Οι εμβολιασμοί των παιδιών στο επίκεντρο Παγκύπριας Έρευνας

emvolio Εμβολιασμοί Παιδιών, Υπουργείο Υγείας

Τη θετική ανταπόκριση των Κυπρίων γονιών ζητά το υπουργείο Υγείας, το οποίο ανακοίνωσε χθες την έναρξη της διεξαγωγής παγκύπριας έρευνας εκτίμησης της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στον τόπο μας. Η έρευνα θα αφορά τα παιδιά ηλικίας 17 -24 μηνών και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, «θεωρείται πολύ σημαντική για τη δημόσια υγεία, αφού θα βοηθήσει στην εκτίμηση των κενών που υπάρχουν στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών και τα αποτελέσματά της θα αξιοποιηθούν για ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «η μεθοδολογία της έρευνας αποφασίστηκε από Επιτροπή λειτουργών του, με την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που είχαν πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο τον περασμένο Αύγουστο, για τον σχεδιασμό της έρευνας». «Πρόκειται για επιλογή τυχαίου δείγματος παιδιών ηλικίας 17-24 μηνών, από το Αρχείο Πληθυσμού, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των ευρημάτων».

Αρχικά, αναφέρει το υπουργείο Υγείας, «θα σταλούν επιστολές προς τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που επιλέγηκαν να συμμετέχουν στην έρευνα, καλώντας τους να επικοινωνήσουν με τα κέντρα Επισκεπτών/τριών υγείας της επαρχίας τους για να διευθετηθεί συνάντηση σε χρόνο και χώρο που εξυπηρετεί καλύτερα τους γονείς/κηδεμόνες». Η συνάντηση θα είναι σύντομη και σε αυτή θα καταγραφούν οι εμβολιασμοί από το βιβλιάριο εμβολιασμού του κάθε παιδιού.

Μιλώντας στον «Φ» η βοηθός διευθύντρια του παιδιατρικού τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Μαρία Κολιού, κάλεσε τους γονείς οι οποίοι θα λάβουν τη σχετική επιστολή να ανταποκριθούν θετικά και να συμμετέχουν στην έρευνα και ταυτόχρονα να ενημερώσουν στο διάστημα αυτό τα βιβλιάρια των παιδιών τους σε συνεννόηση με τους παιδιάτρους τους. Όπως είπε «οι επισκέτριες υγείας που θα συμμετέχουν στη διεξαγωγή της έρευνας θα ελέγχουν το βιβλιάριο εμβολιασμού του παιδιού και θα επισημαίνουν τα εμβόλια που τους λείπουν δίνοντας συμβουλές στους γονείς». Εξήγησε παράλληλα ότι οι συναντήσεις με τους γονείς θα γίνονται σε χώρο και χρόνο που θα βολεύει τους ίδιους.

Η έρευνα θα διεξαχθεί μεταξύ 20-31 Μαϊου.

Πηγή: Philenews/Μαριλένα Παναγή