Κατεχόμενα: Aγοράζουν υπηρεσίες φροντίδας από μαύρη αγορά, ηλικιωμένοι αλλοδαποί

Ζητούν την επείγουσα θέσπιση και εφαρμογή νέου «νόμου» για τους οίκους ευγηρίας στα κατεχόμενα που θα ρυθμίζει τα πρότυπα που πρέπει να πληρούν οι εν λόγω οίκοι.

foitites se apognwsi sta katexomena tis kuprou 1.w hr αλλοδαποί, Κατεχόμενα, μαυρη αγορα, υπηρεσίες φροντίδας

Ο σύνδεσμος Βρετανών Κατοίκων (BRS) της κατεχόμενης Κύπρου και ο σύνδεσμος δικαιωμάτων ηλικιωμένων και πνευματικής υγείας ζητούν την επείγουσα θέσπιση και εφαρμογή νέου «νόμου» για τους οίκους ευγηρίας στα κατεχόμενα που θα ρυθμίζει τα πρότυπα που πρέπει να πληρούν οι εν λόγω οίκοι.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε κοινή τους δήλωση, οι δύο οργανώσεις ζητούν επίσης την παρακολούθηση της πρακτικής εφαρμογής του εν λόγω «νόμου» από τα όργανα του «κράτους».

Στο σχετικό δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι αλλοδαποί ηλικιωμένοι που ζουν στα κατεχόμενα δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και υγείας ηλικιωμένων.

Αναφέρεται επίσης ότι οι αλλοδαποί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν και πρόβλημα γλώσσας και ειδικά όταν χάσουν την/τον σύζυγό τους δεν τυγχάνουν της φροντίδας και του ενδιαφέροντος που χρειάζονται και έτσι οι περισσότεροι αλλοδαποί ηλικιωμένοι, επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή, αναγκάζονται να λάβουν υπηρεσίες από φροντιστές που δεν είναι εγγεγραμμένοι και έχουν μετατραπεί σε μαύρη αγορά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, λόγω του ότι δεν γνωρίζουν την γλώσσα, οι αλλοδαποί ηλικιωμένοι δεν γίνονται δεχτοί σε κάποιους οίκους ευγηρίας και γι’ αυτό αναγκάζονται να μένουν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια με ψηλό κόστος.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, στα κατεχόμενα διαμένουν 14-16.000 Βρετανοί.