H OEB ζητεί οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 5%

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη

ahk ηλεκτρικο ρευμα, μείωση

Τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 5% για τους επόμενους τρεις μήνες ζητεί η ΟΕΒ με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Η ΟΕΒ στην επιστολή της τονίζει ότι το κύμα ανατιμήσεων που έχει ενσκήψει στην Κύπρο ασκεί, σοβαρές πιέσεις τόσο επί των νοικοκυριών όσο και επί των επιχειρήσεων.

“Βασική συνιστώσα των ανατιμήσεων”, αναφερεται, “είναι η αύξηση στο κόστος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο τέμνει οριζόντια κάθε οικονομική δραστηριότητα. Στην χώρα μας η πίεση προκύπτει όχι μόνο από την αύξηση της πρώτης ύλης με την οποία παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια αλλά και από το κόστος των ρύπων, κάτι που σωρευτικά αναμένεται να δώσει αύξηση στους επόμενους λογαριασμούς πέριξ του 20% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μοναδική ανακουφιστική εφαρμογή προσωρινού έστω χαρακτήρα, είναι η οριζόντια και καθολική μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στο 5% για τους επόμενους τρεις μήνες”, σημειώνει η ΟΕΒ.

Αυτό, προστίθεται, σε συνδυασμό με την απορρόφηση από τις επιχειρήσεις μέρους της δραματικής αύξησης στο κόστος των μεταφορικών και της πρώτης ύλης, θα καταστήσει εφικτή την συγκράτηση του κύματος των αυξήσεων επί των τελικών προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα μετακυλιστούν στον καταναλωτή.

Είμαστε δε βέβαιοι ότι μέρος της απώλειας των κρατικών εσόδων από την προτεινόμενη μείωση στο ΦΠΑ θα αποκατασταθεί από την διατήρηση σε αξιοσημείωτα επίπεδα της κατανάλωσης, η οποία υπό συνθήκες ακρίβειας προφανώς θα συμπιεστεί με ανάλογη συμπίεση στα δημόσια έσοδα”, καταλήγει η επιστολή.

politis.com.cy