Καραγιάννης: Δύσκολο να χαλαρώσουμε τα Χριστούγεννα με τη συμπεριφορά του κόσμου

"Aν θέλουμε πράγματι να κάνουμε γιορτές, θα πρέπει αυτή την περίοδο μέχρι και τα Χριστούγεννα να συμπεριφερθούμε με σύνεση"

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Coronavirus, Πέτρος Καραγιάννης

Βλέποντας τη συμπεριφορά του κόσμου είναι λίγο δύσκολο να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα ώστε να χαλαρώσουμε τα Χριστούγεννα, ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή του OMEGA, Ενημέρωση Τώρα, το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Συγκεκριμένα ο κ. Καραγιάννης ανέφερε:

«Για το πώς θα κάνουμε φέτος τις γιορτές, είναι ακόμη άγνωστο, άν θέλουμε πράγματι να κάνουμε γιορτές, θα πρέπει  αυτή την περίοδο μέχρι και τα Χριστούγεννα να συμπεριφερθούμε με σύνεση, για να μην βοηθήσουμε τη περαιτέρω διασπορά και ίσως το επιτύχουμε.»

Η αυξητική τάση στις άλλες επαρχίες είναι προφανής αλλά, όταν μπήκαν τα μέτρα δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πως η Λεμεσός κατείχε την πρωτιά, και ήταν στη χειρότερη κατάσταση, ανέφερε ο Δρ. Καραγιάννης.

Για το εάν τα αντιστραφούν τα μέτρα στις άλλες πόλεις ο κύριος Καραγιάννης επισήμανε πως αυτό εξαρτάτε από την επιδημιολογική εικόνα.

«Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα γίνουν δύο εθνικές αναφορές των επιδημιολογικών δεδομένων, επομένως αφού θα έχουμε και τα δεδομένα αυτά θα αποφασίσουμε τι θα γίνει»

Πότε θα φανούν στην κοινότητα τα αποτελέσματα από το εμβόλιο.

Μέχρι και 6 μήνες θα κάνουμε να δούμε απτά αποτελέσματα από την στιγμή που θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στην Κύπρο, ανέφερε ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

«Από την στιγμή που θα εμβολιαστεί κάποιος επειδή το εμβόλιο θα γίνει σε 2 δόσεις η δεύτερη θα γίνει 3 εβδομάδες αργότερα τα αντισώματα θα αναπτυχθούν μέχρι και μια εβδομάδα αργότερα επομένως από την αρχή μέχρι ντο τέλος θα πάρει ένα μήνα . Όσους πιο πολλούς εμβολιάσουμε τότε θα φθάσουμε κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα»

Παράλληλα επισήμανε πως, κάποιος που θα κάνει το εμβόλιο δεν θα είναι μεταδοτικός εκτός και εάν ανήκει σε αυτή την μικρή ομάδα οι οποίοι θα μολυνθούν αλλά δεν θα παρουσιάσουν συμπτώματα αλλά δεν γνωρίζουμε εάν είναι μεταδοτικοί.

«Είναι ακόμη ωστόσο αναπάντητο εάν θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο με το εμβόλιο του κορωνοϊου όπως συμβαίνει με τη γρίπη Α. Δεν φαίνεται να φθίνουν τα αποτελέσματα αντισωμάτων ωστόσο θα πρέπει να το δούμε στη συνέχεια αυτό»

Οι παρενέργειες του εμβολίου.

Δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής σοβαρές παρενέργειες σε όσους εμβολιάστηκαν, τόνισε.

«Μπορεί να έχουν εμβολιαστεί μέχρι και 200.000 άτομα, δεν  υπήρξε κάποιο πρόβλημα, εκτός από το ένα περιστατικό το οποίο αφορά κοπέλα η οποία είχε σκλήρυνση κατά πλάκας και δεν το ανέφερε πριν εμβολιαστεί»

Πηγή: Omega