Γιατί τα σκυλιά φοβούνται τα πυροτεχνήματα – Πώς να τα προστατέψετε

Πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή και ήρεμο κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων

0d520f46a55603c13e140b6da9d24cd5 3 Ζώα, ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ, ΣΚΥΛΟΣ

Στην Κύπρο εδώ και μερικά χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση αναφορικά με την ρήψη πυροτεχνημάτων καθώς μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας διαφωνεί και εκφράζει παράπονα για ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ηχορύπανση. Πέραν όμως από το θέμα της οχληρίας, κάποιοι εγείρουν και ζήτημα που αφορούν τα κατοικίδιά τους και την αναστάτωση που προκαλεί ο κρότος των πυροτεχνημάτων. Σήμερα είναι Παραμονή Πρωτοχρονιάς και ως συνήθως σε διάφορες πόλεις θα είναι έντονη η χρήση πυροτεχνημάτων με την αλλαγή του χρόνου.

Παρακάτω καταγράφονται μερικοί λόγοι για τους οποίους οι σκύλοι φοβούνται τα πυροτεχνήματα, ακολουθούμενοι από τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τους φόβους του σκύλου σας και να τον κρατήσετε ήρεμους.

4 λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά φοβούνται τα πυροτεχνήματα

1. Είναι δυνατοί

Τα περισσότερα πυροτεχνήματα παράγουν κάποιου είδους δυνατό ήχο. Τα σκυλιά έχουν πιο οξεία αίσθηση ακοής από τους ανθρώπους, επομένως αυτά τα δυνατά μπουμ, τα τριξίματα και τα σφυρίγματα είναι ανησυχητικά.

2. Είναι απρόβλεπτα

Οι άνθρωποι μπορεί να είναι προετοιμασμένοι ψυχολογικά για πυροτεχνήματα, σε γάμους, γιορτές, Πάσχα και Πρωτογχρονιά , αλλά για τον σκύλο σας, είναι απλώς μια άλλη μέρα. Αυτοί οι δυνατοί ήχοι έρχονται χωρίς προειδοποίηση. Οι δυνατοί θόρυβοι και τα φώτα που αναβοσβήνουν ακούγονται και φαίνονται διαφορετικά κάθε φορά. Επιπλέον, έρχονται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, έτσι τα σκυλιά δεν μπορούν να τα συνηθίσουν.

3. Αποτελούν απειλή

Ο θόρυβος και το απρόβλεπτο των πυροτεχνημάτων κάνει πολλούς σκύλους να τα αντιλαμβάνονται ως απειλή. Αυτό πυροδοτεί την απάντησή τους για μάχη ή φυγή. Ο σκύλος σας μπορεί να γαβγίζει στους θορύβους ή να προσπαθήσει να ξεφύγει και να κρυφτεί. Μπορεί να εμφανίζει και άλλα σημάδια άγχους, όπως ανησυχία, λαχάνιασμα, ανήσυχο περπάτημα και γκρίνια.

4. Τα πυροτεχνήματα κάνουν τους σκύλους να αισθάνονται παγιδευμένοι

Τα πυροτεχνήματα είναι αναπόφευκτα κυρίως σε γιορτές . Έτσι, εάν οι θόρυβοι πυροδοτήσουν την απόκριση φυγής του σκύλου σας, θα προσπαθήσει να ξεφύγει από την απειλή. Δυστυχώς, συχνά δεν υπάρχει πού να πάνε, καθώς μπορούν ακόμα να ακούν αυτά τα δυνατά μπουμ σε εσωτερικούς χώρους.

Πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή και ήρεμο κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων

Με βάση τα πιο πάνω, τα σκυλιά έχουν καλούς λόγους να φοβούνται τα πυροτεχνήματα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την ανυπεράσπιστη συντροφιά σας να αισθάνεται άνετα και ασφαλής.

Κρατήστε τον μέσα: Ακόμα κι αν ο σκύλος σας περνά τον περισσότερο χρόνο του σε εξωτερικούς χώρους, φέρτε τον μέσα κατά τη διάρκεια επιδείξεων πυροτεχνημάτων. Αυτό θα τον αποτρέψει από το να τραπεί σε φυγή όταν νιώθει φόβο, κάτι που μπορεί να τον βάλει σε κίνδυνο.

Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο: Εάν ο σκύλος σας είναι εκπαιδευμένος σε κλουβί, καταστήστε διαθέσιμο το κλουβί του, καθώς αυτός είναι πιθανώς ήδη ένας ασφαλής χώρος για αυτόν. Αν όχι, βάλτε τον σε ένα μπάνιο ή σε άλλο μικρό δωμάτιο με μουσική για να «πνίξετε» την έκρηξη των πυροτεχνημάτων. Φέρνοντας το κρεβάτι, τις κουβέρτες και τα παιχνίδια του στο δωμάτιο μπορεί να τον κάνει να νιώσει πιο άνετα.

Δοκιμάστε ένα χαλαρωτικό περιτύλιγμα: Τα χαλαρωτικά περιτυλίγματα, τα γιλέκα και τα πουκάμισα ασκούν ελαφριά, σταθερή πίεση. Πολλά σκυλιά το βρίσκουν αυτό καταπραϋντικό και ηρεμιστικό. Μπορεί να βρείτε ότι τέτοια προϊόντα βοηθούν σε άλλες καταστάσεις που προκαλούν άγχος, όπως καταιγίδες.

Απευαισθητοποίηση: Ξεκινήστε να εργάζεστε με τον σκύλο σας αρκετά νωρίτερα για να τον απευαισθητοποιήσετε στα πυροτεχνήματα και άλλους δυνατούς θορύβους. Μπορείτε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία παίζοντας ήχους πυροτεχνημάτων σε χαμηλό επίπεδο ενώ παίζετε με τον σκύλο σας και δίνοντάς του λιχουδιές. Με την πάροδο του χρόνου, αυξήστε αργά τον ήχο των πυροτεχνημάτων κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδριών παιχνιδιού. Τελικά, ο σκύλος σας θα συνδέσει τον ήχο των πυροτεχνημάτων με χαρούμενες και διασκεδαστικές στιγμές.

Δεν φοβούνται όλα τα σκυλιά τα πυροτεχνήματα, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο σκύλος σας θα πάρει στοιχεία από εσάς. Επομένως, προσπαθήστε να διατηρήσετε το σκυλί σας ήρεμο, αλλά θυμηθείτε να παραμείνετε ήρεμοι οι ίδιοι.

Όταν καταλάβετε γιατί τα σκυλιά φοβούνται τα πυροτεχνήματα, μπορείτε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τους φόβους του σκύλου σας και να τον βοηθήσετε να παραμείνει ήρεμος