Καραγιάννης: Τι απαντά στα περί κόντρας με Υπ. Υγείας – Η ανησυχία για τα σχολεία (BINTEO)

«Εκεί που προσβλέπαμε σε μια πτώση, βλέπουμε οι αριθμοί να παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού δεν έχουμε περιθώρια να πάει κάτι λάθος»

156025064b1b184f68600f5f1a10c33b Coronavirus, Καραγιάννης

Την επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου τις τελευταίες ημέρες σχολίασε στο Πρωτοσέλιδο το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Αρχικά, σχολιάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων κατά τον μήνα Μάρτιο, σημείωσε ότι «καλά τα πήγαμε, εάν λάβουμε υπόψη ότι στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική τα κρούσματα είχαν εκτοξευτεί, οι θάνατοι έχουν αυξηθεί και γνωρίζουμε ότι στον ευρωπαϊκό χώρο αυτό οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχουμε και στην Κύπρο και επεξηγεί γιατί είχαμε αυτή την έξαρση».

Πρόσθεσε ότι «από την αρχή των χαλαρώσεων του Φεβρουαρίου, έχουμε διανύσει δύο μήνες και είδαμε αύξηση των κρουσμάτων από τα 120 που είχαμε τότε στα 350 κατά μέσο όρο. Με ανησύχησε ότι για δύο συνεχόμενες ημέρες είχαμε πάνω από 400 κρούσματα σε μια περίοδο, κατά την οποία προχωράμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις. Εκεί που προσβλέπαμε σε μια πτώση, βλέπουμε οι αριθμοί να παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού δεν έχουμε περιθώρια να πάει κάτι λάθος».

Σε ερώτηση εάν τα σχολεία είναι πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού, εξήγησε ότι «αποδείχθηκε ότι τον τελευταίο καιρό αυτό συμβαίνει και ίσως οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος, το οποίο μεταδίδεται στα παιδιά πιο εύκολα. Η μετάδοση μπορεί να γίνει στο σπίτι και να πάει ο ιός στο σχολείο ή από το σχολείο στο σπίτι μέσω μόλυνσης από άλλα παιδιά. Επομένως, δεν είναι εύκολο να προσδιορίσεις ποια είναι η εστία της μόλυνσης αλλά από την άλλη εφόσον τα παιδιά θα υποβάλλονται σε τεστ και θα φορούν τη μάσκα τους, αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει διάσταση απόψεων της Επιστημονικής Ομάδας με το Υπουργείο Υγείας ή με άλλους στο Υπουργικό Συμβούλιο, απάντησε ότι αρνητικά, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορώ να πω ότι γίνεται κάτι τέτοιο, εμείς δίνουμε κάποιες εισηγήσεις και από εκεί και πέρα εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία να τις υιοθετήσει ή να τις απορρίψει. Τουλάχιστον από την τελευταία σειρά των εισηγήσεων, σχεδόν οι περισσότερες έχουν υιοθετηθεί».

Πηγή: Sigmalive