Η Επίτροπος Περιβάλλοντος για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Γραπτή δήλωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης εξέδωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Κλέλια Βασιλείου.

earthday2204

Γραπτή δήλωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης εξέδωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Κλέλια Βασιλείου.

Αυτούσια η δήλωσή της:

«Η φετινή Μέρα της Γης συμπίπτει με τη Μεγάλη Παρασκευή των Ορθοδόξων Χριστιανών, τη Μέρα του Επιτάφιου Θρήνου που ραίνεται με ανοιξιάτικα άνθη και μύρα προμηνύοντας την επιβολή του φωτός πάνω στο σκότος, προσδοκώντας τη ζωή, έναντι του θανάτου.

Αυτή η πρόσκαιρη πλάνη που έπεισε το κακό ότι μπορεί να κυριαρχήσει της ζωής και του καλού και της Ανάστασης, μάς δίνει ευκαιρία περισυλλογής. Να μετρήσουμε τις πράξεις μας και να μετρηθούμε ξανά με πήχη το πραγματικό μας ανάστημα κι αυτό βάσει της σχέσης μας με τα φυσικά στοιχεία.

Η Κλιματική Κρίση, ως άλλη μια απειλή θανάτου, μετρά τις αντοχές και την ικανότητα μας να επιβάλουμε το καλό: Τον σεβασμό και τη συμμόρφωση στις φυσικές επιταγές.

Να εστιάσουμε στην εγωιστική μας φύση έναντι της ανθρώπινης μας υπόστασης και στη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους.

Να εξετάσουμε τη σχέση μας με τη γη, με τα ζώα και τα φυτά και πώς όλο αυτό μετουσιώνεται σε καθημερινή πράξη και δραστηριότητα.

Επιτάσσει την προσοχή μας στην υπευθυνότητα των πράξεων μας που οφείλουν να προστατέψουν την ανθρωπότητα και να την επαναφέρουν στις βασικές της αρχές και αξίες: Στη γη που δεν πρέπει να σφραγίζουμε άλλο, στον αέρα που πρέπει να καθαρίσουμε για να αναπνέουμε καλύτερα, στο νερό που οφείλουμε να εξαγνίσουμε για να δίνει ζωή και όχι προβλήματα. Εντέλει, στην ανάγκη ομοψυχίας των ανθρώπων να επιβληθούν της ιδιοτελούς τους φύσης, του πρόσκαιρου και του ασήμαντου, και να αντιληφθούν την αναγκαιότητα υπεύθυνης συμβολής στην ηθική υποχρέωση συλλογικότητας που θα εξυψώσει τον Άνθρωπο να διεκδικήσει τη ζωή, και “θάνατον πατήσας”.

Τότε μόνον θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Μέρα της Γης.

Καλή Ανάσταση σε όλους, Ευτυχισμένη Μέρα της Γης».