Γεμίζουν επικίνδυνα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Τεράστια πίεση δέχονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

ΜΕΘ

Τεράστια πίεση δέχονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΚΥπΥ, όπως αυτά ανακοινώνονται κάθε βράδυ από το υπουργείο Υγείας, ο ένας στους δύο ασθενείς με κορωνοϊό, νοσηλεύεται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση με αποτέλεσμα, τόσο οι ΜΕΘ όσο και οι ΜΑΦ να βρίσκονται ήδη στα όρια της δυναμικότητάς τους.

Το βράδυ της Τρίτης σε νοσηλεία βρίσκονταν συνολικά 164 ασθενείς εκ των οποίων οι 84 σε σοβαρή κατάσταση. Από αυτούς, οι 27 ήταν διασωληνωμένοι, οι 8 νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 49 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Παρόμοια ήταν και τα δεδομένα της Δευτέρας όταν σε νοσηλεία βρίσκονταν συνολικά 161 ασθενείς εκ των οποίων οι 78 σε σοβαρή κατάσταση και στους αριθμούς αυτούς πρέπει να προστίθεται καθημερινά και διψήφιος αριθμός διασωληνωμένων post-covid ασθενών. Ασθενών δηλαδή οι οποίοι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, χρειάστηκαν νοσηλεία, εισήχθησαν σε ΜΕΘ και διασωληνώθηκαν, ξεπέρασαν τον κορωνοϊό αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται εντατική νοσηλεία αφού η κατάσταση της Υγείας τους δεν επιτρέπει την αποσωλήνωσή τους.

Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η χθεσινή ημέρα κατά την οποία στις ΜΕΘ (δυναμικότητας 65 κλινών), νοσηλεύονταν 31 ασθενείς με κορωνοϊό και 15 διασωληνωμένοι post-covid ασθενείς. Επιπρόσθετα των 46 αυτών ασθενών, σε νοσηλεία σε ΜΕΘ βρίσκονταν άλλοι 20 ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας, γεγονός που σημαίνει ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Λευκωσίας βρίσκονταν στα όρια της πληρότητας τους.

«Τα 1.925 κρούσματα που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα καθώς και τα 2.241 που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε ούτε να επαναπαυόμαστε στη σχετική σταθερότητα που παρατηρείται στον συνολικό αριθμό νοσηλευόμενων με κορωνοϊό», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, προσθέτοντας ότι ο ΟΚΥπΥ, «βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση αλλά και σε ετοιμότητα για νοσηλεία 300 ασθενών σε θαλάμους και άνοιγμα επιπρόσθετων κλινών σε ΜΕΘ και ταυτόχρονα έχει προσληφθεί αριθμός νοσηλευτών αλλά και εντατικολόγοι (Ελλαδίτες) οι οποίοι αναλαμβάνουν καθήκοντα την ερχόμενη εβδομάδα και την ίδια ώρα έχουμε ενισχυθεί και με επιπρόσθετους αναπνευστήρες».

«Με τους αριθμούς κρουσμάτων που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πόσα περιστατικά θα γίνουν εισαγωγή τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αλλά αν ακολουθήσουμε τα μοντέλα που μέχρι σήμερα ακολουθούμε, σίγουρα πρέπει να αναμένουμε αύξηση», πρόσθεσε. Ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για αύξηση των κλινών ΜΕΘ με τη λειτουργία τέταρτης μονάδας στο νοσοκομείο Λευκωσίας και κλειστής μονάδας για ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο της Λάρνακας. Σημείωσε, παράλληλα, ότι «ήδη γίνεται παραπομπή μη Covid και post-Covid ασθενών σε εντατικές μονάδες στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποσυμφορηθεί το σύστημα».

Τις τελευταίες ημέρες, πρόσθεσε ο κ. Χαριλάου, «παρατηρείται αύξηση και στον αριθμό των εγκύων και λεχώνων που μολύνονται από τον κορωνοϊό και χρήζουν νοσηλείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε νέες διευθετήσεις και στο Μακάρειο Νοσοκομείο».

