Καμπάνα για τον προπονητή που κακοποιούσε παιδιά: «Τίποτε ξαφνιάστηκα..»

Ποινή φυλάκισης επέβαλε το Κακουργιοδικείο σε προπονητή – εκπαιδευτή ο οποίος κακοποιούσε σεξουαλικά παιδιά

unnamed file 3

Ποινή φυλάκισης επέβαλε το Κακουργιοδικείο σε προπονητή – εκπαιδευτή ο οποίος κακοποιούσε σεξουαλικά παιδιά. Στη μακροσκελή του απόφαση το Κακουργιοδικείο καταγράφει τα φρικιαστικά συμβάντα που τραυμάτισαν παιδιά ενώ αναλύει και το σκεπτικό της ποινής. Μεταξύ άλλων, εντύπωση προκαλεί το ότι κατά τη σύλληψή του δήλωσε πλήρη άγνοια για τα όσα κατηγορείτο. 

Σημειώνεται ότι από την απόφαση η οποία παρατίθεται πιο κάτω, το SigmaLive έχει απαλείψει σχεδόν στην ολότητά τους, τις λεπτομέρειες των πράξεων του κατηγορούμενου.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή 31.3.2022, στην υπόθεση με αρ. 17013/2021, σε άνδρα ηλικίας 53 ετών ο οποίος παραδέχθηκε έντεκα κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού.

Πιο συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε εννέα κατηγορίες κατά παράβαση του άρθρου 6(4)(α) του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου, Ν.91(Ι)/2014, και δυο κατηγορίες κατά παράβαση του άρθρου 6(3) του ίδιου Νόμου, μια εκ των οποίων αφορά και το εδάφιο (7) του εν λόγω άρθρου.

Οι εγκληματικές ενέργειες του κατηγορουμένου είχαν ως θύματα τρία διαφορετικά ανήλικα πρόσωπα.

Οι επτά κατηγορίες αφορούν τον Τ.Ι. για το ότι, σε άγνωστη ημερομηνία του Απριλίου 2021, ο κατηγορούμενος, καταχρώμενος τη θέση εμπιστοσύνης, εξουσίας και επιρροής σ’ αυτόν, συμμετείχε σε σεξουαλική πράξη με αυτόν.

Εναντίον του κατηγορούμενου εκκρεμούσαν αρχικά και οι κατηγορίες 10 – 17 οι οποίες δεν αφορούσαν τους προαναφερόμενους παραπονούμενους, αλλά έτερο ενήλικο πρόσωπο, ενώ ο κατηγορούμενος τηρούσε στάση μη παραδοχής και στην ως άνω κατηγορία 7, στη βάση διαφορετικής θεώρησης γεγονότων. Η υπόθεση οδηγήθηκε σε ακρόαση επί των κατηγοριών αυτών, με πρώτο ΜΚ, τον παραπονούμενο ανήλικο Τ.Ι.. Μετά τη μαρτυρία αυτή, ο κατηγορούμενος άλλαξε την απάντηση του στην έβδομη κατηγορία, παραδεχόμενος αυτήν, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας προχώρησε σε αναστολή της ποινικής δίωξης του κατηγορουμένου στις κατηγορίες 10 – 17.

Σύμφωνα με τα γεγονότα που έχουν εκτεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος, κατά τους επίδικους χρόνους, ήταν ιδιοκτήτης φάρμας στην επαρχία Λευκωσίας και κατά τις απογευματινές ώρες έκανε μαθήματα ιππασίας και προπονήσεις σε ανήλικα παιδιά και σε ενήλικες. Την 27.4.21, καταγγέλθηκε στο Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια, Κακοποίησης Ανηλίκων και Ελλειπόντων του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος από τον ΜΚ1 επί του κατηγορητηρίου, ότι ο κατηγορούμενος του είχε εκμυστηρευθεί πως είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον 3 ανήλικο Τ.Ι. ΜΚ2 επί του κατηγορητηρίου. Αφού λήφθηκε η καταγγελία, τα μέλη της Αστυνομίας έδρασαν αμέσως ώστε να εντοπιστεί ο ΜΚ2 και να του ληφθεί οπτικογραφημένη κατάθεση. Από τον ΜΚ2 λήφθηκαν 3 οπτικογραφημένες καταθέσεις. Στην πρώτη του κατάθεση, στις 29.4.21, ο ΜΚ2 ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος συχνά ζητούσε τόσο από τον ίδιο, όσο και από άλλα παιδιά που έκαναν προπόνηση στη σχολή του, να του δείχνουν τις φωτογραφίες που είχαν αποθηκευμένες ως ‘κρυμμένες’ στα κινητά τους τηλέφωνα. Ο ΜΚ2 του είχε δείξει κάποιες από τις φωτογραφίες που είχε στο κινητό του.

