Γιατί δεν υπάρχει ενδιάμεσος σταθμός στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιατί δεν υπάρχει ενδιάμεσος σταθμός στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας

A3C05456 224B 44E0 BC89 A7931114DB9A

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας,  Βασίλης Δημητριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας που θα ξεκινήσει τον Ιούνη είπε ότι ο λόγος που επιδοτήθηκε από το κράτος αυτή η ενέργεια είναι γιατί δεν ήταν βιώσιμη.

«Ανταποκρινόμενοι στο έτοιμα μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας για εναλλακτική συνδεσιμότητα κινηθήκαμε και πήραμε την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής για κρατική επιδότηση για να επανα-ενεργοποιήσουμε και να δούμε αν όντως η συμπεριφορά της αγοράς των συμπολιτών μας θα είναι τέτοια που σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα 3-6 ετών, όταν η επιδότηση θα πάψει να υφίσταται χωρίς τα δεκανίκια του κράτους, αν μπορεί αυτή η υπηρεσία να καταστεί βιώσιμη» ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Σε ερώτηση τηλεθεατή γιατί δεν υπάρχει ενδιάμεσος σταθμός απάντησε τα εξής, «Το πρόβλημα με τον ενδιάμεσο σταθμό είναι πως αν το πλοίο σταματούσε σε Ρόδο ή Κρήτη θα παρεμβαίναμε στον ανταγωνισμό και στις πλόες που είναι αδειοδοτημένες από το ελληνικό δημόσιο για να εκτελούν τα εσωτερικά δρομολόγια της Ελλάδας και η επιδότηση του ανάδοχου θα ήταν πολύ μικρότερη, γιατί θα έπρεπε να αφαιρούμε από την επιδότηση σημαντικό κομμάτι»

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης να μεταφερθεί ένα όχημα αλλά χωρίς να είναι ο ιδιοκτήτης μέσα απάντησε πως δεν γίνεται γιατί οι τιμές είναι για συνοδευόμενα οχήματα. «Αν κάποιος επιλέξει να στείλει το όχημα με το καράβι και να μεταβεί ο ίδιος αεροπορικός θα πρέπει να ερμηνευτεί ως φορτίο και υπάρχουν ρήτρες».

Μιλώντας για το ενδεχόμενο ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το Ισραήλ ανέφερε ότι επειδή είναι πολύ μικρή η απόσταση, κοντά στις 10 ώρες, δίνατε να είναι βιώσιμο.

«Στο μέλλον που η κρατική επιδότηση θα σταματήσει να υφίσταται ενδεχομένως το κομμάτι αυτό να καλύπτει τις όποιες ζημιές ή το μη κερδοφόρο κομμάτι του Κύπρου – Ελλάδας».

«Δεν μπορούμε να το επιβάλουμε αλλά μπορούμε να έχουμε επαφές με του Ισραήλ», είπε κλείνοντας ο κ. Δημητριάδης.