Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας: Τον μισό χρόνο παίρνουν άδεια ασθενείας

Η Ελεγκτική Υπηρεσία δημοσιοποίησε την έκθεσή ελέγχου σχετικά με το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας.

lechenie lishaya na golove

Η Ελεγκτική Υπηρεσία δημοσιοποίησε την έκθεσή ελέγχου σχετικά με το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας. Ανάμεσα στα ευρήματα η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει παρατηρήσει ότι κατά το 2019 οι 4 Νομικοί Λειτουργοί του Γραφείου απουσίαζαν συνολικά με άδεια ασθενείας 438 μέρες, δηλαδή κατά μέσο όρο 110 εργάσιμες μέρες ο κάθε ένας από τους τέσσερις. Οι 110 μέρες άδειας ασθενείας αντιστοιχούν περίπου σε 5 εργάσιμους μήνες.

Διαφάνηκαν προβλήματα σχετικά με το προσωπικό, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση του βασικού όρου εντολής της Επιτρόπου που είναι ο εκσυγχρονισμός, απλοποίηση, κωδικοποίηση ή/και αναθεώρηση της εθνικής νομοθεσίας. Τη στιγμή που δεκάδες Νόμοι, ορισμένοι θεμελιώδεις για το κράτος δικαίου, παραμένουν ως είχαν ή με ελάχιστες αλλαγές, από την περίοδο πριν το 1960 και με δεδομένη την αναμενόμενη (λόγω έλλειψης νομικών γνώσεων) αδυναμία των Υπουργείων της Κυβέρνησης να συντάξουν νομικά πολύπλοκα νομοσχέδια (όπου τούτο απαιτείται), η Επίτροπος θα πρέπει να εξεύρει τρόπους για υπερπήδηση των προβλημάτων στελέχωσης και/ή να υιοθετήσει εναλλακτικές επιλογές.

Παρατηρείται το φαινόμενο της εκτεταμένης χρήσης αδειών ασθενείας από τους λειτουργούς του Γραφείου, αφού το 2019 οι 4 Νομικοί Λειτουργοί του Γραφείου απουσίαζαν με άδεια ασθενείας συνολικά 438 ημέρες, κάτι που επηρέασε δυσμενώς την παραγωγικότητα του Γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας (ΓΕΝ).

Η πιθανή ενίσχυση με νέο προσωπικό ή τούτο σε συνδυασμό με μερικό εξωπορισμό της σύνταξης ή της αναθεώρησης συγκεκριμένων νομοσχεδίων, θα πρέπει να απασχολήσουν τόσο την Επίτροπο όσο και την Κυβέρνηση που θα κληθεί να εξασφαλίσει το προσωπικό ή τα πρόσθετα Κονδύλια.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι τιμολόγιο ιδιώτη δικηγόρου, ύψους €3.570 πλέον ΦΠΑ, δεν πληρώθηκε, επειδή η Επίτροπος θεώρησε ότι αφορά σε εργασία η οποία δεν εκτελέστηκε από τη συγκεκριμένη δικηγόρο, αλλά από το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επίσης, θεώρησε ότι πρέπει να ανακτηθεί και το ποσό των €7.140 που πληρώθηκε στην εν λόγω δικηγόρο ως προκαταβολή για το συγκεκριμένο παραδοτέο.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα EconomyToday, Έγινε εισήγηση από την Ελεγκτική Υπηρεσία όπως ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για ανάκτηση του ποσού της προκαταβολής, χωρίς να αποκλείεται η λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον των εμπλεκομένων.

Επιπρόσθετα εξακολουθεί να εκκρεμεί η ενημέρωση του Αρχείου Διεθνών Συνθηκών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επίσης σημείωσε ότι συνεργάτης με αγορά υπηρεσιών μετατράπηκε σε μισθωτό αορίστου χρόνου εντός του 2017, σε αντίθεση με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.