Με επιστολή του, ο πρόεδρος του ο Σύνδεσμου Αιχμαλώτων Πολέμου του 1974, Βάσος Χρίστου εκφράζει δυσαρέσκεια για την απαξιωτική, όπως τη χαρακτηρίζει, αναφορά του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία (την Τρίτη 17 Οκτωβρίου) όταν συζητήθηκε το θέμα της παροχής φροντίδας στις συζύγους και τούς γονείς των αγνοουμένων.
«Η απόρριψη του αιτήματος της Οργάνωσης Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων για παροχή φροντίδας στους γονείς και στις συζύγους των αγνοουμένων από το υπουργείο Οικονομικών, θεωρήθηκε απαράδεκτο από την Επιτροπή Προσφύγων της βουλής, με όλους τους βουλευτές, να κάνουν αναφορά στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης και να ζητούν την επανεξέταση της, αφού το κόστος περιορίζεται σε 500.000 ευρώ.
Η μοναδική απαξιωτική, κατά την άποψή μας, αναφορά απέναντι στους αιχμαλώτους πολέμου ήρθε από τον βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να επανεξεταστούν οι ομάδες ατόμων που λαμβάνουν κατ’ οίκον φροντίδα όπως οι αιχμάλωτοι πολέμου, υποστηρίζοντας πως κάποιοι από αυτούς ενώ ήταν στρατεύσιμοι δεν παρουσιάστηκαν στα πόστα τους ενώ άλλοι συνελήφθησαν στα σπίτια τους και τώρα λαμβάνουν το ίδιο επίδομα που λαμβάνει κάποιος ο οποίος πολέμησε στην πρώτη γραμμή» υπογραμμίζει ο κ. Χρίστου.
«Να υπενθυμίσουμε στον κύριο Κουλία, ότι το ωφέλιμα της κατ’ οίκον φροντίδας, όπως και όλα τα άλλα ωφελήματα πού λαμβάνουν όλοι οι αιχμάλωτοι ανεξαιρέτως, με βάση νόμο ο οποίος εγκρίθηκε από την Βουλή στις 16 Δεκεμβρίου 2008, αφορούν τα δεινά και τις κακουχίες που είχαν υποστεί οι αιχμάλωτοι κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας τους και όχι επειδή έχουν πολεμήσει στην πρώτη γραμμή. Σημειώνεται, πως ένας από τους βουλευτές πού είχαν ψηφίσει τότε αυτό τον νομό ήταν και ο κύριος Κουλίας τον οποίο μαζί με τους άλλους βουλευτές της Επιτροπής Προσφύγων είχαμε τιμήσει ως Σύνδεσμος για την προσφορά τους προς τους αιχμαλώτους πολέμου» προσθέτει.
«Να υπενθυμίσουμε επίσης στον κύριο Κουλία, η καταγωγή του οποίου είναι από το Ριζοκάρπασο, ότι όλοι οι συγχωριανοί του και από τα γύρω χωριά συνελήφθησαν αιχμάλωτοι από τους Τούρκους επειδή έμειναν στα σπίτια και τις περιουσίες τους με την ελπίδα ότι οι Τούρκοι θα τηρούσαν την εκεχειρία και την συμφωνία τής «τρίτης Βιέννης». Ωστόσο, συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και βασανίστηκαν εξίσου με αυτούς που πολέμησαν ή δεν πολέμησαν. Είναι τα ίδια άτομα από τα οποία ο κ. Κουλίας ζητά την ψήφο εδώ και χρόνια για να ανέβει στην βουλευτική έδρα και αυτοί του την δίνουν απλόχερα πιστεύοντας ότι θα τους στηρίξει» αναφέρει ο κ. Χρίστου. «Προσωπικά κύριε Κουλία, δεν κατάγομαι από το πανέμορφο χωριό σας το Ριζοκάρπασο αλλά ως άνθρωπος και πολίτης αυτού του κράτους νιώθω προδομένος από την συμπεριφορά σας και αυτή την αναφορά σας για τούς αιχμαλώτους πολέμου. Θα ήθελα κύριε Κουλία να ρίξετε μία ματιά στην πιο πάνω φωτογραφία και θέλουμε να μας πείτε πόσοι από αυτούς περιλαμβάνονται σε αυτούς που πολέμησαν και πόσοι σε αυτούς που συνελήφθησαν αμαχητί», προσθέτει στην επιστολή του ο κ. Χρίστου.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το κόμμα το οποίο εκπροσωπείτε στην Βουλή, δεν συμμερίζεται τις δικές σας απόψεις και στηρίζει τούς αιχμαλώτους πολέμου», αναφέρει.
Στη συνέχεια της επιστολής ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων, αναφέρει: «Ενημερωτικά θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι η κατ’ οίκον φροντίδα στους αιχμαλώτους πολέμου παρέχεται με κριτήρια βάσει του νομού ο οποίος στην παράγραφο 9 αναφέρεται σε δυσπραγούντες αιχμαλώτους και όχι σε όλους. Με βάση δε αυτά τα κριτήρια, τα τελευταία πέντε χρόνια παρέχεται φροντίδα σε 62 δυσπραγούντες αιχμάλωτους. Αυτοί εμπίπτουν σε τρία σχέδια φροντίδας, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται σε €260.000».
«Κύριε Κουλία, ευχόμαστε κανένας άνθρωπος ούτε ο χειρότερος μας εχθρός να μην βιώσει όλα αυτά που έχουμε ζήσει όλοι εμείς το μαύρο καλοκαίρι του 1974» καταλήγει.
Πηγή: Philenews