Επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία – Καμπανάκι για την υποστελέχωση

Τί θα γίνει τελικά με τα τετράμηνα και ποια μέτρα λαμβάνουν εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων

89706475 206061137167387 6743486838159179776 n Κρούσματα, Σχολεία, Τετράμηνα

Η εκτόξευση των κρουσμάτων και η ανοδική πορεία των νοσηλειών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, φέρνουν νέα μέτρα για την πανδημία, με την κυβέρνηση, ωστόσο, να απορρίπτει το σενάριο ενός νέου οριζόντιου lockdown. Την ώρα που οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, αποφασίζουν την κανονική επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, στην Κύπρο, πέντε μόλις ημέρες πριν το προβλεπόμενο άνοιγμα των σχολείων, εξακολουθεί να υπάρχει εκκρεμότητα. Πάντως, στη χθεσινή σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) υπό τον Πρόεδρο, διατυπώθηκαν οι εισηγήσεις από τους ειδικούς, όπως οι μαθητές επιστρέψουν κανονικά στα σχολεία, τηρώντας το υφιστάμενο πρωτόκολλο και τα υγειονομικά μέτρα.

2 rapid την εβδομάδα

Συγκεκριμένα, η ΣΕΕ πρότεινε όλοι ανεξαρτήτως οι μαθητές (εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι), μια μέρα πριν την επιστροφή τους, την Κυριακή, να κάνουν self ή rapid test. Παράλληλα, την πρώτη εβδομάδα θα υποβληθούν όλοι σε 3 rapid test και τις υπόλοιπες εβδομάδες θα υποβάλλονται όλοι ανεξαιρέτως σε δύο rapid test δωρεάν. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς. Τονίζεται ότι για να κλείσει ένα τμήμα και να μεταφερθεί σε τηλεκπαίδευση θα πρέπει να νοσούν ταυτόχρονα οι μισοί μαθητές του τμήματος συν ένας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συνεχή rapid test θα καταφέρουν να θωρακίσουν τη μαθητική κοινότητα, αφού θα εντοπίζονται γρηγορότερα τα κρούσματα. Επισημαίνεται ότι η τελική απόφαση θα παρθεί σήμερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Καμπανάκι για την υποστελέχωση

Πάντως, τόσο οργανωμένοι γονείς δημοτικής, όσο και εκπαιδευτικές οργανώσεις, δηλώνουν έτοιμοι να ακούσουν και να εφαρμόσουν τις συστάσεις των ειδικών, κρούωντας ωστόσο το καμπανάκι στο ΥΠΠΑΝ, ώστε να λάβει άμεσα μέτρα που θα προλάβουν τυχόν υποστελέχωση των σχολικών μονάδων από τους εκπαιδευτικούς, και που παράλληλα θα εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Μάλιστα, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ κ. Μύρια Βασιλείου, σε δηλώσεις της υπενθύμισε ότι, πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων, «παρατηρήθηκε υποστελέχωση των σχολικών μας μονάδων, λόγω αυξημένων αναγκών σε αντικαταστάσεις, μιας και αριθμός συναδέλφων απουσίαζε δικαιολογημένα». Πρόσθεσε δε ότι «θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε εκείνες τις ενέργειες έτσι ώστε να μην σημειωθεί εκ νέου υποστελέχωση σχολείων, ειδικότερα τώρα που φαίνεται οι ανάγκες σε αντικαταστάσεις να είναι αυξημένες».

Μένουν ως έχουν τα τετράμηνα

Την ίδια ώρα, οι εξετάσεις τετραμήνων για το Λύκειο -οι οποίες ξεκινάνε 14 Ιανουαρίου- μένουν ως έχουν, με το πιο πιθανό σύστημα που θα ακολουθηθεί να είναι το ίδιο με αυτό που εφαρμόζεται στις παγκύπριες εξετάσεις (ξεχωριστές αίθουσες δηλαδή για τους νοσούντες). Πάντως, η μαθητική οργάνωση ΠΣΕΜ προσπαθεί μέχρι τελευταία στιγμή για αναβολή των εξετάσεων, ισχυριζόμενη ότι θα χαθεί πολύτιμος διδακτικός χρόνος της εξεταστέας για τις παγκύπριες ύλης. Τονίζεται ότι οι μαθητές έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου, την ερχόμενη Δευτέρα, την ημέρα δηλαδή που επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία. Απ’ την πλευρά του, και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, σε δηλώσεις του στον «Π», είπε ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τούς ανησυχεί ιδιαίτερα, τονίζοντας ότι θα πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και «να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους χθες!». Υπογράμμισε δε ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, με την πανδημία, η απουσία ύπαρξης μιας ενιαίας και σταθερής πολιτικής για τους μαθητές -ιδίως τους τελειόφοιτους, έχει δημιουργήσει ένα τρομερό ψυχολογικό ρόλερ κόστερ στους μαθητές.

politis.com.cy