Γενικός Εισαγγελέας: Άκουσα με έκπληξη τις δηλώσεις Προδρόμου

b savidis 13 ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ, Προδρόμου

Έκπληκτος δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας ο οποίος ουσιαστικά έριξε το μπαλάκι στη Νομική Υπηρεσία για τη δίωξη του εκπαιδευτικού – εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ.

Έκπληξη εξάλλου εξέφρασε και για τις δηλώσεις της ΕΔΥ ο Εισαγγελέας.

«Θα πω απλά ότι η έναρξη ή δικαιοδοσία έναρξης πειθαρχικής με βάση τον νόμο εναπόκειται στην αρμόδια αρχή», είπε ο Εισαγγελέας. Αυτό καλύπτει και το στάδιο του να διαταχθεί πειθαρχική έρευνα και το στάδιο της καταχώρησης πειθαρχικής αλλά και το στάδιο της ανάκλησης, συμπλήρωσε.

Η Νομική Yπηρεσία είναι ο δικηγόρος της εκτελεστικής εξουσίας, εξήγησε ο κ.Σαββίδης. Η πολιτική απόφαση της όποιας ενέργειας που έχει σχέση με την όποια πειθαρχική διαδικασία σε όποιο στάδιο βρίσκεται αυτή, είναι απόφαση του πελάτη, του Υπουργείου. Εμείς αξιολογήσαμε το μαρτυρικό υλικό της πειθαρχικής που έκανε το Υπουργείο Παιδείας και βάλαμε απλώς κάποια γεγονότα σε κάποιο νομικό πλαίσιο.

«Δεν παίρνουμε εμείς πολιτικές αποφάσεις για έναρξη ή αναστολή οποιασδήποτε πειθαρχικής διαδικασίας. Για να καταλάβει και ο κόσμος τι εννοώ. Μπορεί κάποια πράξη ή κάποια ενέργεια, τυπικά και αυστηρά μέσα στο πλαίσιο κανονισμών να εμπίπτει σε πειθαρχικές ευθύνες ή άλλες. Δεν σημαίνει ότι αυτό οδηγεί αυταπόδεικτα στην έναρξη διαδικασίας. Υπάρχει διακριτική ευχέρεια στο αρμόδιο Σώμα να αποφασίσει για έναρξη ή ανάκληση οποιασδήποτε διαδικασίας».

«Το θέμα ποινικών ευθυνών είναι δικό μας, ξεκαθάρισε ο Εισαγγελέας. Το θέμα των πειθαρχικών ευθυνών είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας το οποίο επέλεξε να κάνει πειθαρχική διαδικασία. Ζήτησε νομική γνωμάτευση και την έλαβε από εμάς», συνέχισε.

Κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απορρίπτει τη θέση της μετατόπισης ευθυνών από το Υπουργείο Παιδείας προς τη Νομική Υπηρεσία.

Ο Εισαγγελέας έκανε δηλώσεις στη Βουλή όπου παρευρέθηκε στην Επιτροπή Νομικών όπου συζητήθηκε η Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Πηγή: Sigmalive