ΓεΣΥ: Άμεση επίλυση των προβλημάτων – Νέα συνάντηση εντός διμήνου

Κοινή βούληση όλων, είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ, μιας από τις σημαντικότερες των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την υγεία του συνόλου του λαού.

gesy 0 ΓΕΣΥ, Νομοθεσία, Προβλήματα

Αδυναμίες και θέματα που χρήζουν άμεσων ρυθμίσεων, όπως μεταξύ άλλων, η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας που αφορά τους προϋπολογισμούς τόσο του Γενικού Συστήματος Υγείας, όσο και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αλλά και η ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου για πάταξη των καταχρήσεων, διαπιστώθηκε στη σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με όλους τους αρμόδιους φορείς για το ΓεΣΥ.

Σε γραπτή δήλωσή της, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, αναφέρει ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Υγείας, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, οι Πρόεδροι του ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναφέρει, συζητήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ και οι τρόποι ρύθμισης των υποχρεώσεων του ΟΑΥ για περαιτέρω κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους που άπτονται θεμάτων του ΟΚΥπΥ, καθώς και η διασφάλιση βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.

Όπως προσθέτει, σημαντική ήταν η συνεισφορά τόσο της Γενικής Εισαγγελίας, όσο και του Γενικού Ελεγκτή, στους τρόπους αντιμετώπισης των αδυναμιών που έχουν διαπιστωθεί ή κενών που έχουν εντοπιστεί, έτσι ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση και διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ.

Περαιτέρω, αναφέρει πως αποφασίστηκε όπως υπάρξει διαβούλευση του ΟΑΥ με τη Νομική Υπηρεσία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν, όπως και διαβούλευση μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ με τον Γενικό Ελεγκτή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι έλεγχοι που πρέπει να διενεργούνται προς αποφυγή των όποιων ενδεχόμενων καταχρήσεων.

Επίσης, με εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποφασίστηκε η άμεση διαβούλευση μεταξύ ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή, αλλά και των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παθογένειες που παρουσιάζονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας που άπτεται του ΓεΣΥ.

Εξάλλου, η κ. Παρισίνου αναφέρει πως αυτό που διαπιστώθηκε κατά τη σύσκεψη είναι η αποφασιστικότητα των Προέδρων του ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, των εμπλεκόμενων Υπουργείων, αλλά και της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να εμπλακούν τις επόμενες εβδομάδες σε ένα δημιουργικό διάλογο, για αντιμετώπιση των αδυναμιών και των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί.

Κοινή βούληση όλων, σημειώνει, είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ, μιας από τις σημαντικότερες των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την υγεία του συνόλου του λαού.

Τέλος, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε το σύνολο των εμπλεκομένων να προχωρήσουν σε άμεσες διαβουλεύσεις, για εξεύρεση λύσεων στα υπάρχοντα προβλήματα ή αδυναμίες τονίζοντας την αποφασιστικότητα του πως δεν θα δεχθεί με οποιονδήποτε τρόπο αλλοίωση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, ενός συστήματος που αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση των πολιτών.

Όρισε, επίσης, νέα σύσκεψη εντός διμήνου, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση προς όσα έχουν εντοπιστεί ή συμφωνηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση.