Καραγιάννης: Ανέφικτο το lockdown στην Κύπρο-Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

b 9 karagiannis 3 1

Στον Super Sport fm 104.0 και την εκπομπή «Καλημέρα στα Σπορ» με τον Άλκη Μπότσο, μίλησε ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου των τελευταίων ημερών που προκαλεί  έντονο προβληματισμό.

Συγκεκριμένα ο κ. Καραγιάννης ανέφερε:

Για την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου: «Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε και σταθεροποιήθηκε πάνω από τα 200, χθες δεν είχαμε μεγάλο αριθμό δειγματοληψιών και είχαμε 216. Σήμερα μια κανονική ημέρα ίσως ξεπεράσουμε τα 226. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη λόγω της χαλάρωσης του κόσμου που είναι σεβαστή μετά από τόσο καιρό δοκιμασίας αλλά τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν».

Για το ποια είναι η λύση: «Ένα lockdown ή κάποια πιο αυστηρά μέτρα δεν είναι εφικτό να γίνει τώρα γιατί θα δώσει το λάθος μήνυμα και δεν θα έρθει κανείς στην Κύπρο. Γι’ αυτό είπα πρέπει να συμμαζευτούμε και οι νεαρότεροι πρέπει να καταλάβουν ότι βάζουμε σε κίνδυνο την εικόνα του νησιού όσον αφορά τον τουρισμό. Και η συμπεριφορά παίζει ρόλο και η άρνηση προς το εμβόλιο επίσης. Μίλησα με αρκετά παιδιά και κατάλαβα ότι επηρεάζονται από την παραπληροφόρηση όσον αφορά το εμβόλιο γιατί φοβούνται για κάποιες παρενέργειες οι οποίες δεν ισχύουν. Πρέπει να βρεθεί η σωστή πληροφόρηση προς τους νέους αλλά δεν γνωρίζω πως θα γίνει αυτό το πράγμα, δεν είναι τόσο απλό για να το κάνουμε μέσω ραδιοφώνου ή τηλεόραση. Πρέπει να το μεταφέρουμε μέσα των social media, γιατί εκεί γίνεται η μεγαλύτερη παραπληροφόρηση».

Για το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες: «Ο λόγος που οι νεαρότεροι δεν έχουν εμβολιαστεί στις άλλες χώρες είναι γιατί ξεκινήσαμε από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η έξαρση της μετάλλαξης ξεκίνησε γιατί δεν είχαν εμβολιαστεί οι νεαρότεροι. Εδώ επηρεάζονται από θρησκευτικής άποψης, επηρεάζονται γενικότερα ή πιστεύουν αυτά που διαβάζουν στο διαδίκτυο. Το Υπουργείο είχε βγάλει ένα δελτίο που απαντούσε σε τέτοιες ερωτήσεις και ίσως αυτό θα έπρεπε να βγαίνει κάθε εβδομάδα».

Για την επιδημιολογική ομάδα και πως λειτουργεί τελευταίως: «Υπήρξε δυσφορία αλλά κανείς δεν αρνήθηκε να τοποθετηθεί, την περασμένη εβδομάδα είχαμε απονομές φοιτητών γι’ αυτό ήμασταν απών. Στην σημερινή συνάντηση, κάποιοι δεν μπορούσαν αλλά θα στείλουν email με τις απόψεις τους και όλες θα καταγραφούν και οι τελικές αποφάσεις θα είναι του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν μας έχουν ζητηθεί εισηγήσεις για μέτρα απλά θα εκφέρουμε την άποψη μας για την εικόνα που υπάρχει και μετά θα συζητήσουμε τα υπόλοιπα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα αλλά όχι αυτά που έχουμε συνηθίσει. Η επιτήρηση των μέτρων είναι το θέμα δηλαδή. Δηλαδή υπάρχει το safe pass αλλά δεν τηρείται από κανέναν και αυτό θα εισηγηθώ σήμερα να δοθεί η άδεια στους ιδιοκτήτες να μπορούν να επιθεωρούν ποιοι μπαίνουν και αν έχουν το safe pass. Την υπόθεση με τα προσωπικά δεδομένα την έχουμε παρεξηγήσει και δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υγεία του κόσμου όταν υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις».

Για τη διαφορά στα κρούσματα πέρσι με φέτος τέτοια εποχή: «Εάν δεν αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη, όχι ποσοστό μόνο αλλά αν καλύπτει όλες τις ηλικιακές ομάδες γιατί δεν χτίζεται τοίχος ανοσίας έτσι αλλιώς κάνουμε μία τρύπα στο νερό. Πρέπει να πείσουμε τους νεαρότερους να κάνουν το εμβόλιο. Παγκόσμια έχουν δοθεί 3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και δεν έχουμε ακούσει να πεθαίνουν σαν μύγες ο κόσμος δεξιά και αριστερά. Αυτό το «να δούμε» που λένε τι είναι, να δούμε αν θα πεθάνουν αυτοί που το έκαναν και μετά να αποφασίσουν; Εδώ μιλάμε για παγκόσμιους οργανισμούς που είναι υπέρ των εμβολίων».

 

Omegalive