Επτά συνεργεία αναζητούν οστά αγνοουμένων σε κατεχόμενα και ελεύθερες περιοχές

Υπάρχουν δυσκολίες στην εργασία γιατί η περιοχή έχει διαφοροποιηθεί αρκετά από το 1974 και υπάρχουν νέα κτίσματα

Screenshot 5 8 Αγνοούμενοι, Κατεχόμενα

Επτά συνεργεία αναζητούν αυτή τη στιγμή οστά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων, στα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές.

Όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ από το γραφείο του Ε/κ εκπροσώπου στη ΔΕΑ, το ένα συνεργείο εργάζεται στην κατεχόμενη Λευκωσία, στην ευρύτερη περιοχή των φυλακών.

Στην περιοχή εντοπίστηκαν το 2015 δύο τάφοι με οστά συνολικά 30 ανθρώπων, τα οποία και ταυτοποιήθηκαν. Υπάρχουν πληροφορίες και για τρίτο τάφο και γίνονται εργασίες εκεί. Όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, υπάρχουν δυσκολίες στην εργασία γιατί η περιοχή έχει διαφοροποιηθεί αρκετά από το 1974 και υπάρχουν νέα κτίσματα.

Οι πληροφορίες αναφέρονται σε στρατιώτες που τάφηκαν εκεί από την περιοχή Λευκωσίας.

Στον κατεχόμενο Καραβά γίνεται ανασκαφή σε πηγάδι χωρίς όμως αποτέλεσμα και το συνεργείο πρόκειται να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή, στην κατεχόμενη Λάπηθο.

Χωρίς ευρήματα ήταν και μια ανασκαφική προσπάθεια στην Κυθραία.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι προσπάθειες συνεχίζονται με άλλο ένα συνεργείο στην Αλόα. Εκεί έγινε εκταφή και εντοπίστηκαν στο παρελθόν οστά που αντιστοιχούν σε 31 ανθρώπους και οι εργασίες συνεχίζονται.

Στον κατεχόμενο Τράχωνα επίσης συνεχίζονται οι προσπάθειες και μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν οστά που αντιστοιχούν σε ένα πρόσωπο.

Εργασίες συνεχίζονται και στην ορεινή Λάπηθο από τον Δεκέμβριο του 2023 όταν και εντοπίστηκε θραύσμα οστού.

Στις ελεύθερες περιοχές ένα συνεργείο εργάζεται στην Καλαβασό σε δύο πηγάδια, όπου υπάρχουν πληροφορίες για αγνοούμενους Τ/κ.

Πηγή: ΚΥΠΕ