Έρχονται νέα μέτρα για την πανδημία – Τα ενδεχόμενα σενάρια

Μάλλον έρχονται και πάλι μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα, αφού αυτό επιβάλλουν τα διαρκώς επιδεινούμενα επιδημιολογικά δεδομένα.

1236 2 1 ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, μέτρα, πανδημία, σενάρια

Μάλλον έρχονται και πάλι μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα, αφού αυτό επιβάλλουν τα διαρκώς επιδεινούμενα επιδημιολογικά δεδομένα. Προς το παρόν στις προθέσεις Κυβέρνησης και επιστημόνων δεν περιλαμβάνονται αυστηροί περιορισμοί, ούτε κλείσιμο επιχειρήσεων ή μέτρα που θα διαχωρίζουν τους πολίτες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ωστόσο, γίνονται σκέψεις για μέτρα τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις αλλά και δραστηριότητες των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Μιχάλης Χατζηπαντέλας επιβεβαίωσε χθες ότι γίνονται σκέψεις, χωρίς όμως να ληφθεί οριστική απόφαση, για εισαγωγή της τρίτης δόσης του εμβολίου στο SafePass με την προϋπόθεση ότι ο πολίτης έχει συμπληρώσει 6+1 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό του. Μάλιστα, σε ερώτηση για το κατά πόσον η Κύπρος θα προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση τη στιγμή που σε επίπεδο Ε.Ε. φαίνεται να υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη σε ό,τι αφορά την εισαγωγή της τρίτης δόσης στο GreenPass, λόγω απουσίας ξεκάθαρης γνωμοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο Υπουργός απάντησε ότι: «Η Κύπρος κάποια στιγμή πήρε κάποιες αποφάσεις οι οποίες δεν ήταν βάσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άρα αν αποφασίσουμε να το κάνουμε για την Κύπρο, δεν μας σταματά κανένας». Έριξε, ωστόσο, την μπάλα στους επιστήμονες λέγοντας ότι «αν στις εισηγήσεις των ειδικών περιλαμβάνεται και αυτό, τότε εμείς θα το λάβουμε σοβαρά υπόψη και νομίζω ότι κάποιοι ειδικοί θα το θέσουν».

Περαιτέρω, στις σκέψεις του υπουργείου Υγείας βρίσκεται και η απαγόρευση όλων των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και κυρίως των εκδηλώσεων που συνήθως πραγματοποιούνται στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου και αφορούν μεταξύ άλλων την φωταγώγηση χριστουγεννιάτικων δέντρων σε κεντρικές πλατείες των πόλεων κ.λπ.

Από πλευράς των επιστημόνων, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», έχει ήδη κατατεθεί εισήγηση για στοχευμένα τεστ σε συγκεκριμένους χώρους και δραστηριότητες, όπως είναι για παράδειγμα τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, οι δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων. Πρόταση, η οποία δεν φαίνεται να απορρίπτεται από το υπουργείο Υγείας.

Εισηγήσεις έχουν γίνει και αφορούν την τηλεργασία αλλά και την εισαγωγή των SelfTest για τα οποία, όμως, επικρατεί κάποιος προβληματισμός σε ό,τι αφορά τον τρόπο χρήσης τους αλλά και τον τρόπο καταγραφής των θετικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τελικά η διενέργεια των SelfTest να ενταχθεί στην αρμοδιότητα των επιχειρήσεων για σκοπούς ελέγχου του προσωπικού τους.

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση παραμένοντας σταθερή στη μέχρι τώρα πολιτική της, αποφάσισε να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και προωθεί νέα εκστρατεία.

philenews.com