Η απάτη που έχει «ρημάξει» το Instagram: «Μπορώ να σου ζητήσω μια χάρη;»

Η νέα απάτη στο Instagram

98859E21 4A01 4AB0 8CE5 696E8F4A9C93

Η Αστυνομία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό καταγγελιών σχετικά με ύποπτα μηνύματα υποκλοπής κωδικών πρόσβασης σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ιδιαίτερα στο Instagram. Οι καταγγελίες διερευνώνται από την Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αυτή τη φορά, οι επιτήδειοι έχουν χακάρει με κάποιον τρόπο το προφίλ κάποιου ανθρώπου που βρίσκεται στις επαφές σας (δηλαδή τον ακολουθείτε και σας ακολουθεί) και σας στέλνουν μήνυμα, προσποιούμενοι ότι θέλουν να σας ζητήσουν μια χάρη.

Η νέα απάτη στο Instagram

E5257291 FB2D 44D0 9260 3C31516BB174
«Διαγωνίζομαι για μια θέση πρεσβευτή σε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα επιρροής, μπορείτε να με ψηφίσετε», αναφέρει το μήνυμα από τον δήθεν φίλο μας.

Η παραπάνω πρόταση είναι αρκετά πιστευτή, ωστόσο τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο απατεώνας μας… ανακοινώνει ότι θα μας στείλει το link της ψηφοφορίας μέσω sms!

Αν κάνουμε το λάθος και δώσουμε τον αριθμό μας ή ακόμη χειρότερα πατήσουμε τον σύνδεσμο που θα μας σταλεί η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, όπως και τα χρήματα από κάποιον λογαριασμό μας ή οι κωδικοί από το τηλέφωνό μας.

Σε άλλη περίπτωση, σύμφωνα με την Αστυνομία, διάφοροι χρήστες μέσω κοινωνικής δικτύωσης, λαμβάνουν μήνυμα, είτε ηλεκτρονικό είτε και τηλεφωνικό, το οποίο τους ζητά να του αποστείλουν σε στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) μηνύματος που έλαβαν και περιλαμβάνει σύνδεσμο (link), δήθεν για να βοηθήσουν το γνωστό τους πρόσωπο να επανακτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram.

Τα μηνύματα αυτά είναι κακόβουλα, με τους δράστε να έχουν ως σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό του ίδιου του παραλήπτη, μέσω του συγκεκριμένου συνδέσμου (link). Με αυτή τη μέθοδο, οι επιτήδειοι επιτυγχάνουν πρόσβαση σε διάφορους λογαριασμούς χρηστών, τους οποίους ακολούθως χρησιμοποιούν για να ξεγελάσουν άλλους ανυποψίαστους χρήστες.

Η Αστυνομία συστήνει στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε τέτοιου είδους μηνύματα και να μην αποκαλύπτει κωδικούς και συνδέσμους πρόσβασης που λαμβάνει σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ακόμη και αν φαινομενικά πρόκειται για γνωστό τους πρόσωπο.

Σε περίπτωση λήψης ύποπτου μηνύματος / αιτήματος, να επικοινωνεί με διαφορετικό τρόπο και άλλο μέσο επικοινωνίας με το πρόσωπο από το οποίο έλαβε το μήνυμα για επιβεβαίωση του αιτήματος.

Σε περίπτωση αποστολής του link, συστήνεται ο άμεσος έλεγχος και αλλαγή του κωδικού πρόσβασης του λογαριασμού.

Για προστασία από τέτοιας μορφής διαδικτυακές απάτες, στο κοινό συστήνεται η ενεργοποίηση των ρυθμίσεων ασφαλείας δύο παραγόντων για τους ηλεκτρονικούς του λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λαμβάνει περίπου 200 καταγγελίες την ημέρα, οι οποίες αφορούν παραβιάσεις λογαριασμών στο Instagram.