Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης: Πώς επηρεάζει τον τουρισμό η ρωσική εισβολή

Ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης μίλησε για το Plan B του τουρισμού, για τις κρατήσεις αλλά και για τις ελλείψεις προσωπικού

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 15

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μίλησε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον τουρισμό της Κύπρου η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σχολίασε ότι η κατάσταση δεν ευνοεί ιδιαίτερα αλλά αυτό που τόνισε είναι ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας διότι το πεδίο δεν είναι προς αξιολόγηση ακόμα.

Ο τουρισμός και η οικονομία της Κύπρου αλλά και γενικότερα όπως ανέφερε, θα εξαρτηθεί από τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ρωσία είναι η 2η μεγαλύτερη αγορά της Κύπρου με την Ουκρανία να μοιάζει πολλά υποσχόμενη αγορά. “Εάν μπουν κυρώσεις και ακυρωθούν πτήσεις, σαφώς και θα επηρεαστεί η Κύπρος”.

Αναφορά έκανε επίσης και στο Plan B του Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο αφορά την ρωσο-ουκρανική κρίση και πιο συγκεκριμένα την κλιμάκωση της κατάστασης. Δήλωσε βέβαια, πώς δεν υπάρχουν ακόμα κατευθυντήριες για το Plan B, ωστόσο είναι και άλλες αγορές που επιλέγουν την Κύπρο για τουρισμό.

Όσο αφορά τις κρατήσεις, υπάρχει μια στασιμότητα, επομένως η Κύπρος βρίσκεται εν αναμονή.

Ερωτηθείς για τις ελλείψεις σε προσωπικό ο κ.Ρουσουνίδης ανέφερε ότι το υψηλό κόστος ζωής που έχει πια η Κύπρος εμποδίζει τους Ευρωπαίους εργαζόμενους να παραμείνουν και να εργάζονται εδώ αφού και στην χώρα τους έχουν ανοίξει αρκετές θέσεις εργασίας.

Οι καμπάνιες που έγιναν για προσέγγιση προσωπικού δεν λειτούργησαν και έχει εξαντληθεί κάθε τρόπος, δήλωσε ο κ.Ρουσουνίδης.

Συνέχισε λέγοντας ότι μόναδική και προσωρινή λύση φαίνεται να είναι η στροφή προς άτομα από τρίτες χώρες για να στελεγχώσουν τις τουριστικές μονάδες.

Πρέπει να προστατευθεί η βιομηχανία, μια βιομηχανία που οπως υπενθύμισε, θα βοηθήσει την χώρα να ορθοποδήσει όπως έκανε και το 1974.

FamagustaNews