Eπιβάλλονται αυστηρότερα μέτρα και περιορισμοί μετά την Πρωτοχρονιά

Ήδη στο υπουργείο Υγείας επεξεργάζονται διάφορα σενάρια με στόχο να ετοιμαστεί πλάνο με συγκεκριμένες προτάσεις

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επιβολή αυστηρών μέτρων και περιορισμών μετά την Πρωτοχρονιά. Ήδη στο υπουργείο Υγείας επεξεργάζονται διάφορα σενάρια με στόχο να ετοιμαστεί πλάνο με συγκεκριμένες προτάσεις, το οποίο θα τεθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο Διάταγμα που θα περιορίζει μεν τις μετακινήσεις των πολιτών, θα αφήνει δε σε πλήρη λειτουργία την οικονομία και το εμπόριο.

 

Οι πολύ μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες δεν αφήνουν περιθώρια στην Κυβέρνηση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να προχωρήσει για τέταρτη φορά σε καθολικό απαγορευτικό (lockdown), γι’ αυτό και τα μέτρα που βρίσκονται υπό επεξεργασία, όπως πληροφορούμαστε, αν και θα αγγίζουν τόσο τις κοινωνικές όσο και τις οικονομικές δραστηριότητες δεν θα οδηγούν τη χώρα σε παράλυση, όπως έγινε σε προηγούμενες περιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Εκτόξευση κρουσμάτων με 1.925 νέα περιστατικά – 2 θάνατοι

Οι περιορισμοί στον αριθμό ατόμων ανά συνάθροιση μάλλον πρέπει να θεωρείται δεδομένη αυτή τη φορά, όπως και η αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων στη βάση των οποίων λειτουργούν όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις ενώ χαρακτηριστικό των μέτρων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό μελέτη, είναι το γεγονός ότι δεν διαχωρίζουν τους πολίτες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αυτό βεβαίως είναι μάλλον αναπόφευκτο καθώς τα δεδομένα του μεταλλαγμένου στελέχους «Όμικρον» καταδεικνύουν ότι υποψήφιοι για να μολυνθούν από τον ιό είναι όλοι, ανεξαιρέτως εμβολιαστικού ιστορικού, έστω κι αν οι πιθανότητες για σοβαρή νόσηση και θάνατο διαφέρουν μεταξύ των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί (κυρίως και με τις τρεις δόσεις) και των ατόμων που παραμένουν ανεμβολίαστα.

Στη βάση των χαρακτηριστικών της μετάλλαξης «Όμικρον» γίνεται και η προετοιμασία στα νοσοκομεία, αφού παρά το γεγονός ότι κάποιες εκτιμήσεις θέλουν το συγκεκριμένο στέλεχος να είναι λιγότερο επικίνδυνο από το «Δέλτα», ο σημαντικά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό.

Μέχρι χθες το απόγευμα πάντως, δεν είχε προγραμματιστεί κάποια σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Υγείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ωστόσο δεν αποκλείεται εξαιτίας της βεβαρημένης επιδημιολογικής κατάστασης, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας να επιλέξει να ακολουθήσει αυτή τη φορά διαφορετική οδό, μέχρι την παρουσίαση των τελικών του προτάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα.

philenews.com