«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο – Πότε εφαρμόζεται

Σε δυο περίπου μήνες σε ισχύ το σχέδιο φωτοβολταϊκά για όλους

96426899 1C7A 44A0 BDB0 6DF2BBC69796

Μέσα στους επόμενους δυο μήνες αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο που εκπονεί το Υπουργείο Ενέργειας «φωτοβολταϊκά για όλους».

Μιλώντας στο Τρίτο ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι αυτή την περίοδο καθορίζονται οι διαδικασίες και δημιουργούνται τα συστήματα εκείνα που θα μπορούν να δέχονται τις αιτήσεις από τους καταναλωτές, καθώς αναμένεται μεγάλος αριθμός στα αρχικά στάδια, όπως είπε. Το σχέδιο θα απευθύνεται σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν διαθέτουν το αρχικό κεφάλαιο για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και οι οποίοι θα κληθούν στη συνέχεια μετά την εγκατάσταση να καταβάλλουν μια μικρή δόση ανά διμηνία. Όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί το ύψος της δόσης, ωστόσο δεν αναμένεται να είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας το κόστος του σχεδίου θα χρηματοδοτηθεί από ένα ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί και το οποίο αυτή τη στιγμή διαθέτει μερικά εκατομμύρια. Σε ερώτηση κατά πόσο το συγκεκριμένο ταμείο θα μπορεί να ανταποκριθεί ώστε να καλύψει όλες τις αιτήσεις που θα υποβληθούν, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι το Ταμείο θα λειτουργεί με κυκλικό τρόπο αφού θα δίνει τα λεφτά στους καταναλωτές για να εγκαταστήσουν τα φωτοβολταϊκά και στη συνέχεια θα έχει έσοδα από τις δόσεις που θα καταβάλλονται. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου το υπουργείο Οικονομικών αξιολογεί αυτή τη στιγμή το σχέδιο, ωστόσο όπως ανέφερε δεν βλέπει κάποιο λόγο γιατί να μην λάβει το πράσινο φως αφού δεν αναμένεται να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.

Ερωτηθείς για το σχέδιο που πρότεινε η ΑΗΚ σχετικά με την καταβολή χορηγίας σε 1200 νοικοκυριά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι δεν αναμένεται να προχωρήσει καθότι μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν προβλήματα κρατικών ενισχύσεων ενώ δεν φαίνεται να μπορεί να συνυπάρξει με το σχέδιο του υπουργείο «φωτοβολταϊκά για όλους».