Εναντίον του κατηγορούμενου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και αυτός συνελήφθηκε στις 30.4.21. Αφού του εξηγήθηκαν οι λόγοι της σύλληψης του και του επιστήθηκε η προσοχή του στο νόμο, αυτός απάντησε «Τίποτε ξαφνιάστηκα. Θέλω να δω τις κατηγορίες». Την ίδια ημέρα, κατά την προφορική του ανάκριση, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ενοχή στα υπό διερεύνηση αδικήματα και είπε πως έκανε μαθήματα ιππασίας στον ΜΚ2 και ότι 2-3 φορές μετά την προπόνηση, τον είχε πάρει στο σπίτι του.

Στις 5.5.21, διενεργήθηκε έρευνα στη φάρμα του κατηγορούμενου και στο αυτοκίνητο του στην παρουσία του, κατά την οποία εντοπίστηκε στη θήκη της πόρτας του οδηγού του αυτοκινήτου, ένα κουτί με προφυλακτικά. Αφού επιστήθηκε η προσοχή του κατηγορούμενου στο νόμο αυτός απάντησε ‘Είπαν μου να μεν πω τίποτε’.

Ο ΜΚ2 είχε παραπεμφθεί για ψυχολογική αξιολόγηση στο Σπίτι του Παιδιού. Σύμφωνα με την έκθεση του Κλινικού Ψυχολόγου Κώστα Δημητρίου, ΜΚ27 επί του κατηγορητηρίου, ο ΜΚ2 παρουσιάζετο με ενεργή συμπτωματολογία μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής ήπιας βαρύτητας. Ο ΜΚ2 ανέφερε να αισθάνεται θυμό, λύπη, απογοήτευση και ντροπή. Ήταν ευσυγκίνητος, έδειχνε κουρασμένος, η όρεξη του για φαγητό μειώθηκε, είχε δυσκολία στην επέλευση του ύπνου, με όνειρα σχετικά με τα καταγγελλόμενα περιστατικά, όπως επίσης και έντονες μνήμες. Εξέφρασε ευχές θανάτου χωρίς πλάνο, αφού αυτό θα του προσέφερε ανακούφιση από τα έντονα συναισθήματα και τις σκέψεις που παρουσίασε. Ο ΜΚ27 εισηγήθηκε την ατομική ψυχολογική θεραπεία του ΜΚ2 στο Σπίτι του Παιδιού.

Στα πλαίσια των ανακρίσεων, προέκυψε μαρτυρία ότι ο κατηγορούμενος είχε προβεί σε σεξουαλική κακοποίηση και άλλων παιδιών. Συγκεκριμένα, αφού είχε ενημερωθεί η Αστυνομία ότι ο κατηγορούμενος είχε προβεί σε παράνομες συμπεριφορές εις βάρος του ανήλικου Α.Α, ΜΚ5 επί του κατηγορητήριου, αυτός εντοπίστηκε και του λήφθηκε οπτικογραφημένη κατάθεση στις 7.5.21.

