“Καμπανάκι” από έκθεση διαφθοράς για βουλευτές

"Όσον αφορά στην Πρόληψη της Διαφθοράς στα Μέλη του Κοινοβουλίου υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, μία εκ των οποίων είναι η εκπόνηση Κώδικα Δεοντολογίας των Βουλευτών, που να καλύπτει θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, επαφές με λομπίστες, δήλωση δώρων και εξειδικευμένη εκπαίδευση. Ειδική μνεία στην Έκθεση αναφέρει ότι πρόοδος πάνω σε αυτά τα θέματα φαίνεται να είναι όλο και πιο πιεστική επειδή πρόσφατα έχουν γίνει σοβαροί ισχυρισμοί για κατάχρηση επιρροής τρίτων μερών σε κάποιους βουλευτές

comment panayiotides MPs have one last chance to rectify the situation and to combat corruption 960x640 1 Βουλή, Βουλή των Αντιπροσώπων, διαφθορά

Επτά από τις δεκαέξι συστάσεις που περιέχονται στην Έκθεση του Τετάρτου Κύκλου Αξιολόγησης της GRECO έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση συμμόρφωσης της χώρας μας.

Διαβάστε αυτούσια την Έκθεση GRECO πατώντας ΕΔΩ

Στην έκθεσή της η GRECO καταλήγει ότι η Κύπρος έχει υλοποιήσει ικανοποιητικά επτά από τις δεκαέξι συστάσεις που περιέχονται στην Έκθεση του Τετάρτου Κύκλου Αξιολόγησης. Από τις υπόλοιπες συστάσεις, έξι έχουν υλοποιηθεί μερικώς και τρεις δεν έχουν υλοποιηθεί.

Συστάσεις για βουλευτές

Όσον αφορά τους βουλευτές, η κίνηση προς την κατεύθυνση απλοποίησης/διευκρίνισης των εισοδημάτων και επιδομάτων που λαμβάνουν οι βουλευτές όταν αποχωρούν από την θέση τους έχει δεσμευτεί, αλλά δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί έστω κι αν είχε αναφερθεί ήδη τον καιρό της Έκθεσης Αξιολόγησης. Ένα προσχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας για βουλευτές έχει ετοιμαστεί αλλά εξετάζεται ακόμη από τους βουλευτές. Αρκετές συστάσεις εξαρτώνται από την υιοθέτηση ενός μελλοντικού κώδικα Δεοντολογίας, όπως συγκρούσεις συμφερόντων, επαφές με λομπίστες, δήλωση δώρων καθώς επίσης και ειδική εκπαίδευση. Επιπλέον, οι δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών πρέπει να είναι πιο περιεκτικές και ο έλεγχος των δηλώσεων απαιτεί ενίσχυση. Η πρόοδος πάνω σ’αυτά τα θέματα φαίνεται να είναι όλο και πιο πιεστική επειδή πρόσφατα έχουν γίνει σοβαροί ισχυρισμοί για κατάχρηση επιρροής τρίτων μερών σε κάποιους βουλευτές.

Δικαστές

Αναφορικά με τους δικαστές, ένα νομοσχέδιο εγκεκριμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο προτείνει να διευρυνθεί η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για να συμπεριλάβει αντιπροσώπους των διαφόρων βαθμίδων των δικαστηρίων. Πλέον έχει καθορισθεί μια τυποποιημένη διαδικασία για δικαστικούς διορισμούς και προαγωγές. Έχει υιοθετηθεί ένας δικαστικός κώδικας ηθικής. Ενώ αποτελείμετάφραση των “αρχών Bangalore” και της ερμηνείας τους, αρκετές τροποποιήσεις τον έχουν συμπληρώσει στην συνέχεια. Συγκεκριμένα, έχει καταστεί εκτελεστέος για όλους τους δικαστές με την πιθανότητα πειθαρχικών διαδικασιών σε περίπτωση παραβίασης. Επιπλέον, μια πρόσφατη τροποποίηση στην αναθεωρημένη Οδηγία Δικαστικής Πρακτικής του 2019 έχει εισαχθεί που απαιτεί από τους δικαστές να εξαιρούν τους εαυτούς τους αν ένα μέλος της οικογένειας ή συνάδελφος ή εργοδότης ή υπάλληλος ή συνέταιρος του μέλους της οικογένειας εμφανιστεί ενώπιον τους. Αυτό θα συμβάλει στην τοποθέτηση πιο μεγάλης έμφασης στο Κώδικα Δικαστικής Συμπεριφοράςγια την πρόληψη συγκρούσεων συμφερόντων, συγκεκριμένα λαμβάνοντας υπ’όψη τις πρόσφατες περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων που έχουν αποκαλυφθεί. Η Σχολή Δικαστών έχει τεθεί σε λειτουργία, και έχουν ήδη προγραμματοποιηθεί επιμορφωτικά σεμινάρια για την ακεραιότητα και η αρχική εκπαίδευση έχει προγραμματιστεί και πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Εισαγγελείς

