Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιόνια, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού

Αναλυτικά το δελτίο καιρού

1234567 2 βροχόπτωση, δελτίο καιρού, Ελπίς, χιονόπτωση

Η «Ελπίς» συνεχίζει να επηρεάζει την Κύπρο με καταιγίδες, βροχές και χιόνια να αναμένονται σήμερα.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 12 στα παράλια και γύρω στον μείον 1 βαθμό στα ψηλότερα ορεινά, όπου αναμένεται να επικρατεί παγετός.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού

Το βαρομετρικό χαμηλό Ελπίς κινείται ανατολικά και σταδιακά εξασθενεί επηρεάζοντας ωστόσο τον καιρό της περιοχής.

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και το πρωί αναμένονται κατά τόπους βροχές ή και μεμονωμένη καταιγίδα, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού. Το μεσημέρι και το απόγευμα, τοπικές βροχές ή και μεμονωμένη καταιγίδα αναμένονται και σε άλλες περιοχές, ενώ στα ορεινά αναμένεται γενικά να χιονίζει κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν το πρωί κυρίως δυτικοί ως βορειοδυτικοί, μέτριοι, 4 Μποφόρ και τοπικά μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ για να καταστούν μετά το μεσημέρι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί και τοπικά μέχρι βορειοδυτικοί, της ίδιας έντασης. Η θάλασσα θα είναι μέχρι ταραγμένη, στα νότια και στα ανατολικά παράλια και μέχρι κυματώδης, στα δυτικά και στα βόρεια παράλια. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 12 στα παράλια και γύρω στον μείον 1 βαθμό στα ψηλότερα ορεινά, όπου αναμένεται να επικρατεί παγετός.

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος και αρχικά αναμένονται τοπικές βροχές, ενώ στα παράλια δεν αποκλείεται και μεμονωμένη καταιγίδα. Στα ορεινά και τοπικά στα ημιορεινά θα χιονίζει κατά διαστήματα, ενώ προς τις αυγινές κυρίως ώρες, αναμένεται σταδιακή βελτίωση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ αλλά στα προσήνεμα μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ για να καταστούν σύντομα βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, της ίδιας έντασης. Η θάλασσα θα είναι μέχρι ταραγμένη στα νότια και στα ανατολικά παράλια και μέχρι κυματώδης στα υπόλοιπα παράλια. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στο μηδέν στο εσωτερικό, γύρω στους 4 βαθμούς στα νότια και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 5 στα δυτικά και στα βόρεια παράλια και γύρω στους μείον 5 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά, στα ημιορεινά αλλά και σε υπήνεμες περιοχές του εσωτερικού αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Την Πέμπτη, διαστήματα με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με περιόδους με αυξημένη συννεφιά, η οποία δεν αποκλείεται να δώσει μεμονωμένη βροχή, κυρίως νωρίς το πρωί καθώς και ελαφρά χιονόπτωση στα ορεινά ή τοπικά και στα ημιορεινά. Την Παρασκευή και το Σάββατο, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά τόπους κυρίως συννεφιασμένος, ενώ αναμένονται μεμονωμένες βροχές κατά διαστήματα καθώς και χιόνια στα ορεινά. Κατά το τριήμερο, παγετός αναμένεται να επικρατεί καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως σε περιοχές στα ψηλότερα ορεινά.

Η θερμοκρασία μέχρι την Παρασκευή δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή ενώ το Σάββατο αναμένεται μικρή άνοδος, για να παραμείνει ωστόσο αισθητά πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Το ύψος του χιονιού, στην πλατεία Τροόδους, κατά την ώρα έκδοσης του δελτίου ήταν 76 εκατοστά.