Ο κατηγορούμενος, σε ανακριτική κατάθεση που του λήφθηκε στις 11.5.21, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν. Ο ΜΚ5 είχε παραπεμφθεί για ψυχολογική αξιολόγηση στο Σπίτι του Παιδιού. Η Κλινική Ψυχολόγος Ζήνα Ανδρονίκου, ΜΚ21 επί του κατηγορητηρίου, καταγράφει στην έκθεση της ότι τα αγγίγματα του κατηγορουμένου προς τον ΜΚ5 αυτός τα εξέλαβε ως παραβίαση των προσωπικών του ορίων. Τα περιστατικά του προκάλεσαν δυσφορία και ένιωθε άβολα τη στιγμή που συνέβαιναν. Η ΜΚ21 συνέστησε την ατομική ψυχολογική θεραπεία του ΜΚ5. Στα πλαίσια των ανακρίσεων προέκυψε μαρτυρία και για παράνομη συμπεριφορά του κατηγορουμένου εις βάρος του ανηλίκου Ι.Μ. με ημερομηνία γέννησης 7.10.06, ΜΚ 7 επί του κατηγορητηρίου. Στην οπτικογραφημένη κατάθεση που λήφθηκε από τον ΜΚ7 στις 4.6.21, αυτός ανέφερε ότι επειδή του άρεσαν τα άλογα, είχε ξεκινήσει μαθήματα ιππασίας στη φάρμα του κατηγορουμένου.

Ο κατηγορούμενος τον προπονούσε μεταξύ Ιουνίου 2020 και Φεβρουάριου 2021. Συχνά ο κατηγορούμενος ρωτούσε τον ΜΚ7 προσωπικές ερωτήσεις, όπως εάν έβλεπε βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου και του έλεγε ότι ήθελε να γίνει ο ‘κολλητός’ του.

Στην ανακριτική κατάθεση που λήφθηκε από το κατηγορούμενο στις 3.8.21, αυτός αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν.
Ο ΜΚ7 παραπέμφθηκε για ψυχολογική αξιολόγηση στο Σπίτι του Παιδιού. Σύμφωνα με την έκθεση της Κλινικού Ψυχολόγου Ζήνας Ανδρονίκου, ΜΚ21 επί του κατηγορητηρίου, ο ΜΚ7 εξέλαβε τα αγγίγματα του κατηγορουμένου ως παραβίαση των προσωπικών του ορίων. Του προκάλεσαν έκπληξη, αμηχανία, άγχος, θυμό και φόβο τη στιγμή που συνέβησαν. Φάνηκε να δημιουργείται στον ΜΚ7 το αίσθημα ενοχής, αφού σκεπτόταν πως θα έπρεπε να αποκάλυπτε νωρίτερα τα περιστατικά ώστε να μην συνέβαιναν τα ίδια σε άλλα παιδιά, καθώς επίσης αισθήματα λύπης και θυμού. Αναφέρθηκε σε ενοχλητικές μνήμες του τραυματικού γεγονότος και ψυχολογική ενόχληση κατά την έκθεση σε υπαινιγμούς που συμβόλιζαν κάποια πλευρά του τραυματικού γεγονότος. Τα καταγγελθέντα περιστατικά φάνηκε να τον επηρέασαν συναισθηματικά και παρουσίασε μερική συμπτωματολογία διαταραχής μετατραυματικού στρες. Έγινε εισήγηση για θεραπεία του ΜΚ7 στο Σπίτι του Παιδιού.

Η διαπίστωση του Κακουργιοδικείου

Αδικήματα σεξουαλικής φύσης, από μόνα τους, προκαλούν απέχθεια και αποτροπιασμό. Στις περιπτώσεις, όμως, στις οποίες παραβιάζονται φυσικοί, ηθικοί και κοινωνικοί κανόνες και που θύμα είναι ανήλικο πρόσωπο, μάλιστα ευάλωτο λόγω διανοητικής αναπηρίας, τα πιο πάνω συναισθήματα επαυξάνονται στο μέγιστο βαθμό. Αυτά επεσήμανε το Κακουργιοδικείο το οποίο κατά την επιβολή ποινής τόνισε την σοβαρότητα των αδικημάτων, η οποία προκύπτει τόσο από την φύση τους όσο και από την ποινή που προβλέπεται από τον Νόμο.

