Καραγιάννης: Η διαφορά με το καλοκαίρι, η απουσία Κωστρίκη και τα rapid test (ΒΙΝΤΕΟ)

Για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τον εντοπισμό των 152 κρουσμάτων στην Κύπρο μίλησε Δρ.Πέτρος Καραγιάννης

9e2b2d833dd2489e702c08f89fc80ab9 Coronavirus

Για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τον εντοπισμό των 152 κρουσμάτων στην Κύπρο μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

 

Ερωτηθείς για τις εκδρομές των μαθητών και τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, απάντησε ότι «αυτή η ενέργεια είναι εξωφρενική, θέλω να είμαι κάθετος σε αυτό το θέμα. Αφού βλέπουμε να διαδίδεται ευρέος ο ιός στην κοινότητα, το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να στείλουμε ανεπιτήρητα τα παιδιά σε μια περιοχή της Κύπρου, όπου μόνο ο θεός ξέρει τι θα κάνουνε. Θεωρώ ότι είναι άκρως επικίνδυνο και πρέπει να απαγορευτούν αυτές οι εκδρομές».

Όσον αφορά στον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, είπε ότι «η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί κάπως, όχι σε τέτοιο βαθμό που να μην είναι ελεγχόμενη ακόμα. Χθες ήταν λίγο φουσκωμένα τα νούμερα, λόγω των μη ικανοποιητικών τεστ των προηγούμενων ημερών».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι η εικόνα που είχαμε το καλοκαίρι που ήταν κυρίως ασυμπτωματικοί, επομένως οι ασυμπτωματικοί της παρούσας φάσης παραμένουν χωρίς να έχουν ανιχνευτεί ακόμα με αποτέλεσμα να διακινούνται ελεύθερα. Αναφορά έκανε και στον αυξημένο αριθμό ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Σε ερώτηση για την απουσία του Λεόντιου Κωστρίκκη, απάντησε ότι «ήταν και το Σάββατο στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό, τις περισσότερες φορές σε συσκέψεις που εγείρονται θέματα κλινικού περιεχομένου και ίσως θεωρεί ότι δεν μπορεί να συμβάλει εκεί πέρα. Όταν συζητούνται εργαστηριακά θέματα, είναι πάντα εκεί».

Αναφορά έκανε και στα rapid tests, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον μαζικό πληθυσμιακό έλεγχο όπως στα σχολεία, στρατόπεδα. Σημείωσε ότι είναι εξίσου αξιόπιστο.

Τέλος, όσον αφορά στα πιο αυστηρά μέτρα, είπε ότι με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν, η εισήγηση στις επιχειρήσεις είναι να δουλεύουν με μισό προσωπικό από το σπίτι και μισό από τον χώρο εργασίας, έτσι ώστε εάν υπάρχει θετικό κρούσμα να υπάρχει εφεδρικό προσωπικό.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: Sigmalive