Ο κ. Χαριλάου συνέχισε λέγοντας ότι «η κατάσταση δεν μπορεί παρά να είναι ανησυχητική. Δεν μπορεί κάποιος να μιλήσει με σιγουριά, θα πρέπει να δούμε αν πρόκειται για τη μετάλλαξη Όμικρον. Τις επόμενες μέρες θα δούμε κατά πόσο θα αυξηθεί η πίεση στα νοσηλευτήρια» και πρόσθεσε πως «υπάρχει πλάνο στον ΟΚΥπΥ για να αντιμετωπιστούν τυχόν αυξημένες νοσηλείες. Υπάρχει πλάνο σε περίπτωση αύξησης των εισαγωγών, όμως πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι οι αντοχές του συστήματος δεν είναι απεριόριστες. Παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε κάνει την προεργασία μας και την προετοιμασία μας και είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε όλους τους ασθενείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να επικρατεί εφησυχασμός από κανένα. Ο εμβολιασμός μαζί με την πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας μπορούν να αποτρέψουν τη νόσηση και τη νοσηλεία ή την εισαγωγή σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ. Για αυτό πάντα λέμε ότι οι πολίτες πρέπει να προσέχουν και στις μετακινήσεις τους και στις συναναστροφές τους και να έχουν στο μυαλό τους τόσο τη δική τους προστασία όσο και των γύρω τους».

Ανησυχία στην Εθνική Φρουρά

Εξήντα – οκτώ κρούσματα εντοπίστηκαν σε δύο ημέρες σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς ενώ ο συνολικός αριθμός ενεργών κρουσμάτων αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας φθάνει τα 145 άτομα.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας, Χρίστος Πιερή, «το πρόβλημα με τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων δύο ημερών, έγκειται στην επιστροφή του γκρουπ των Χριστουγέννων πίσω στα στρατόπεδα, καθώς έπρεπε να προσκομίσουν αρνητικό test, το οποίο και ανέδειξε την πραγματικότητα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τις προηγούμενες ημέρες εντοπίζονταν 2-3 κρούσματα ημερησίως, τη Δευτέρα ανιχνεύθηκαν 32 θετικά περιστατικά, και την Τρίτη άλλα 36.

Ανέφερε εξάλλου ότι οι εθνοφρουροί που εντοπίστηκαν θετικοί, δηλώνουν στο σύνολο τους ασυμπτωματικοί, κάτι το οποίο, όπως είπε, «είναι και ύπουλο και για αυτό απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σκέψη για αναβολή των άλλων δύο γκρουπ, αυτό της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, ωστόσο άπαντες οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση κατά τις κοινωνικές τους δραστηριότητες».

Τα self test δεν είναι έγκυρα για σκοπούς διακίνησης

Το θετικό αποτέλεσμα πρέπει να επιβεβαιώνεται με δεύτερη εξέταση

Το υπουργείο Υγείας είχε κάνει παραγγελία για εξασφάλιση 300.000 self test και μέχρι χθες είχαν διατεθεί στα φαρμακεία γύρω στις 200.000 ανέφερε σε δηλώσεις της η συντονίστρια του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου του υπουργείου Υγείας, Καρολίνα Στυλιανού, προσθέτοντας ότι όντως κάποια φαρμακεία δεν έχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεση τους τεστ για να διαθέσουν στους πολίτες, ωστόσο, όπως είπε αυτό είναι κάτι που θα διευθετηθεί. Διευκρίνισε ότι «το self test είναι ένα επιπλέον εργαλείο στα χέρια των εμβολιασμένων ατόμων και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από νέα δειγματοληψία από επαγγελματία υγείας» και υπογράμμισε πως «το αποτέλεσμα self test δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο για σκοπούς διακίνησης (SafePass).

Το άτομο που θα έχει θετικό αποτέλεσμα, είπε, «πρέπει να επικοινωνήσει με τον προσωπικό του γιατρό ή να υποβληθεί σε rapid test σε εργαστήριο και αν είναι θετικός και στη δεύτερη εξέταση θα ακολουθηθεί η διαδικασία που πάντα ακολουθείται έπειτα από την ενημέρωση της μονάδας επιτήρησης του υπουργείου Υγείας».

Μέχρι αυτή τη στιγμή, είπε καταλήγοντας, «δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό κρουσμάτων που εντοπίστηκαν με τη μέθοδο των self test και έχουν επιβεβαιωθεί με δεύτερη εξέταση».

philenews.com