ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ «Αν δεν προσέξουμε τώρα σε τρεις εβδομάδες μπορεί να μιλάμε για κλείσιμο»

petrossss 240321 covid

Η εμπειρία στον ένα χρόνο με το κορωνοϊό δείχνει ότι δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο που είχαμε ενώπιον μας αρχικά τόνισε μιλώντας στο OMEGA και στην εκπομπή ΑΙΧΜΕΣ ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος ανέλυσε και την κατάσταση με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις.  

Όσο αφορά τις αποφάσεις για τα μέτρα ο κύριος Καραγιάννης ζήτησε την κατανόηση του κόσμου έτσι ώτε όπως είπε σε τρεις εβδομάδες να είμαστε σε θέση να μιλάμε για επιπλέον χαλαρώσεις  και όχι για κλείσιμο και πάλι.

Αναλυτικά ο κ. Καραγιάννης επισήμανε:

Για τα μέτρα και κατάσταση στην Κύπρο

Έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εδώ και εβδομάδες. Αυτή την στιγμή έχουμε σχεδόν 2800 κρούσματα κάθε εβδομάδα τα οποία είναι ενεργά.  Ναι καταλαβαίνουμε πως ο κόσμος κουράστηκε και θέλει να βγει να ξεσκάσει αλλά λόγω των αστάθμητων παραγόντων που έχουμε αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε για κανένα λόγο.

Αντί να μιλούμε σε τρεις εβδομάδες για κλείσιμο να  πούμε ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε ακόμη περισσότερο.

Μιλάμε για 222 άτομα  στα νοσοκομεία. Κάποιο μπορεί να θεωρούν πως είναι μικρός  αριθμός. Την περασμένη εβδομάδα μπήκαν στα νοσοκομεία 568 άτομα  αλλά 300 πήραν εξιτήριο.  Στα νοσηλευτήριά υπάρχει προζύμι στο οποίο προσθέτουμε συνέχεια. Εάν οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τις εξαγωγές το τε το σύστημα θα δεχθεί τεράστια πίεση.

Προσχωρούμε με αργά και σταθερά βήματα και ζητούμε από τον κόσμο να καταλάβει το σκεπτικό μας.

Για νοσηλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν

Πρέπει να πω ότι δεν είναι κυπριακό φαινόμενο αυτό. Τα ίδια προβλήματα υπήρχαν και στο προσωπικό της Αγγλίας με το εμβόλιο της γρίπης.

Το χειρότερο σενάριο

Πέρσι έτσι καιρό κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει πώς θα εξελισσόταν η πανδημία.  Τότε ανακοίνωσαν μοντέλα για την πιθανή έκβαση της πανδημίας τους επόμενους μήνες.

Από αυτά το χειρότερο, που προέβλεπε τεράστια έξαρση ανά το παγκόσμιο είναι αυτό που αποδείχθηκε το πιο σωστό.  Τόσο οι θάνατοι όσο και τα κρούσματα ξεπέρασαν κατά πολύ τους αριθμούς του πρώτου κύματος.

Για όσο ο ιός μεταδιδόταν από χώρα σε χώρα μαζεύτε μεταλλάξεις και ξέουμε από που πέρασε και πού κατέληξε.

Με την πάροδο του χρόνου αρχίσαμε να βλέπουμε μεταλλάξεις  που του δίνουν την ικανότητα να μεταδίδεται πιο εύκολα. Αυτές οι μεταταλλάξεις ίσως υποσκάψουν και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αυτές είναι οι σοβαρές μεταλλάξεις που βλέπουμε αυτή την στιγμή είναι  κυρίως στην πρωτεΐνη που ο ιός χρησιμοποιεί για να μολύνει τα κύτταρα μας.

Όχι μόνο δεν προβλέψαμε αυτή την ικανότητα του ιού αλλά φαίνεται να μολύνονται και νεαρότερα άτομα και με σοβαρότερη συμπτωματολογία.

Αυτό είναι που βλέπουμε  ενδεχομένως στην Κύπρος αυτή  την στιγμή και κυρίως στην περιοχή της Λεμεσού.

Για το αν είναι αήττητος ο κορωνοϊός

Δεν θα έλεγα πως είναι αήττητος. ¨Έχουμε ενθαρρυντικά ευρήματα. Τα παρόντα ευρήματα μας λένε πως τα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίζουν το Βρετανικό και εν μέρει το Νοτιοαφρικάνικο  αλλά σχεδόν καθόλου την μετάλλαξη της Βραζιλίας. Ευτυχώς η τεχνολογία των εμβολίων  είναι τέτοια που επιτρέπει την επικαιροποίηση τους πολύ εύκολα.

Πηγή: Omegalive