Επίστολη στον ΠτΔ απέστειλαν οι Αγροτικές Οργανώσεις – Ποια τα αιτήματα τους

Διαβάστε την επίστολή που έστειλαν οι Αγροτικές οργανώσεις στον ΠτΔ, Νίκο Αναστασιάδη

agrotis

Οι Αγροτικές Οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ, ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ έχουν αποστείλει υπόμνημα προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Κ. Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Γεωργοί, οι Κτηνοτρόφοι και οι Ψαράδες της Κύπρου από τη Πανδημία Covid-19 και τα οποία έχουν επιδεινωθεί  σημαντικά εξ’ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι τιμές των λιπασμάτων, σιτηρών, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων, πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος και γενικά οι τιμές όλων των πρώτων υλών για την πρωτογενή παραγωγή έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.

Η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής δεν είναι διαχειρίσιμη  από τους τους αγρότες γι’ αυτό με  σχετική επιστολή μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητούμε  ουσιαστική οικονομική στήριξη προς τους παραγωγούς  για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν τρόφιμα, διασφαλίζοντας επάρκεια τροφίμων στην αγορά στηρίζοντας  σημαντικά την οικονομία μας.

Εν όψει  της επικείμενης συνάντησης μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί μόλις επιστρέψει ο Πρόεδρος από το εξωτερικό,  καλούμε τους  Γεωργούς και τους Κτηνοτρόφους  όπως αναμένουν τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης.

Ακολούθως θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα και  αναλόγως θα ληφθούν τα όποια μέτρα, επιβάλλονται να ληφθούν, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Σας Επισυνάπτεται το υπόμνημα.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΠΕΚ
ΕΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ
ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ

 

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Όπως είναι γνωστό η ΕΕ το 2020 εξετάζοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από το Covid – 19 και σε σχέση με το πρωτογενή  τομέα και την επισιτιστική ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών αποφάνθηκε ότι: Όλα τα προβλήματα  που δημιουργήθηκαν εμπίπτουν στις διατάξεις περί ανωτέρας βίας (1).

Γι’ αυτό και επιτρέπουν  στα κράτη μέλη, να τροποποιήσουν ταχέως το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της νόσου Covid -19. Επίσης κατέστη εφικτή η χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης με χαμηλό επιτόκιο, στο πλαίσιο χρηματοδοτικών μέσων τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Επίσης η Επιτροπή προσάρμοσε ορισμένους κανόνες, ώστε να στηρίξει τους δικαιούχους της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ)(4), μεταξύ άλλων μέσω αύξησης των προκαταβολών για τις άμεσες ενισχύσεις (από 50% σε 70%) και για τις ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με τις εκτάσεις και τα ζώα (από 78% σε 85%),υψηλότερων κρατικών ενισχύσεων, λιγότερων επιτόπιων ελέγχων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για ενισχύσεις της ΚΓΠ κατά ένα μήνα.

Άλλα μέτρα που εγκρίθηκαν στις 30 Απριλίου 2020 περιλαμβάνουν την ενίσχυση για την ιδιωτική αποθεματοποίηση ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος, την ευελιξία κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων στήριξης της αγοράς (συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για την πρώιμη συγκομιδή σε ορισμένους τομείς) και παρεκκλίσεις από ορισμένους κανόνες ανταγωνισμού δυνάμει του άρθρου 222 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 για τους τομείς του γάλακτος, της ανθοκομίας και της πατάτας.

Εξοχότατε,

Έχοντας υπόψη τα προαναφερόμενα καθώς και τα νέα πολύ αρνητικά δεδομένα που δημιουργούνται εξ’ αιτίας του πολέμου στην  Ουκρανία, που έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων προβλημάτων σε σχέση με τη διατροφική επάρκεια, Σας εισηγούμαστε τη λήψη των πιο κάτω μέτρων:

  1. Εφαρμογή του θεσμού της «Κάρτας του Αγρότη» και δημιουργία/σύσταση ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων ρευστότητας και πρόσβαση του αγροτικού κόσμου στο τραπεζικό σύστημα (παράδειγμα Ελλάδας).
  1. Να εξασφαλιστούν άμεσα επαρκείς ποσότητες πρώτων υλών όπως λιπάσματα, σιτηρά, ζωοτροφές, σπόροι, σπορόφυτα, πατατόσπορος και άλλα χρειώδη για την πρωτογενή παραγωγή και να επιδοτηθεί η αύξηση που έχει επιβληθεί στη τιμή τους.
  1. Η πληρότητα στα φράγματα έχει ξεπεράσει ήδη το 91% και υπολογίζεται να φθάσει και να ξεπεράσει το 95%. Γι’ αυτό εισηγούμαστε την Παροχή Δωρεάν Νερού στους επαγγελματίες παραγωγούς και κτηνοτρόφους για ένα χρονικό διάστημα.
  1. Μηδενική φορολόγηση στο Αγροτικό Πετρέλαιο(φόρος κατανάλωσης- ΦΠΑ) και μείωση του συντελεστή  του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.
  1. Η κυβέρνηση μαζί με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να Παγοποιήσουν τους τόκους και τις δόσεις των Αγροτικών δανείων και των Αρδευτικών Τμημάτων.
  1. Να παγοποιηθούν οι εκποιήσεις αγροτικών τεμαχίων για ένα χρόνο.
  1. Η Εθνική Φρουρά, τα Νοσοκομεία και γενικά οι κρατικές υπηρεσίες που τρέφουν κόσμο να προμηθεύονται μόνο Κυπριακά Προϊόντα.
  1. Να επαναφερθεί το μέτρο της δωρεάν σήμανσης των ζώων καθώς και  η παροχή δωρεάν φαρμάκων, από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
  1. Να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης από 30% σε 60%, στις αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
  1. Εφαρμογή των Διαταγμάτων της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας που αφορούν την παραγωγή του χαλλουμιού
  1. Έλεγχος στις τιμές των σιτηρών, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων από το Υπουργείο Εμπορίου και επιβολή Πλαφόν όταν διαπιστώνεται αισχροκέρδεια.
  1. Οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες καθώς  και το Τμήμα Γεωργίας πρέπει να προβούν σε οργανωμένες επισκέψεις στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις συμβουλεύοντας  τους παραγωγούς.
  1. Εφαρμογή της νομοθεσίας για τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές. Να πραγματοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εκμετάλλευσης των παραγωγών καθώς και φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών που διαπιστώνονται σήμερα.
  1. Να παραχωρηθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους γεωργούς, κτηνοτρόφους και ψαράδες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στον ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα εξ’ αιτίας της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής.
  1. Το παράδειγμα της Γερμανίας όσον αφορά την αξιοποίηση  των μεταναστών – πολιτικών προσφύγων πρέπει να μελετηθεί σε βάθος. Να αξιοποιηθούν τα θετικά αυτής της πολιτικής και ανάλογα να τα χρησιμοποιήσουμε και στην Κύπρο, για το καλό των ίδιων των μεταναστών αλλά και της οικονομίας μας.

Με εκτίμηση οι Αγροτικές Οργανώσεις