληλοι, δηλαδή, είναι υπάλληλοι που δεν απολύονται στο τέλος της σεζόν, αλλά παίρνουν ένα πιστοποιητικό αναστολής υπηρεσιών, και ο εργοδότης  είναι υποχρεωμένος να βάζει στις κοινωνικές ασφαλίσεις 2,8% του μισθού για τον κάθε υπάλληλο και ταυτόχρονα να δίνει το άλλο 2,8% ως μισθό στους εργαζομένους. Αυτοί οι εργαζόμενοι που είναι μόνιμοι και παίρνουν αναστολή, με βάση τη συλλογική σύμβαση, είναι υποχρέωση του εργοδότη να τους επαναπροσλάβει στην εργασία του το αργότερο μέχρι την 1η Απριλίου.

Παρά ταύτα, πολλά ξενοδοχεία αρχίζουν τη λειτουργία τους στο τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου, με αποτέλεσμα οι πλείστοι εργοδότες να προτιμούν να εργοδοτούν τους υπαλλήλους τους με το καθεστώς του εποχιακού. Ταυτόχρονα, και οι πλείστοι υπάλληλοι προτιμούν αυτό το καθεστώς του εποχιακού εργαζόμενου, γιατί έτσι μπορούν να καλύπτουν τον Απρίλιο με ανεργιακό επίδομα, το οποίο για τους μόνιμους υπαλλήλους τερματίζεται στις 31 Μαρτίου.    

Με βάση το ισχύον κυβερνητικό διάταγμα, η Κυβέρνηση παρέχει στους μόνιμους υπάλληλους που είναι με αναστολή εργασιών επίδομα 60% του μισθού τους με μέγιστο ποσό τα €1214. Τους εποχιακούς που τερμάτισαν την υπηρεσία τους και εξάντλησαν τους 6 μήνες ανεργιακού επιδόματος, τους παρέχει μόνο €360 το μήνα. Συνεπώς, όλους αυτούς τους επαγγελματίες εργαζόμενους, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν αυτή την περίοδο ένα εισόδημα της τάξης των €1000 – €2000 σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και €3000 ευρώ, σήμερα  λαμβάνουν μόνο €360 και αυτά μέχρι τις 12/10/2020.

Από τις 13/10/2020 και μέχρι να επιστρέψουν στη  δουλειά τους τον Απρίλιο ή Μάιο του 2021, αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα παίρνουν κανένα επίδομα γιατί στις πλείστες των περιπτώσεων δε θα συμπληρώσουν το ελάχιστο ασφαλιστέο ποσό των €4800 (περίπου) στις κοινωνικές ασφαλίσεις, για να μπορέσουν να πάρουν ξανά ανεργιακό επίδομα. Όπως επίσης, ούτε τον χειμώνα του 2021-22 δε θα δικαιούνται ανεργιακό επίδομα.

Συνεπώς, το σχετικό διάταγμα, αδικεί τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, αφού τους αφήνει εντελώς ακάλυπτους. Είναι ισχυρή μας άποψη ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να γίνει μια διευθέτηση ούτως ώστε και αυτοί να έχουν για όσο διάστημα θα βρίσκονται εκτός εργασίας, ένα αξιοπρεπές εισόδημα».

Famagusta.News