Γιατροί στο ΓΝ Λ/σιας έσωσαν πόδι γυναίκας που τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας

Σε μια πρωτοποριακή επέμβαση, οι γιατροί της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας κατάφεραν να σώσουν το πόδι 29χρονης γυναίκας

5882D734 7BC1 4650 8E89 26B728A42218

Σε μια πρωτοποριακή επέμβαση, οι γιατροί της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ  κατάφεραν να σώσουν το πόδι 29χρονης γυναίκας  η οποία υπέστη πριν 5 χρόνια ανοιχτό κάταγμα μηριαίου, από πολεμικό τραύμα (βόμβα) και είχε ήδη υποβληθεί σε πολλές επεμβάσεις σε άλλες χώρες, χωρίς επιτυχία.

Η ασθενής έφτασε στην Κύπρο με σηπτική ψευδάρθρωση του κατάγματος με το οστό να είχε αποικιστεί από μικρόβια. Για να καταφέρουν το επιτυχημένο αποτέλεσμα στην περίπτωση της 29χρονης γυναίκας, οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας τοποθέτησαν μαγνητικό ενδομυελικό ήλο οστεομεταφοράς προκειμένου να καλυφθεί – κενό 8 εκατοστών.

Πριν την οστεομεταφορά οι γιατροί προέβησαν σε οστεοτομία σε υγιές τμήμα του οστού και διάταση της οστεοτομίας με ρυθμό 1 χιλιοστό την ημέρα. Για τη δημιουργία των 8 εκατοστών νέου οστού χρειάστηκαν συνολικά 80 ημέρες. Οι γιατροί, για τη διάταση της οστεοτομίας και τη δημιουργία νέου οστού χρησιμοποίησαν 2 μαγνήτες, ένας εντός του ήλου και ένας εξωτερικός. Σημειώνεται ότι η οστεομεταφορά έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Η τεχνική της οστεομεταφοράς δεν είναι καινούργια αλλά έως τώρα γινόταν με εξωτερική οστεοσύνθεση, γεγονός που δυσκόλευε τον ασθενή στην καθημερινότητα του. Η χρήση του μαγνητικού ενδομυελικού ήλου επιτρέπει την επιστροφή του ασθενούς σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής καθώς βρίσκεται εντός του οστού. Χρησιμοποιείται για κάλυψη οστικών ελλειμάτων, είτε σηπτικών είτε άσηπτων.

Υπεύθυνος Ιατρός για την ασθενή ήταν ο Δρ. Ιωάννης Ορφανός, Ορθοπεδικός Παίδων. Πρόκειται για την πρώτη επέμβαση τοποθέτησης αυτού του ήλου όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο. Το περιστατικό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο 79ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 04 έως τις 07 Οκτωβρίου 2023.

Η Ορθοπεδική Κλινική του ΓΝ Λευκωσιας, προσφέρει μοναδικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες που δεν προσφέρονται από άλλους παρόχους στη χωρα μας, εντός  και εκτός του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ). Η καταρτισμένη και εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από ιατρούς ορθοπεδικούς, πλαστικούς χειρουργούς, φυσικοθεραπευτές λοιμωξιολόγους και άλλους ειδικούς, οι οποίοι διαθέτουν πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία συνεργάζεται στενά με σκοπό τη βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών.

Ο ΟΚΥπΥ παραμένει προσηλωμένος στο στόχο  του, για παροχή ολοκληρωμένων, εξειδικευμένων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.

Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με την Ορθοπεδική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Κλινικής ή τηλεφωνήστε στο 22603488, 22603519 και 22603550.