Έρχονται μονιμότερα μέτρα για τον κορωνοϊό μέχρι και το φθινόπωρο

ImageHandler 2 4 Coronavirus, covid19, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, Κωστρίκης, μέτρα

Σε μερική αναθεώρηση, με αστερίσκο, των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν πρόσφατα για τη Λεμεσό σε ό,τι αφορά τη νόσο COVID-19, προχώρησε η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή που συνεδρίασε εκτάκτως χθες το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Η αλλαγή αφορά στην αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων, σε συναθροίσεις, μέτρο που θα επαναξιολογηθεί ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα την ερχόμενη βδομάδα.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η απόφαση ελήφθη μετά τη διενέργεια των δύο χιλιάδων εργαστηριακών διαγνώσεων, στο πλαίσιο του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου των δέκα χιλιάδων, που έδειξαν ότι η διασπορά στην κοινότητα φαίνεται να άρχισε να φθίνει και η κατάσταση να βελτιώνεται.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε όπως ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις, Οικίες και δημόσιους χώρους συναθροίσεων (εξαιρουμένων των χώρων εστίασης) στην Επαρχία Λεμεσού, αυξάνεται από 10 άτομα σε 50 άτομα. Η ρύθμιση θα ισχύσει από την ώρα έκδοσης του σχετικού Διατάγματος, που θα γίνει πιθανότατα αύριο.

Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης «έχει συμφωνηθεί ότι η έξαρση ή αναζωπύρωση που ξεκίνησε από τη Λεμεσό, οδεύει προς τη λύση της. Τα μέτρα που πήραμε φαίνεται να λειτούργησαν σωστά».

Ωστόσο, αποφασίσθηκε όπως παραμείνουν σε ισχύ, όλα τα υπόλοιπα μέτρα που εφαρμόζονται από την 1η Αυγούστου σε παγκύπρια βάση, αλλά και όσα τέθηκαν σε εφαρμογή στη Λεμεσό, επίσης, την 1η Αυγούστου.

Πάντως, κατά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε όπως η Ελλάδα παραμείνει στην κατηγορία Βήτα, μετά από εκτενή συζήτηση μεταξύ των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και ενώ είχε προηγηθεί ενημέρωση, από τετραμελή επιτροπή που είχε συστήσει το Υπουργείο Υγείας που ήρθε σε επαφή με λοιμωξιολόγους στην Αθήνα και εξέτασαν την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Κωστρίκης «το θέμα συζητήθηκε εκτενώς από όλα τα μέλη της Επιτροπής, με τοποθετήσεις όλων των μελών και καταλήξαμε πλειοψηφικά, ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Κατηγορία Β’».

Ο κύριος Κωστρίκης αποκάλυψε μάλιστα, πως την ερχόμενη εβδομάδα, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, θα προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων για μέτρα, που θα παραμείνουν στη ζωή και την καθημερινότητα μας, μέχρι και την ανακάλυψη εμβολίου κατά του Covid 19. Φέρνοντας και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

«Για να καθορίσει, παγκύπρια πλέον, τα νέα μέτρα. Τα οποία θα είναι μακροχρόνια, μέχρι κα τον εμβολιασμό. Η μάσκα αναμένεται να μείνει ως έχει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε αργά το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας, και στο πλαίσιο της τακτικής αξιολόγησης του επιδημιολογικού κινδύνου χωρών ως προς τη νόσο COVID-19, με ισχύ από την Παρασκευή, 14 Αυγούστου, Η Πολωνία μετακινείται από την Κατηγορία Α στην Κατηγορία Β και η Πορτογαλία μετακινείται από την Κατηγορία Γ στην Κατηγορία Β.

Σημειώνεται, πάντως, πως κατά την σύσκεψη, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε την πρόσφατη έκθεση με τα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων, που αφορούν μεταξύ άλλων, τις μαζικές συναθροίσεις όπως οι συναυλίες, τα φεστιβάλ και τα πανηγύρια. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στη νεολαία.

Τα φαινόμενα που παρατηρούνται σε άλλες χώρες ως προς το θέμα αυτό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συνιστούν μεγάλη προσοχή. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων καλεί τα κράτη να αποφεύγουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αθρόα συγκέντρωση ατόμων, που καθιστούν αδύνατη την ιχνηλάτηση σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος.

Πηγή: Αnt1