Έρχονται αλλαγές στην εφεδρεία – Ποιοι θα δικαιούνται νόμιμη απαλλαγή

Οι αλλαγές που προωθούνται από το Υπουργείο Άμυνας για το θέμα της εφεδρείας

4d6931575710f6b3d922ff2459ea99d8 34 ΑΛΛΑΓΕΣ, εφεδρεία, Έφεδροι

Για τις αλλαγές που προωθούνται από το Υπουργείο Άμυνας για το θέμα της εφεδρείας μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο εκπρόσωπος Τύπου, Χρήστος Πιερής.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μετά και την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προωθήθηκαν κάποιες αλλαγές για να βελτιωθεί το σύστημα της εφεδρείας. Αρχικά, στο θέμα της παρακολούθησης της εφεδρείας, διαπιστώθηκε ότι διέφευγαν αρκετοί έφεδροι από την παρουσίαση, παρά το γεγονός ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος ότι σε περίπτωση αλλαγής της κατάστασης τους π.χ. φοιτητής που επιστρέφει, θα πρέπει αυτοί να το δηλώνουν. Έτσι πριν ένα χρόνο το ΥΠΑΜ έδωσε μια περίοδο χάριτος και τώρα θα αρχίσει να εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης εφέδρων, τόσο στην Αστυνομία όσο και στα στρατολογικά γραφεία. Πολύ σύντομα θα είναι και στις εισόδους της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερή, το δεύτερο ζήτημα ήταν ότι «κάποιοι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως βουλευτές, Υπουργοί, ο Γενικός Εισαγγελέας, δήμαρχοι, κοινοτάρχες κτλ βάσει του νόμου πρέπει να πηγαίνουν έφεδροι. Βάσει όμως της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και των υποχρεώσεων που έχουν, δεν μπορούσαν να παρουσιάζονται ως έφεδροι. Δεν παρανομούσαν οι ίδιοι, εμείς παρανομούσαμε, που επιτρέπαμε να μην έρχονται στις παρουσιάσεις, γιατί όταν βλέπεις ένα ΦΑΠ κάποιου Υπουργού αντιλαμβάνεσαι ότι δεν θα πας να του το δώσεις όταν ξέρεις ότι εκείνη την ημέρα έχει Υπουργικό Συμβούλιο. Με τη νέα τροποποίηση του νόμου θα κλείσουμε και αυτό το πρόβλημα που υπήρχε όσον αφορά στις απαλλαγές που δίναμε και δεν ήταν νόμιμες».

Συμπλήρωσε ότι «οι συγκεκριμένες κατηγορίες θα παίρνουν απαλλαγή, χωρίς υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα».