Καραγιάννης: Δεν δικαιολογείται καθολικό lockdown αυτή τη στιγμή (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα όσα ανέφερε ο δρ Πέτρος Καραγιάννης για τη χθεσινή συνάντηση των επιδημιολόγων με τον ΠΤΔ

«Όλα τα μέτρα τέθηκαν στο τραπέζι», κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής(10/11) έκτακτης συνεδρίας της επιδημιολογικής ομάδας υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ανέφερε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Συγκεκριμένα ο δρ Καραγιάννης είπε πως, κατά τη συνεδρία, στο τραπέζι μπήκε μια σειρά από μέτρα. «Μιλήσαμε για αυστηρότερα μέτρα αλλά και για τα πιο ακραία, αλλά δεν πάρθηκαν αποφάσεις».

Ο δρ Καραγιάννης εξήγησε πως συζητήθηκαν διάφορες προσεγγίσεις από τα πιο ήπια μέχρι τα πιο αυστηρά. Στα αυστηρότερα μέτρα που συζητήθηκαν είναι η περίπτωση ενός καθολικού lockdown όπως τον Μάρτιο.

«Οι περισσότεροι είπαμε πως δεν δικαιολογείται ένα τέτοιο μέτρο αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό θα μπορεί να βασιστεί πάνω στην επιδημιολογική εικόνα που θα έχουμε τις επόμενες τρεις ημέρες. Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή λίγες ημέρες ώστε να δούμε εάν αποδίδουν τα μέτρα που είναι σε ισχύ μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Δεν έχουμε δώσει την ευκαιρία στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα να δουλέψουν», είπε.

Πρόσθεσε πως όλα μπήκαν στο καλάθι. «Το τι θα βγει από το καλάθι εξαρτάται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος δήλωσε 48 ώρες για τα μέτρα, εμείς δεν είχαμε ενημέρωση πότε θα ανακοινωθούν».

Οι τρεις νέοι θάνατοι στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Όσον αφορά τους τρεις θανάτους στο Νοσοκομείο Αναφοράς ο δρ Καραγιάννης είπε πως τέτοιο αριθμό θανάτων έχουμε να δούμε από το πρώτο κύμα στην Κύπρο.

«Αναμέναμε ότι θα έχουμε θανάτους αλλά ελπίζαμε ότι θα το αποφεύγαμε.. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι θέτουμε σε κίνδυνο τους γηραιότερους και πιο ευάλωτους με οποιαδήποτε συμπεριφορά μας. Εάν δεν υπάρξει έλεγχος της κατάστασης τότε τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα ούτε για τα Χριστούγεννα», είπε.

Πηγή: Sigmalive