Όπως επίσης προκύπτει από τη νομολογία στην οποία αναφέρθηκε το Δικαστήριο, σε υποθέσεις σεξουαλικών αδικημάτων, οι ποινές που επιβάλλονται θα πρέπει να είναι αυστηρές και αποτρεπτικές, ενόψει της ιδιαίτερης σοβαρότητας τους ως εγκλήματα τα οποία στρέφονται κατά των ηθών αλλά προσβάλλουν, παράλληλα, και καταρρακώνουν την προσωπικότητα του θύματος.

Είναι διαπίστωση του Κακουργιοδικείου ότι δυστυχώς τα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών βρίσκονται τελευταία σε έξαρση, παρά τις αυστηρές ποινές που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια μας, στοιχείο που επίσης καταδεικνύει την ανάγκη για επιβολή ακόμη πιο αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών. Με δεδομένη τη σοβαρότητα των αδικημάτων για τα οποία κρίθηκε ένοχος ο κατηγορούμενος, κατά την επιβολή της ποινής, το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη την επαναλαμβανόμενη δράση του κατηγορούμενου, ηλικίας 53 ετών, επί τριών ανηλίκων παιδιών, περί των 13 ετών.

Τονίστηκε ότι για τα δύο αυτά παιδιά, ο κατηγορούμενος ήταν ο εκπαιδευτής/προπονητής τους σε μία αγαπημένη τους, προφανώς, δραστηριότητα, ενώ για το τρίτο παιδί, είχε αυτή την ιδιότητα προς φίλη του την οποία επισκέφθηκε κατά την προπόνησή της. Την ίδια, μάλιστα, στιγμή ο κατηγορούμενος φάνηκε ανάξιος της εμπιστοσύνης όχι μόνο των παιδιών αυτών αλλά και των γονέων του Τ.Ι. οι οποίοι τον εμπιστεύθηκαν με τη μεταφορά του παιδιού τους. Αντί της εκπαίδευσης και προστασίας από τον κατηγορούμενο, τα θύματα υπέφεραν από τις ενέργειες του, προς ικανοποίηση των σαρκικών του ορέξεων, με επίπτωση στον ψυχικό τους κόσμο, ως αναφέρθηκε στα γεγονότα.

Απαξία και αποτροπιασμό είναι το τι προκαλούν οι ενέργειες του κατηγορούμενου. Προς όφελος του κατηγορούμενου λήφθηκε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο του, η παραδοχή και μεταμέλεια του, ως εκφράστηκε από τον συνήγορό του, καθώς επίσης οι προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες του Κατηγορούμενου. Περαιτέρω, λήφθηκε υπόψη ότι, ως αναμενόμενη επίπτωση της παρούσας υπόθεσης, ο κατηγορούμενος θα απωλέσει την εργασία του, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την αποστέρηση της οικογένειας από τυχόν οικονομική στήριξη.

Όπως επεσήμανε το Κακουργιοδικείο, όλοι οι πιο πάνω μετριαστικοί παράγοντες παρότι λαμβάνονται υπόψη δεν μπορούν να εξουδετερώσουν τον αποτρεπτικό χαρακτήρα που ενδείκνυται να έχει η ποινή στην παρούσα υπόθεση, λόγω της ιδιάζουσας σοβαρότητας των αδικημάτων όπως αναλυτικά επεξηγείται στην απόφαση.

Σε κάθε μια από τις κατηγορίες 1, 2, 8, 9, 18 και 19, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών, ενώ σε κάθε μια από τις κατηγορίες 3, 4, 5, 6 και 7, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών. Έχοντας υπόψη τις αρχές που αφορούν τη συνολικότητα της ποινής και το χρόνο και τις συνθήκες τέλεσης των αδικημάτων, αποφασίστηκε όπως οι ως άνω ποινές συντρέχουν. Το Δικαστήριο διέταξε όπως σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 117 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου, Κεφ. 155, στην ποινή συνυπολογιστεί ο χρόνος κράτησης του κατηγορουμένου από 5.7.2021.