ΕΡΕΥΝΑ: Το 46% των εργαζομένων στην Κύπρο δυσκολεύεται να πληρώσει τη θέρμανση

65F92000 84ED 405B 85D8 8E5081C5AF9C Έρευνα, ΘΕΡΜΑΝΣΗ, Οικονομία

Η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το ποσοστό των πολιτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους παρά το γεγονός ότι εργάζονται, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων που πραγματοποιήθηκε για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC).

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιοποιείται τη στιγμή που οι τιμές της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη αυξάνονται, το 15% των φτωχών εργαζόμενων της Ευρώπης δεν θα είναι σε θέση να ανάψουν τη θέρμανση για να ζεστάνουν τα νοικοκυριά τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 2.713.578 άτομα σε όλη την Ευρώπη.

Στην Κύπρο, το ποσοστό των εργαζομένων που δεν μπορούν να πληρώσουν για θέρμανση βρίσκεται στο 45,6% σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που παρουσιάστηκε μέσω δελτίου τύπου.

Την τελευταία δεκαετία η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ (μεταξύ τους και η Κύπρος), καθιστώντας πιο ευάλωτες τις ομάδες αυτές στις νέες αυξήσεις του κόστους και των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με την έρευνα που βασίστηκε σε δεδομένα από την Eurostat.

Το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να πληρώσουν για θέρμανση καταγράφεται στην Κύπρο, στην Βουλγαρία (42,8%), στη Λιθουανία (34,5%), στην Πορτογαλία (30,6%), στην Ελλάδα (28,7%) και στην Ιταλία (26,1%).

Η υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση των φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να πληρώσουν θέρμανση από το 2009 καταγράφηκε σε Κροατία (16,5%), Κύπρο (10%), Λιθουανία (7,9%), Σλοβακία (7,8%), Ισπανία (6%) και Ιταλία (5,2%).

Τα συνδικάτα που αποτελούν τη ETUC καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την ενεργειακή φτώχεια, εισάγοντας ένα «κατώτατο όριο αξιοπρέπειας» στο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για τους κατώτατους μισθούς, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί θα εγγυώνται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και δεν θα είναι χαμηλότεροι του 60% του μέσου μισθού ή χαμηλότεροι του 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους.

Σύμφωνα με τη ETUC, 20 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν θεσμοθετημένους κατώτατους μισθούς που βρίσκονται κάτω από αυτό το επίπεδο.

Η συνομοσπονδία σημειώνει ακόμα πως χρειάζονται τροποποιήσεις για να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις σε όλη την Ευρώπη.

«Υπάρχουν εκατομμύρια χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη, οι οποίοι πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της θέρμανσης του σπιτιού τους ή της σωστής σίτισης της οικογένειάς τους ή της πληρωμής του ενοικίου παρά το γεγονός ότι εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Αυτό είναι απαράδεκτο και αναιρεί όλο το νόημα του κατώτατου μισθού», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ETUC Έστερ Λιντς.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση Τύπου, οι Υπουργοί Μεταφορών και Ενέργειας των κρατών μελών επρόκειτο να συζητήσουν το κλιματικό και ενεργειακό πακέτο «Fit for 55» σε άτυπη συνάντηση στη Σλοβενία την Τετάρτη. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, προστίθεται, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς ανέφερε πως η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει πως οι ευάλωτες ομάδες δεν θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για τη μετάβαση της οικονομίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.