Περαιτέρω μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων αναμένεται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρο Καραγιάννη, ο οποίος επισημαίνει ωστόσο την ανάγκη να είμαστε σε επιφυλακή λόγω του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Καραγιάννης εξήρε τη βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση ύστερα και από τα χθεσινά αποτελέσματα. «Είναι ενθαρρυντικό που είχαμε χθες και για πρώτη φορά διψήφιο αριθμό για αρκετό καιρό τώρα. Ελπίζω να παραμείνουμε σε διψήφιους αριθμούς και να πέσουμε χαμηλότερα, έστω και με το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και των δημοτικών σχολείων», σημείωσε.
Τα γρήγορα τεστ που χρησιμοποιούνται για επιτήρηση της κατάστασης, ανέφερε, θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε έγκαιρα οποιοδήποτε πρόβλημα και ενόσω προχωρούν και οι εμβολιασμοί και θωρακίζουμε τουλάχιστον τους ηλικιωμένους και τους ένοικους των γηροκομείων, “νομίζω θα τα πάμε καλά”.
Περαιτέρω χαλαρώσεις μέτρων, αλλά σε επιφυλακή για το βρετανικό στέλεχος
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις μέτρων, ο Καθηγητής είπε ότι όλοι αναμένουν κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν, αφού δεν συζητήθηκαν χρονοδιαγράμματα στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο πριν δύο εβδομάδες.
Εκφράζοντας ωστόσο τη θέση του, επεσήμανε πως «αν η επιδημιολογική μας εικόνα είναι τέτοια, όπως είναι τώρα και βελτιωθεί ακόμη περισσότερο δεν βλέπω τον λόγο να μην υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις. Εκείνο όμως, που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό είναι ότι τώρα διακινείται στην Ευρώπη το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο μεταδίδεται πιο εύκολα και ίσως προκαλεί και περισσότερους θανάτους. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή διότι μπορεί να μας δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα και να μας ανατρέψει την εικόνα που έχουμε στο παρόν στάδιο».
Ο Δρ Καραγιάννης είπε πως γνωρίζουμε ότι το στέλεχος ήρθε στην Κύπρο, αλλά εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι σε ποιο βαθμό ήταν υπεύθυνο για την έξαρση που είχαμε από τα Χριστούγεννα και εντεύθεν.
«Γνωρίζουμε από δημοσιεύματα ότι είναι και στα κατεχόμενα και τουλάχιστον ίσως να αποτελεί τη μειονότητα των κρουσμάτων που παρατηρούνται τώρα εκεί. Επομένως υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος όχι μόνο να μας έρθει από την Βρετανία αλλά από τα οδοφράγματα, όταν κι εφόσον υπάρξει διακίνηση».
Πότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα
Κληθείς να πει πότε θα επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή, ο Δρ Καραγιάννης επεσήμανε ότι αυτό θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από την εμβολιαστική κάλυψη που θα επιτευχθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα και από την επικαιροποίηση των εμβολίων για να αντιμετωπίσουν τα μεταλλαγμένα στελέχη. Φαίνεται, σημείωσε, ότι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος δεν αναγνωρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα αντισώματα που παράγονται από τα υφιστάμενα εμβόλια.
Το εμβόλιο της AstraZeneca και το ισραηλινό φάρμακο για τον κορωνοϊό
Ο Καθηγητής Καραγιάννης, σχολιάζοντας τα όσα λέγονται αυτές τις μέρες για το εμβόλιο της AstraZeneca, είπε πως αυτό έχει πάρει άδεια από την Επιτροπή Αδειοδότησης Φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όλες τις ηλικίες και χρησιμοποιείται εδώ και δύο μήνες στη Βρετανία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σημείωσε, η ανταπόκριση είναι πολύ καλή και στους ηλικιωμένους και μάλιστα μπορεί να είναι προστατευτικό μέχρι και 85%.
Για το ισραηλινό φάρμακο που έχει δημιουργηθεί, ανέφερε, ότι αποτελεί ένα πειραματικό φάρμακο που πρέπει να μπει σε κλινικές μελέτες. «Το γεγονός ότι είναι εισπνεόμενο δρα εκεί που πολλαπλασιάζεται ο ιός δηλαδή στα κύτταρα των βλεννογόνων και κατ΄ επέκταση η δράση του εκεί μπορεί να αποτρέψει τα πιο σοβαρά συμπτώματα. Πρέπει να δούμε τώρα την αποτελεσματικότητα του σε μελέτες φάσης 2 και 3», πρόσθεσε.