Η επόμενη ημέρα της παραίτησης Συλλούρη- Σύσκεψη Αρχηγών για τα επόμενα βήματα

Στόχος είναι να βρεθεί συναινετική λύση για τον νέο Πρόεδρο της Βουλής

b6bde607483033fd66f8ca1b1057264f Δημήτρης Συλλούρης

Στον απόηχο της χθεσινής παραίτησης του Δημήτρη Συλλούρη από την προεδρία της Βουλής, ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεων του Αλ Τζαζίρα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά την οποία θα οριστεί η νέα συνεδρία της Ολομέλειας για την εκλογή νέου Προέδρου του Σώματος, αλλά και για τη διαβεβαίωση των δύο νέων βουλευτών, που θα καλύψουν τις θέσεις του Δημήτρη Συλλούρη στο Κίνημα Αλληλεγγύη και του Χριστάκη Τζιοβάνη στο ΑΚΕΛ.

Στόχος είναι να βρεθεί συναινετική λύση, με το όνομα του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Αδάμου Αδάμου, ο οποίος ως ο πρεσβύτερος των βουλευτών είναι αυτή τη στιγμή ο προεδρεύων της Βουλής, αλλά και του κράτους, λόγω της απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Ανασταστιάδη, στις Βρυξέλες για τη Σύνοδο Κορυφής, να προκρίνεται από την πλειοψηφία ως μια προσωπικότητα εγνωσμένου πολιτικού και κοινωνικού κύρους, που δεν ανήκει στο σκληρό κομματικό πυρήνα του ΑΚΕΛ και χαίρει ευρύτερης εκτίμησης.

Ο ίδιος ο κ. Αδάμου δήλωσε έτοιμος, αν του ζητηθεί, να αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής.

Εξάλλου, τη διαδικασία διαδοχής του Προέδρου της Βουλής άρχισε ήδη ο Γενικός Διευθυντής του σώματος Σωκράτης Σωκράτους.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την παραίτηση Δημήτρη Συλλούρη νωρίτερα σήμερα, ο κ. Σωκράτους διευκρίνισε ότι πρέπει να καλυφθούν οι δύο κενωθείσες θέσεις των βουλευτών, να συγκληθεί η Ολομέλεια και οι δύο νέοι βουλευτές να δώσουν τη νενομισμένη διαβεβαίωση σύμφωνα με το Σύνταγμα, και εν συνεχεία τα μέλη του κοινοβουλίου να ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο.

Μετά την παραίτηση του κ. Συλλούρη, Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύεων της Δημοκρατίας είναι ο γηραιότερος των βουλευτών, Αδάμος Αδάμου, επαναβεβαίωσε ο κ. Σωκράτους ερωτηθείς σχετικά.

«Σύμφωνα με το άρθρο 72 του Συντάγματος, η εκλογή για ανάδειξη νέου Προέδρου της Βουλής πραγματοποιείται το συντομότερο για πλήρωση της κενωθείσας έδρας», είπε ο κ. Σωκράτους σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων για να αποφασιστεί πότε θα γίνει η συνεδρία της Βουλής.

Πηγή: Sigmalive