Όσο για τους εισαγγελείς, ένα νέο νομοσχέδιο που προβλέπει και διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την αυτονομία της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας έχει υποβληθεί στην εκτελεστική εξουσία. Όσον αφορά ένα άλλο θέμα, η πολιτική κατανομής σοβαρών και πολύπλοκων υποθέσεων έχει αναθεωρηθεί και τυποποιηθεί επαρκώς.

Η GRECO σημειώνει ότι επτά συστάσεις έχουν υλοποιηθεί πλήρως αλλά έξι συστάσεις παραμένουν μερικώς υλοποιημένες και τρεις δεν έχουν υλοποιηθεί. Επομένως, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κανόνα 31, η παράγραφος 9 των Διαδικαστικών Κανόνων του, καλεί τον Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κύπρου να υποβάλει επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση των εκκρεμουσώνν συστάσεων i μέχρι viii και xiii μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021 το αργότερο.

Τέλος, η GRECO καλεί τις αρχές της Κύπρου να εξουσιοδοτήσουν, το συντομότερο δυνατό, την δημοσίευση της έκθεσης, να την μεταφράσουν στην εθνική γλώσσα και να δημοσιεύσουν αυτή την μετάφραση.

Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας

Αναφορικά με τη δημοσίευση στην επίσημη ιστοσελίδα της Νομικής Υπηρεσίας και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) στις 17.11.2020 της Δεύτερης Έκθεσης Συμμόρφωσης της Κύπρου στην GRECO, η οποία αφορά την Πρόληψη της Διαφθοράς στα Μέλη του Κοινοβουλίου, την Δικαστική Εξουσία και τις Εισαγγελικές Αρχές, η Νομική Υπηρεσία επισημαίνει τα εξής:

Πρόκειται για τη Δεύτερη Έκθεση Συμμόρφωσης της Κύπρου, στo πλαίσιο του Τέταρτου Γύρου Αξιολόγησης της GRECO. Η Κύπρος κατάφερε να υλοποιήσει ικανοποιητικά επτά (7) από τις δεκαέξι (16) Συστάσεις και να μην κριθεί ως “globally unsatisfactory” (συνολικά μη ικανοποιητική συμμόρφωση). Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην υλοποίηση και των τεσσάρων Συστάσεων που αφορούν στην Πρόληψη της Διαφθοράς στη Δικαστική Εξουσία. Για την εν λόγω θεματική ομάδα, όλες οι Συστάσεις έχουν ικανοποιηθεί πλήρως και δεν υπάρχει πλέον καμία άλλη εκκρεμότητα.

Όσον αφορά στην Πρόληψη της Διαφθοράς στις Εισαγγελικές Αρχές, παραμένει μη υλοποιηθείσα η Σύσταση που αφορά στην αυτονομία των νομικών λειτουργών και κατηγόρων. Η Σύσταση αυτή θα ικανοποιηθεί πλήρως με την προώθηση και ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που αφορά στην Ανεξαρτητοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας το οποίο ετοιμάστηκε από τη Νομική Υπηρεσία και εκκρεμεί στην Εκτελεστική Εξουσία.

Όσον αφορά στην Πρόληψη της Διαφθοράς στα Μέλη του Κοινοβουλίου υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες, μία εκ των οποίων είναι η εκπόνηση Κώδικα Δεοντολογίας των Βουλευτών, που να καλύπτει θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, επαφές με λομπίστες, δήλωση δώρων και εξειδικευμένη εκπαίδευση. Ειδική μνεία στην Έκθεση αναφέρει ότι πρόοδος πάνω σε αυτά τα θέματα φαίνεται να είναι όλο και πιο πιεστική επειδή πρόσφατα έχουν γίνει σοβαροί ισχυρισμοί για κατάχρηση επιρροής τρίτων μερών σε κάποιους βουλευτές.

Famagusta.News